x

Κοινωνία

Η στάση της Αστυνομίας προκαλεί ερωτήματα, κατηγορείται για καθυστερημένη επέμβαση

27 Μαΐου 2022

ΟΥΒΑΛΝΤΕ. ΤΕΞΑΣ. Ηταν 11:28 π.μ. όταν το ημιφορτηγό «Φορντ» χτύπησε σε ένα χαντάκι πίσω από το σχολείο του Τέξας και ο οδηγός πήδηξε έξω κρατώντας ένα τουφέκι τύπου AR-15. Δώδεκα λεπτά μετά από αυτό, λένε οι Αρχές, ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος βρισκόταν στους διαδρόμους του Δημοτικού σχολείου Ρομπ (Robb). Σύντομα μπήκε σε μια αίθουσα της τετάρτης τάξης. Και εκεί, σκότωσε 19 μαθητές και δύο δασκάλες σε ένα ανεξήγητο ξέσπασμα βίας.

Στις 12:58 μ.μ., οι ραδιοφωνικές συνομιλίες από τις αστυνομικές δυνάμεις ανέφεραν ότι ο Ράμος είχε σκοτωθεί και η πολιορκία είχε τελειώσει. Αυτό που συνέβη σε αυτά τα 90 λεπτά, σε μια εργατική γειτονιά κοντά στην άκρη της μικρής πόλης Ουβάλντε έχει τροφοδοτήσει την αυξανόμενη οργή και τον έλεγχο του κοινού σχετικά με την απάντηση των Αρχών επιβολής του νόμου στο μακελειό της Τρίτης.

«Λένε ότι έσπευσαν», είπε ο Χαβιέ Καζάρες (Javier Cazares), του οποίου η κόρη του που πήγαινε στην τέταρτη τάξη, Τζάκλιν Καζάρες (Jacklyn Cazares), σκοτώθηκε στην επίθεση, και ο οποίος έτρεξε προς το σχολείο καθώς εκτυλισσόταν η σφαγή. «Δεν είδαμε να σπεύδουν», είπε για τις δυνάμεις επιβολής νόμου.

Την Πέμπτη, οι Αρχές αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό ερωτήσεις σχετικά με το γιατί οι αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τον δράστη νωρίτερα, με τον Βίκτωρα Εσκαλον (Victor Escalon), περιφερειακό διευθυντή για το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας, να λέει στους δημοσιογράφους ότι «είχε λάβει υπόψη όλες αυτές τις ερωτήσεις» και θα έκανε ενημέρωση αργότερα.

Στην ενημέρωση των MME, που κάλεσαν αξιωματούχοι Ασφαλείας του Τέξας για να διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης, μέχρι να τελειώσει, είχαν προστεθεί ανησυχητικά ερωτήματα γύρω από την επίθεση, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που χρειάστηκε η Αστυνομία για να φτάσει στο σημείο και να αντιμετωπίσει τον ένοπλο.

«Υπήρχαν τουλάχιστον 40 αστυνομικοί, οπλισμένοι μέχρι τα δόντια, όμως δεν έκαναν τίποτα μέχρι που ήταν πια πολύ αργά», είπε ο Καζάρες.

Μετά από δύο ημέρες παροχής συχνά αντικρουόμενων πληροφοριών, οι ανακριτές είπαν ότι ο αστυνομικός της σχολικής περιοχής δεν ήταν μέσα στο σχολείο όταν έφτασε ο Ράμος και, σε αντίθεση με τις προηγούμενες αναφορές τους, ο αστυνομικός δεν είχε αντιμετωπίσει τον Ράμος έξω από το κτίριο.

Οι πρώτοι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο 12 λεπτά μετά που το αυτοκίνητο του δράστη χτύπησε στο χαντάκι και δεν μπήκαν στο σχολείο για να καταδιώξουν τον δράστη παρά μόνο τέσσερα λεπτά αργότερα. Μέσα στο σχολείο καλύφθηκαν από τους πυροβολισμούς του Ράμος, είπε ο Εσκαλόν.

Η κρίση έληξε όταν μια ομάδα τακτικών ανδρών της Συνοριακής Περιπολίας εισήλθε στο σχολείο περίπου μία ώρα αργότερα, στις 12:45 μ.μ., δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας, Τράβις Κονσιντίν (Travis Considine) και αντάλλαξαν πυροβολισμούς με τον ένοπλο, ο οποίος ήταν κρυμμένος στην τάξη.

Ο Εσκαλόν είπε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι αξιωματικοί κάλεσαν ομάδες υποστήριξης, διαπραγματευτών και τακτικών, ενώ εκκένωσαν μαθητές και δασκάλους.

Ο Κεν Τραμπ (Ken Trump), πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων «National School Safety and Security Services», είπε ότι η διάρκεια του χρονοδιαγράμματος εγείρει ερωτήματα. «Με βάση τις βέλτιστες πρακτικές, είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε γιατί υπήρξαν οποιεσδήποτε καθυστερήσεις, ιδιαίτερα όταν λαμβάνετε αναφορές 40 λεπτών και άνω για να εξουδετερώσετε αυτόν τον ένοπλο», είπε.

Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, απογοητευμένοι γονείς προέτρεπαν τους αστυνομικούς να εισβάλουν στο σχολείο, σύμφωνα με μάρτυρες. «Πήγαινε εκεί μέσα! Πήγαινε εκεί μέσα!» φώναζαν γυναίκες στους αστυνομικούς αμέσως μετά την έναρξη της επίθεσης, είπε ο Χουάν Καράνζα (Juan Carranza), 24 ετών, ο οποίος παρακολούθησε τη σκηνή έξω από ένα σπίτι απέναντι.

Ο Ντάνιελ Μάιερς (Daniel Mayers), ένας 72χρονος πάστορας, έφτασε μαζί με τη σύζυγό του Ματίλντα έξω από το σχολείο περίπου 30 λεπτά μετά την εισβολή του ενόπλου. Περιέγραψε στο «Γαλλικό Πρακτορείο» ότι οι αστυνομικοί περίμεναν την άφιξη μιας ειδικής μονάδας για να εξαπολύσουν την επίθεση και ότι οι γονείς που παρακολουθούσαν τα γεγονότα ήταν «απελπισμένοι».

«Ηταν έτοιμοι (οι γονείς) να μπουν (στο κτίριο). Ενας από τους συγγενείς (των παιδιών) είπε: Ημουν στρατιωτικός, δώστε μου ένα πιστόλι, θα μπω μέσα. Δεν θα διστάσω, θα μπω».

Ο αρχηγός της συνοριακής περιπολίας, Ραούλ Ορτίθ (Raul Ortiz), δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα της αστυνομικής επέμβασης, αλλά είπε επανειλημμένα ότι οι τακτικοί αξιωματικοί της υπηρεσίας του που έφτασαν στο σχολείο δεν δίστασαν. Είπε ότι κινήθηκαν γρήγορα για να μπουν στο κτίριο, παραταγμένοι σε θέση μάχης πίσω από έναν πράκτορα που κρατούσε μια ασπίδα είπε ο Ορτίζ στο «Fox News».

Αντίθετα, άλλες είναι οι μαρτυρίες γονέων. Καθώς περισσότεροι γονείς συνέρρεαν στο σχολείο, ο Χαβιέ Καζάρες και άλλοι πίεζαν την Αστυνομία να δράσει. Ακουσε τέσσερις πυροβολισμούς πριν αυτός και οι άλλοι διαταχθούν να επιστρέψουν σε ένα πάρκινγκ. «Πολλοί από εμάς μαλώναμε με την Αστυνομία, ‘Πρέπει να πάτε όλοι εκεί μέσα. Ολοι πρέπει να κάνετε τη δουλειά σας’. Η απάντησή τους ήταν, ‘δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας γιατί εσείς παρεμβαίνετε’, είπε ο Καζάρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΙΚΑΓΟ. Οι γονείς ενός δίχρονου αγοριού, που βρέθηκε να περιφέρεται μόνο του μετά την πολύνεκρη επίθεση κατά του πλήθους που συμμετείχε ή παρακολουθούσε την παρέλαση για την αμερικανική εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου στο Χάιλαντ Παρκ, ένα προάστιο του Σικάγο στο Ιλινόι, βρίσκονται μεταξύ των νεκρών του πιο πρόσφατου μακελειού με τη χρήση πυροβόλου όπλου κατά μιας αμερικανικής κοινότητας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Η φωτιά καίει δασικές εκτάσεις στο Πόρτο Γερμενό και κατευθύνεται προς Μύτικα

ΑΘΗΜΑ. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό.

Μηνύματα Μητσοτάκη προς την Αγκυρα από το Ευρωκοινοβούλιο (Βίντεο)

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Μηνύματα προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ακροατήριο εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του σήμερα το πρωί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας