ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι δορυφορικές εικόνες και τα δεδομένα της Αεροπορίας υποδηλώνουν ότι η Ρωσία μπορεί να προετοιμάζεται να δοκιμάσει έναν πειραματικό πυρηνικό πύραυλο κρουζ -ή μπορεί να έχει δοκιμάσει πρόσφατα έναν- με θεωρητικό βεληνεκές χιλιάδων μιλίων.
Οι κινήσεις αεροσκαφών και οχημάτων σε και κοντά σε μια βάση στην απομακρυσμένη περιοχή της Αρκτικής της Ρωσίας συνάδουν με τις προετοιμασίες που έγιναν για δοκιμές του πυραύλου, γνωστού ως Burevestnik ή SSC-X-9 Skyfall, το 2017 και το 2018, σύμφωνα με μια ανάλυση της εφημερίδας «New York Times».
Τα αεροπλάνα επιτήρησης των ΗΠΑ έχουν επίσης εντοπιστεί στην περιοχή τις τελευταίες δύο εβδομάδες και οι αεροπορικές ειδοποιήσεις έχουν προειδοποιήσει τους πιλότους να αποφεύγουν τον κοντινό εναέριο χώρο.
Η Ρωσία διεξήγαγε προηγουμένως 13 γνωστές δοκιμές μεταξύ 2017 και 2019, όλες από τις οποίες ήταν ανεπιτυχείς, σύμφωνα με έκθεση της Πρωτοβουλίας Πυρηνικής Απειλής, μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας που επικεντρώνεται στον έλεγχο των όπλων. Και οι ατυχίες μπορεί να είναι θανατηφόρες. Ενας πύραυλος που εκτοξεύτηκε το 2019 συνετρίβη και τελικά εξερράγη κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας ανάκτησης, σκοτώνοντας επτά ανθρώπους, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
«Είναι επικίνδυνο στη φάση δοκιμών και ανάπτυξής του», είπε ο Ντάριλ Κίμπαλ (Daryl Kimball), εκτελεστικός διευθυντής της Ενωσης Ελέγχου Οπλων. Το εάν το Burevestnik έχει δοκιμαστεί ξανά από το 2019 δεν είναι σαφές, αλλά ακόμη και με μια επιτυχημένη εκτόξευση, ο πύραυλος θα απέχει ακόμη χρόνια από την «επιχειρησιακή ανάπτυξη» πρόσθεσε ο ίδιος.
Σε προηγούμενες δοκιμές, ο πύραυλος απέτυχε να πετάξει σε απόσταση οπουδήποτε κοντά στο σχεδιασμένο βεληνεκές, που εκτιμάται ότι ήταν περίπου 14.000 μίλια. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι κατά τη διάρκεια της πιο επιτυχημένης δοκιμαστικής πτήσης του, που διήρκεσε μόλις περισσότερο από δύο λεπτά, ο πύραυλος πέταξε 22 μίλια πριν πέσει στη θάλασσα. Σε άλλη δοκιμή, ο πυρηνικός αντιδραστήρας του πυραύλου απέτυχε να ενεργοποιηθεί, με αποτέλεσμα να κατέβει λίγα μόλις μίλια από το σημείο εκτόξευσης. Για να πετύχει μια δοκιμή, ο πυρηνικός αντιδραστήρας του πυραύλου θα πρέπει να ξεκινήσει κατά την πτήση, έτσι ώστε ο πύραυλος να μπορεί να καλύψει πολύ περισσότερο έδαφος.
Σύμφωνα με την έκθεση της Πρωτοβουλίας για την Πυρηνική Απειλή, ο πύραυλος είναι ένα «όπλο δεύτερου χτυπήματος, στρατηγικού βεληνεκούς», που προορίζεται να εκτοξευθεί αφού ένα κύμα πυρηνικών επιδρομών έχει καταστρέψει στόχους στη Ρωσία. Ο πύραυλος θα μπορούσε να φέρει μια συμβατική κεφαλή, αλλά, στην πράξη, πιθανότατα θα φέρει πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο, αν και μικρότερο από τα περισσότερα άλλα πυρηνικά όπλα. Εάν χρησιμοποιηθεί σε καιρό πολέμου, ο πύραυλος θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει μεγάλες αστικές περιοχές και στρατιωτικούς στόχους, λένε οι ειδικοί.
Ενώ η Ρωσία μοιράστηκε ελάχιστα για το συγκεκριμένο σχέδιο του Burevestnik, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι είναι πυρηνικής ενέργειας. Ο πύραυλος πιστεύεται ότι εκτοξεύεται από έναν κινητήρα πυραύλων στερεού καυσίμου προτού ενεργοποιηθεί ένας μικρός πυρηνικός αντιδραστήρας κατά την πτήση, επιτρέποντας θεωρητικά στον πύραυλο να παραμείνει ψηλά επ’ αόριστον.
Το Burevestnik είναι ένα από τα έξι στρατηγικά όπλα, μαζί με άλλα, όπως ο βαλλιστικός πύραυλος Kinzhal και το υπερηχητικό όχημα ολίσθησης Avangard, που παρουσίασε ο κ. Πούτιν σε μια ομιλία του το 2018. Υποστήριξε ότι τα όπλα θα μπορούσαν να υπερνικήσουν και να υπερβούν τις υπάρχουσες άμυνες των ΗΠΑ. Απευθυνόμενος στη Δύση, είπε: «Αποτύχατε να συγκρατήσετε τη Ρωσία».