x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η στενότερη επαφή των Κρητών ομογενών με το νησί στο επίκεντρο συζήτησης του δημάρχου με την πρόεδρο της Παγκρητικής Eνωσης Αμερικής

06 Σεπτεμβρίου 2023

ΡΕΘΥΜΝΟ. Η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και η βιωματική επαφή της νέας γενιάς των Κρητών Ομογενών της Αμερικής, με την παράδοση και των πολιτισμό της Κρήτης, αποτέλεσαν το επίκεντρο συνεργασίας που είχε ο δήμαρχος Ρεθύμνης, Γ. Μαρινάκης με την πρόεδρο της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής Διαμάντα (Ντάιαν) Κουναλάκη και τον αντιπρόσωπο της Ένωσης στην Κρήτη Ιάκωβο Καλοειδά, παρουσία της αντιπεριφερειάρχου Ρεθύμνου, Μαίρης Λιονή.

Όπως τονίστηκε και από τα δύο μέρη, δόθηκε η ευκαιρία ενός γόνιμου διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών και προτάσεων για την εγκαθίδρυση μιας πιο γόνιμης αλληλεπίδρασης της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής με τους θεσμούς και τις δομές του νησιού, αλλά και γνωριμίας των Κρητικών με το κοινωνικό της έργο το οποίο αποτυπώνεται στις υποτροφίες που χορηγεί, στην ενίσχυση κοινωνικών δομών του νησιού κ.ά. Επιπλέον, διερευνήθηκαν αποτελεσματικοί τρόποι ισχυροποίησης ενίσχυσης κι αναζωογόνησης των δεσμών των 3.500 μελών της Παγκρητικής Ένωσης με την Κρήτη και κυρίως, η μύηση των νέων ομογενών της 3ης γενιάς στην ιστορία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης για τα οποία άλλωστε, οι απόγονοι των αποδήμων συμπατριωτών μας εκδηλώνουν ζωηρό ενδιαφέρον κάθε φορά που επισκέπτονται το γενέθλιο τόπο των προγόνων τους.

Ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε την πάγια θέση του για τον καταλυτικό ρόλο της ελληνικής γλώσσας στη διατήρηση αυτών των δεσμών, επισημαίνοντας πως «η διδασκαλία της στους νέους ομογενείς μπορεί να καταστεί εφικτή μέσα από τη διοργάνωση θερινών σχολείων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και διαδικτυακών συνομιλιών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακών, στελεχών των Επιμελητηρίων του νησιού με τα παιδιά μας στην Αμερική». Την επιτυχία υλοποίησης δράσεων με αυτό το περιεχόμενο μπορεί να εγγυηθεί η αγαστή συνέργεια του Δήμου Ρεθύμνης, της Περιφέρειας Κρήτης και της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τα Επιμελητήρια και η Εκκλησία με την Παγκρητική Ενωση Αμερικής.

Από πλευράς του δημάρχου και της προέδρου της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, συμφωνήθηκε να εξεταστούν τα ζητήματα που συζητήθηκαν και μέσα από την επικοινωνία και τη συνεργασία των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, να προκύψουν οι ανάλογες δράσεις για την επίτευξη των κοινών στόχων που τέθηκαν, ενώ υπήρξε εκατέρωθεν διαβεβαίωση για διατήρηση στενής επαφής και γόνιμης επικοινωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που αλλάζει, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την σύντομη ομιλία του σε γεύμα με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανισμών, που έλαβε χώρα στην οικία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ