x
 

Κοινωνία

Η πρωτεύουσα των ΗΠΑ, χτισμένη πάνω στο νερό, αγωνίζεται να μην πνιγεί

20 Δεκεμβρίου 2023

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Ντέρεκ Ρος, επικεφαλής της κατασκευής μουσείων, απελπίστηκε καθώς κοίταζε τον κολοσσιαίο λάκκο 80 ποδιών όπου οι εργάτες έσκαβαν το υπόγειο για το νέο αφροαμερικανικό μουσείο ιστορίας.

Οι τεράστιοι εκσκαφείς είχαν φτάσει σε ένα σκληρό έδαφος πηλού που περιέκλειε μεγάλο μέρος του κολπίσκου του Τίβερη, το οποίο θάφτηκε πριν από 150 χρόνια. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, το έδαφος είχε σχηματίσει ένα μαξιλάρι υπό πίεση γύρω από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα που συγκρατούσε άλλα κτίρια στο Mall. Τώρα, όμως, φαινόταν ότι κινδύνευε να καταρρεύσει.

Το νερό έβγαινε ορμητικά από τον υδροφόρο ορίζοντα πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναπλήρωνε ο κολπίσκος. Ηταν ο ίδιος υδροφόρος ορίζοντας που έρρεε κάτω από το Μνημείο της Ουάσιγκτον, μόλις 800 πόδια μακριά. Ο Ρος ανησυχούσε ότι εάν το μαξιλάρι κατέρρεε, το μνημείο θα μετατοπιζόταν ή, χειρότερα, θα ανατροπόταν. Οταν έκλεισε τα μάτια του, είδε μια τεράστια καταβόθρα.

«Είχα ένα επαναλαμβανόμενο όνειρο ότι μια μέρα θα πήγαινα στη δουλειά με τα πόδια και το Μνημείο της Ουάσιγκτον δεν θα ήταν εκεί».

Το έργο έπρεπε να σταματήσει. Οι αντλίες νερού γύρω από το μνημείο που συνήθως χρησιμοποιούνται για την άντληση επιπλέον νερού από το έδαφος κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων επαναδιαμορφώθηκαν για να αναγκάσουν το νερό να επιστρέψει κάτω από το έδαφος για να ξαναγεμίσει το μαξιλάρι. Εγκαταστάθηκαν πιεσόμετρα για τη μέτρηση της πίεσης και της στάθμης των υπόγειων υδάτων. Αυτό που ανακάλυψαν οι ανασκαφείς στο χώρο του αφροαμερικανικού μουσείου το 2012 δεν ήταν μόνο η ξεχασμένη τοπογραφία της πρωτεύουσας του έθνους, αλλά μια υπόγεια γεωλογία που, δύο αιώνες αργότερα, καθορίζει την ευπάθεια της πόλης σε καταστροφικές πλημμύρες καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνει τις καταιγίδες και τις βροχοπτώσεις και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

H πόλη της Ουάσιγκτον όπως φαίνεται απέναντι από το ναυπηγείο του Τζορτζ Κουκ, 1833, που εκτίθεται στο Οβάλ Γραφείο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙA: «WIKIPEDIA. ORG»

Σε κίνδυνο βρίσκονται οι εθνικοί θησαυροί που στεγάζονται μέσα στο Ομοσπονδιακό Τρίγωνο, τη χαμηλή περιοχή ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο, όπου βρίσκονται 39 κρίσιμες κυβερνητικές εγκαταστάσεις, περιουσία 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αναντικατάστατα τεχνουργήματα της ιστορίας της Αμερικής.

Προσωπικοί θησαυροί και τα σπίτια και οι επιχειρήσεις των κατοίκων της Ουάσιγκτον που ζουν στην κορυφή των ιστορικών, θαμμένων ρεμάτων σε όλη την πόλη, πλημμυρίζονται τακτικά από ακατέργαστα λύματα και βρώμικο νερό. Οι πλημμύρες στις πόλεις μπορεί να είναι θανατηφόρες, όπως τον Αύγουστο όταν 10 σκυλιά πνίγηκαν μέσα σε ένα ρείθρο στη λεωφόρο Rhode Island NE, μια τοποθεσία με ιστορία πλημμυρών δεκαετιών.

Ενώ η ομοσπονδιακή Ουάσιγκτον είναι περισσότερο γνωστή για τα νεοκλασικά της κτίρια και τα λευκά μαρμάρινα μνημεία της, η Περιφέρεια της Κολούμπια είναι στην πραγματικότητα μια πόλη με Δέλτα σε χαμηλό υψόμετρο όπως η Νέα Ορλεάνη, αλλά χτισμένη πάνω σε βράχους και μπάζα.

Τα κτίρια που αποτελούν το Ομοσπονδιακό Τρίγωνο βρίσκονται σε γη που έχει ανακτηθεί από το Tiber Creek. Κάποτε πλάτος μερικές εκατοντάδες πόδια, ο κολπίσκος διέσχιζε τη σημερινή Λεωφόρο Συντάγματος και αποστράγγιζε μεγάλο μέρος της Ουάσιγκτον στο Πότομακ.

Για να βελτιωθεί η υγιεινή, η πόλη κάλυψε το Tiber Creek και δημιούργησε έναν υπόνομο.

Θαμμένα αλλά όχι εξαφανισμένα, τα υπόγεια ρέματα και τα κανάλια έγιναν μέρος ενός μόνιμου υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή του κέντρου της πόλης, γνωστής δεκαετίες αργότερα ως Ομοσπονδιακό Τρίγωνο.

Επειτα, υπάρχει το νερό που προέρχεται από τη γιγάντια λεκάνη απορροής Πότομακ, όπου η βροχή που πέφτει στην περιοχή των 14.690 τετραγωνικών μιλίων ταξιδεύει από τόσο μακριά όσο τα Απαλάχια Όρη στη Δυτική Βιρτζίνια, κάτω από τα ρέματα του σκληρού βράχου του Πιεμόντε, περνώντας τη γραμμή πτώσης του Ατλαντικού στην αμμώδη παράκτια πεδιάδα του Ατλαντικού. Από εκεί, ρέει στον ποταμό Πότομακ και στη συνέχεια στον κόλπο Τσίζπικ στο δρόμο του προς τον ορθάνοιχτο Ατλαντικό Ωκεανό.

Πριν από τον αποικισμό, όταν ζούσαν εδώ οι ιθαγενείς φυλές της Αμερικής, οι βροχοπτώσεις απορροφούνταν φυσικά κατά το ταξίδι τους προς τον ωκεανό από έλη και ρυάκια. Μόλις οι Ευρωπαίοι άποικοι άρχισαν να καθαρίζουν και να ταξινομούν τη γη για καλλιέργεια, το έδαφος έγινε λιγότερο διαπερατό. Η διάβρωση και η απορροή μετέφεραν τεράστιες ποσότητες ιζήματος κατάντη και τις εναπόθεταν σε λασποτοπιές κατά μήκος των όχθες του Πότομακ.

Πηγή: «Washington Post»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ