x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Κύριο Άρθρο

Η σημασία της πρόληψης και πάλι στο προσκήνιο

Με τις πρώτες πυρκαγιές να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στην ελληνική επικράτεια και την αντιπυρική περίοδο να ξεκίνησε και επίσημα την Τετάρτη 1 Μαΐου, η συζήτηση στρέφεται για μία ακόμη φορά στην πρόληψη, ενώ ύστερη ευχή όλων είναι να έχει δοθεί επιτέλους έμφαση στο κομμάτι αυτό.

Η περαιτέρω στελέχωση και προετοιμασία των πυροσβεστικών μονάδων, στην οποία αναφέρεται και πρόσφατο δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου «Associated Press», είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η σχετική κρατική μέριμνα συνδυαστικά με τα αντίστοιχα ατομικά μέτρα πρόληψης κρίνονται παραπάνω από επιτακτικά.

Το ελληνικό βίωμα των τελευταίων χρόνων αντανακλά άλλωστε καθ΄ όλα πληγωτικές για το φυσικό τοπίο και το οικοσύστημά του πυρκαγιές. Ποιος μπορεί να λησμονήσει τις πυρκαγιές που έκαψαν προ ετών το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου ή, πιο πρόσφατα -μόλις πέρυσι- τις ζωτικές εκτάσεις στον Εβρο;

Το «προλαμβάνειν» είναι καλύτερο του «θεραπεύειν», με την αποκατάσταση που συνοδεύει το δεύτερο να φαίνεται σε πολλές περιπτώσεις σχεδόν ανέφικτη, τουλάχιστον στο άμεσο παρόν και μέλλον. Αν αναλογιστεί κανείς δε τo πιθανό κόστος σε ανθρώπινες ζωές -ζήτημα επίκαιρο και λόγω της πρόσφατης απόφασης για τους κατηγορούμενους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018- ακόμη και η απόδοση ευθυνών δεν δύναται να αναστρέψει την απώλεια, δίχως βέβαια να υποτιμάται η σημασία της για τη δικαίωση των αδικοχαμένων.

Οι φωτιές τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελούσαν ανέκαθεν έναν σημαίνων κίνδυνο, ωστόσο η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας έχουν επιτείνει την ανησυχία. Παράλληλα, η παρατήρηση των οξυμένων φαινομένων έχει παραταθεί και χρονικά, με τις ήδη από νωρίς υψηλές θερμοκρασίες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Δεδομένων των συνθηκών η πρόληψη σήμερα καθίσταται μονόδρομος για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Ας ελπίσουμε το φετινό καλοκαίρι να μην έχουμε τα ίδια!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μόλις προ ημερών, η εφημερίδα μας, αναφερόμενη στην τρέχουσα στην Ελλάδα προεκλογική περίοδο για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, επεσήμανε σε κύριο άρθρο της μια θλιβερή πραγματικότητα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ