x
 

Ελλάδα

Η πρόταση της Εισαγγελέως: Ενοχοι και οι 12 για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση

Την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Aλκη Καμπανού, την 1η Φεβρουαρίου του 2022, στην περιοχήΧαριλάου της Θεσσαλονίκης , πρότεινε η Εισαγγελέας, Κυριακή Κλιάμπα την Παρασκευή (9/6) κατά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας αγόρευσής της που κράτησε τρεις ημέρες. Παράλληλα πρότεινε την ενοχή αρκετών εκ των κατηγορουμένων για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των δυο φίλων του Αλκη που βρίσκονταν μαζί του το μοιραίο βράδυ.

Για τον 1ο κατηγορούμενο πρότεινε  ηθική αυτουργία σε τελεσθείσα ανθρωποκτονία σε βάρος του Αλκη Καμπανού, ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Α. Β. και ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Δ.Κ.

Για τους 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 7ο, 9ο, 10ο, 11ο 12ο ανθρωποκτονια τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία σε βάρος του Αλκη Καμπανού, απόπειρα ανθρωποκτονιας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργια σε βάρος του Α. Β.

Για τον 6ο κατηγορούμενο συνεργεία σε ανθρωποκτονία τελεσθείσα κατά συναυτουργία σε βάρος του Αλκη Καμπανού, συνεργεία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Α.Β και Δ.Κ.

Για τον 8ο συνεργεία σε ανθρωποκτονία τελεσθείσα κατά συναυτουργία σε βάρος του Αλκη Καμπανού, συνεργεία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Α.Β και Δ.Κ. και για τον 10ο επιπλέον απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Δ.Κ.

Σχολιάζοντας εν γένει τη στάση των 12 κατηγορουμένων στη δικαστική αίθουσα, η Κυριακ Κλιάμπα ανέφερε ότι η σιωπή τους ήταν «εκκωφαντική» και επιστρατεύθηκαν «τερατώδη ψέματα»- όχι αυθόρμητα, αλλά προσχεδιασμένα και κατασκευασμένα, όπως είπε. Απευθυνόμενη δε, στους κατηγορούμενους τόνισε ότι «δεν σκόραραν εκτός έδρας, αλλά έβαλαν 12 φοβερά αυτογκόλ».

Αναφερόμενη στα χτυπήματα που δέχθηκε ο Αλκης Καμπανός -ο «αθώος γίγαντας», όπως τον χαρακτήρισε λόγω του αναστήματος του- η Εισαγγελέας τόνισε πως σημάδευαν ευαίσθητα σημεία όπως τη βουβωνική χώρα και τη μηριαία αρτηρία, κάτι που όπως είπε το πέτυχαν με το χτύπημα στη μηριαια αρτηρία, «χτύπημα με αρρωστημένο μίσος», το χαρακτήρισε.

Τα όσα περιέγραψα, συνέχισε η Εισαγγελέας, συνέβησαν πραγματικά πριν 16 μήνες. Χαρακτήρισε απόλυτα οργανωμένη την «άνανδρη επίθεση» και τόνισε πως τόσο ο Αλκης όσο και ο φίλος του δέχθηκαν πολλαπλά χτυπήματα τόσο με τα όπλα που έφεραν οι δράστες της επίθεσης όσο και με κλωτσιές.

«Όλα ήταν προκαθορισμένα με κοινό παρονομαστή το μίσος», τόνισε η εισαγγελέας.

«Αυτοί συνεχίζουν ακάθεκτοι ενώ δυο νέοι ψυχορραγούν κανείς δε σταμάτησε τον άλλον», σημείωσε μεταξύ άλλων η Εισαγγελέας και απέδωσε κοινό ανθρωποκτόνο δόλο και στους 12 κατηγορούμενους σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως ακόμη και όταν τα θύματα ήταν σε άθλια κατάσταση, δεν μπήκαν στη διαδικασία να ζητήσουν βοήθεια, έστω και ανώνυμα, αλλά τους χτυπούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν, αλλά πριν εξαφανιστούν, πανηγύρισαν.

«Δεν ήταν θεατές σε μια παράσταση αλλά πρωταγωνιστές σε ένα δράμα», τόνισε επίσης η Εισαγγελέας αποδίδοντας την «σκηνοθεσία» του στον 1ο κατηγορούμενο.

«Εχουμε 12 νέα παιδιά που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν έναν καλύτερο δρόμο στη ζωή τους και όχι το σκοτάδι», είπε απευθυνόμενη στους 12 κατηγορούμενους η Εισαγγελέας μετά την πρόταση της.

Σκιαγραφώντας αναλυτικά το ρόλο και τη συμμετοχή των τελευταίων 6 κατηγορούμενων (7ος έως 12ος) στην τέλεση της δολοφονίας του Aλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κυριακή Κλιάμπα

μετέφερε προς τους δικαστές τα εξής συμπεράσματα:

– Για τον 7ο κατηγορούμενο είπε ότι «δεν ήταν θεατής» και πως «πήγε να συμβάλει και να συνδράμει στην αφαίρεση ζωής», ενώ χαρακτήρισε τους υπερασπιστικούς του ισχυρισμούς αδαείς.

– Ο 8ος κατηγορούμενος (όπως και ο 6ος), σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, δεν έφτασε στο «πεδίο της μάχης», επειδή δεν πρόλαβε. «Προκύπτει από βίντεο πως ετοιμαζόταν να κινηθεί προς το σημείο της δολοφονίας. Μπορεί να μην έφτασε ωστόσο η συνδρομή του είναι ουσιαστική και καθοριστική», ανέφερε.

– Για τον 9ο κατηγορούμενο, που ομολόγησε ότι κρατούσε μαχαίρι, τύπου «κάραμπιτ», ανέφερε ότι «έβαλε κι αυτός το λιθαράκι του στο δράμα των 40 δευτερολέπτων», χτυπώντας τόσο τον Aλκη όσο και τον κολλητό του φίλο. «Ούτε αυτός ήταν θεατής», σημείωσε η κ. Κλιάμπα, προσθέτοντας ότι είπε «κάποιες αλήθειες» σε σχέση με τους συγκατηγορούμενούς του. «Ομολόγησε πράγματα που άλλοι δεν είχαν θάρρος να ομολογήσουν, δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό του», είπε.

– «Με πλήρη συναίσθηση των πράξεών του χτύπησε με το δρεπάνι τόσο τον Aλκη όσο και τους δύο φίλους του», υπογράμμισε η κ. Κλιάμπα για τον 10ο κατηγορούμενο, τον οποίο τις προηγούμενες μέρες είχε αποκαλέσει «σαμουράι». Το επίδικο επεισόδιο «ξύπνησε σε αυτόν μνήμες από το ασίγαστο μίσος για τον αιώνιο αντίπαλο», πρόσθεσε.

– Στο «κάδρο» όσων συμμετείχαν ενεργά στο φονικό επεισόδιο, τοποθέτησε η εισαγγελική λειτουργός και τον 11ο κατηγορούμενο, που ομολόγησε ότι κρατούσε στειλιάρι. «Βαρούσε αλύπητα και βάρβαρα μαζί με τους άλλους, ώστε όλοι με τις συγκλίνουσες πράξεις τους να αφαιρέσουν ζωές», ήταν τα λόγια της εισαγγελέως.

– Απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του 12ου κατηγορούμενου ότι υπήρξε «ταξιτζής» μεταφέροντας απλώς με το αυτοκίνητό του τρεις εκ των συγκατηγορουμένων του, η εισαγγελέας επισήμανε ότι «ήταν κι αυτός εκεί και χτύπησε με το δικό του μαχαίρι». «Εβαλε κι αυτός το δικό του “λιθαράκι” στην εκτέλεση του σχεδίου για την εξόντωση των αντιπάλων», ανέφερε χαρακτηριστικά, καταλογίζοντάς του ενεργό και αποφασιστικό ρόλο στη διάπραξη του εγκλήματος. Τον χαρακτήρισε πολύ έξυπνο και ιδιαίτερα σκληρό, συμπληρώνοντας ότι η στάση του στο δικαστήριο ήταν απαθής και ο ίδιος ασυγκίνητος.

Οσον αφορά για τα συμπεράσματά της για τους έξι πρώτους κατηγορούμενους, η εισαγγελέας αποκάλεσε τον πρώτο κατηγορούμενο ως «ιθύνοντα νου», τονίζοντας ότι κράτησε το ρόλο του διευθύνοντος στη δολοφονική επίθεση. «Θα καθόριζε τις θέσεις των «στρατιωτών» του. Σκοπός του δεν ήταν να επιτεθεί, είχε την υψηλή εποπτεία, να συγκρατήσει κάποιο από τα θύματα που θα ξέφευγε. Είχε αρχηγικό και ρυθμιστικό ρόλο», ανέφερε.

Χαρακτήρισε «παρωδία» την ομολογία του δεύτερου κατηγορούμενου ότι αυτός κατάφερε το θανατηφόρο πλήγμα στο δεξιό μηρό του Αλκη που προκάλεσε τρώση της μηριαίας αρτηρίας. «Δεν υπάρχει ένα θανατηφόρο χτύπημα», ξεκαθάρισε η εισαγγελέας, ενώ για τη στάση του συγκεκριμένου ανέφερε: «Επέλεξε να καταστεί εξιλαστήριο θύμα. Δεν θέλησε να λάμψει η αλήθεια κι αυτό είναι χειρότερο από την ομολογία», είπε. Του καταλόγισε ότι με την «κατασκευασμένη» ομολογία ενέπαιξε τη νοημοσύνη του δικαστηρίου προσπαθώντας να αποδείξει το ψέμα του και να αποσείσει τις ευθύνες των υπολοίπων. «Ξέχασε όμως τα υπόλοιπα 40 χτυπήματα στον Αλκη και τον κολλητό του φίλο. Κάποιος άλλος χτύπησε με μαχαίρι όχι ο ίδιος όπως προσπάθησε να πείσει», ανέφερε.

Για τον τρίτο κατηγορούμενο επισήμανε ότι ήταν στο «πεδίο μάχης» τουλάχιστον για 45 δευτερόλεπτα κι ότι δεν ήταν «θεατής». «Συμμετείχε με το σφυρί του και χτυπούσε αλύπητα όποιον έβρισκε μπροστά του» ήταν τα λόγια της εισαγγελέως.

Για τον 4ο κατηγορούμενο που είχε διαφύγει αρχικά στην Αλβανία και παραδόθηκε στη συνέχεια στις ελληνικές διωκτικές αρχές, η εισαγγελέας τόνισε ότι είχε σημαντικό ρόλο στην τέλεση του εγκλήματος: όχι ως απλός καλός «στρατιώτης» – όπως ανέφερε – αλλά ως «εκκολαπτόμενος υπαρχηγός», διότι φέρεται να ήταν το άτομο που συγκέντρωσε τη μοιραία βραδιά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στον σύνδεσμο οπαδών «Θύρα 4» για να εξασφαλιστεί η αριθμητική υπεροχή ενόψει της δολοφονικής επίθεσης. Για τη στάση του στο δικαστήριο, η κυρία Κλιάμπα σημείωσε ότι η απολογία του βασίστηκε στο «ψέμα» και στην «φαντασία». «Πίστεψε ότι θα μπορούσε να μας πείσει ότι ήταν απλός θεατής στο δράμα» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ο συγκεκριμένος χτύπησε τόσο τον Αλκη όσο και τον φίλο του.

«Εμεινε για 25 δευτερόλεπτα στον τόπο της επίθεσης, χρόνος ικανός να χτυπήσει με το πτυσσόμενο γκλοπ τον Αλκη και τον φίλο του» είπε η εισαγγελέας για τον 5ο κατηγορούμενο και συμπλήρωσε «Είχε σκοπό να το «σκάσει» μετά την τέλεση του εγκλήματος. Ούτε αυτός ήταν «θεατής», ήταν μεταξύ αυτών που πήγαν να σκοτώσουν».

Τον 6ο κατηγορούμενο τον τοποθέτησε εκτός «πεδίου μάχης», αλλά τόνισε ότι η συνδρομή του υπήρξε καθοριστική για το αποτέλεσμα. «Αρπάζει τον σιδερένιο σωλήνα από το πορτ – μπαγκάζ, θέλοντας να προσφέρει το δικό του «μερίδιο» στην επίθεση, αλλά δεν πρόλαβε να φτάσει. Ηταν έτοιμος για την επίθεση» υπογράμμισε η εισαγγελική λειτουργός.

Ανατρέχοντας στο σύνολο των απολογιών, η ίδια τόνισε ότι είχε την ανάγκη να ακούσει και να μάθει την αλήθεια. «Ούτε την είδα, αλλά ούτε την άκουσα», είπε και χαρακτήρισε ως ψευδή και προσχηματικά τα όσα απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι. «Θέλησαν να μας πείσουν ότι ο Άλκης έχασε κατά λάθος τη ζωή του…» ανέφερε και σε άλλο σημείο σχολίασε: «Εκμεταλλεύτηκαν το αίμα του Άλκη για να μας πουν ότι πάγωσαν και τρόμαξαν […] κανένας δεν πόνεσε για αυτά που είδε […] δεν επέδειξαν καμία μετάνοια».

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντίδραση με 4άρα έβγαλε ο Παναθηναϊκός και μάλιστα μέσα σε μία έδρα που ήταν αφιλόξενη γι’ αυτόν τα τελευταία 6,5 χρόνια.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ