x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την προσάρτηση ξένων εδαφών

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Πούτιν, αύριο Παρασκευή, θα ανακοινώσει την προσάρτηση των τμημάτων της Ουκρανίας που έχει υπό κατοχή με το πρόσχημα ότι αυτό αποτελεί την επιθυμία των κατοίκων τους όπως προέκυψε από ελεύθερο, δημοκρατικό δημοψήφισμα.

Αυτό είναι σχετικά εύκολο να το κάνει, αλλά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Τα αποτελέσματα θα δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών των περιοχών αυτών θα θέλει την ενσωμάτωσή τους στην Ρωσία, αλλά τη νομιμότητα που χρειάζεται και επιζητεί δεν θα την εξασφαλίσει ποτέ.

Μπορεί σήμερα -και όσο ζει- τα εδάφη αυτά να αποτελούν μέρος της Ρωσίας. Μπορεί σήμερα να θεωρείται ήρωας και κατακτητής, αυτός που μεγάλωσε τα σύνορα της μητέρας Ρωσίας στο πλαίσιο των Ρώσων τσάρων.

Θα έρθει όμως μια μέρα, όπως περίτρανα αποδεικνύει η Ιστορία, που αυτό που γίνεται σήμερα θα αποτελέσει αιτία πολέμου.

Θα είναι απλά θέμα χρόνου πριν συμβεί αυτό.

Το βέβαιο είναι ότι ο Ερντογάν θα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την προσάρτηση των περιοχών της Ουκρανίας από την Ρωσία. Και θα την παρακολουθεί γιατί θα προσπαθεί να βγάλει συμπεράσματα. Να αντιγράψει την συνταγή.

Και για την περιοχή της Κύπρου που κατέχει από το 1974, την οποία καμιά άλλη χώρα, εκτός της Τουρκίας, δεν τόλμησε να αναγνωρίσει και για τα πιθανά όνειρα που έχει αναφορικά με τα νησιά μας.

Κι αυτό, άσχετα με τα νομικά τερτίπια που επιχειρεί να τα περιτυλίξει.

Η διά της βίας αλλαγή των συνόρων, εδώ και σχεδόν 400 χρόνια, από το 1648 και μετά, από την Συμφωνία της Βεστφαλίας, δεν είναι διεθνώς αποδεκτή. Κι αυτό γιατί αναγνωρίζεται ως μια βασική αιτία πολέμου.

Αυτό μπορεί να αφήνει παγερά αδιάφορους ηγέτες όπως ο Πούτιν και ο Ερντογάν, γιατί θεωρούν ότι εξυπηρετεί τα προσωρινά προσωπικά τους συμφέροντα. Αφήνει όμως διάπλατα ανοιχτή την πόρτα των χωρών τους σε μελλοντικές συγκρούσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αν είστε ομογενής και δεν θέλετε να πληρώσετε τις εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στην Αμερική ή σε κάποια άλλη δυτική χώρα για να σπουδάσετε π.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Παραδοσιακό καζάνι στο χωριό Πλατάνη για την παραγωγή τσίπουρου (Βίντεο)

ΕΔΕΣΣΑ. Στους βόρειους πρόποδες του Βερμίου, σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από την Έδεσσα, βρίσκεται το ημιορεινό χωριό Πλατάνη, με τους μερικούς εκατοντάδες κατοίκους του.

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας