x

Ταξίδι

Η συρρίκνωση των βιότοπων ωθεί την άγρια ζωή προς τις μεγαλουπόλεις

07 Δεκεμβρίου 2022

ΝΤΙΤΡΟΪΤ. Σε μια πολυσύχναστη μητροπολιτική περιοχή 4,3 εκατομμυρίων κατοίκων, η βιολόγος επί της άγριας ζωής του Πανεπιστημίου Yale, Νιίμα Χάρις (Nyeema Harris), επιχειρεί να στριμωχτεί σε απομονωμένους θαμνώνες για να μελετήσει τους πιο παράξενους κατοίκους του Ντιτρόιτ – κογιότ, αλεπούδες, ρακούν και κουνάβια ανάμεσά τους.

Η Χάρις και οι συνεργάτες της έχουν τοποθετήσει κάμερες σε δασικά τμήματα 25 πάρκων της πόλης τα τελευταία πέντε χρόνια. Εχουν καταγράψει χιλιάδες εικόνες ζώων που βγαίνουν κυρίως τη νύχτα για να περιπλανηθούν και να αναζητήσουν τροφή, αποκαλύπτοντας μια άγρια πλευρά που πολλοί ντόπιοι ίσως δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει.

«Παρατηρούμε την όλο και μεγαλύτερη έκθεση της άγριας ζωής σε αστικά περιβάλλοντα», δήλωσε πρόσφατα η κ. Χάρις στο «Associated Press», ενώ ήλεγχε αρκετές από τις συσκευές που είναι στερεωμένες σε δέντρα με ατσάλινα καλώδια κοντά στο έδαφος. «Καθώς αλλάζουμε τους βιότοπούς τους, καθώς επεκτείνουμε το αποτύπωμα της αστικοποίησης… θα ερχόμαστε όλο και περισσότερο σε επαφή μαζί τους».

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το 2019, τα είδη ζώων και φυτών εξαφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό, με έως και 1 εκατομμύριο να απειλούνται με εξαφάνιση. Η κατάστασή τους προκαλεί εκκλήσεις για την «επαναδημιουργία» των τόπων όπου ευδοκιμούσαν μέχρι να εκδιωχθούν από την ανάπτυξη, τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή.

Η ανασυγκρότηση της άγριας φύσης σημαίνει γενικά την αναβίωση φυσικών συστημάτων σε υποβαθμισμένες περιοχές – μερικές φορές με ένα χέρι βοήθειας. Αυτό μπορεί να σημαίνει την αφαίρεση φραγμάτων, την κατασκευή σηράγγων για την επανασύνδεση των μεταναστευτικών διαδρομών που έχουν αποκοπεί από τους δρόμους ή την επανεισαγωγή θηρευτών όπως οι λύκοι για να βοηθήσουν στην ισορροπία των οικοσυστημάτων. Αλλά μετά τις αρχικές βοήθειες, η ανθρώπινη συμμετοχή είναι μικρή.

Η ιδέα μπορεί να φαίνεται καταλληλότερη για απομακρυσμένες περιοχές όπου η φύση είναι πιο ελεύθερη να θεραπευτεί χωρίς παρεμβάσεις. Ομως, η ανασυγκρότηση της άγριας ζωής συμβαίνει επίσης σε μερικά από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του κόσμου, καθώς οι άνθρωποι βρίσκουν αμοιβαία επωφελείς τρόπους συνύπαρξης με τη φύση.

Φοιτητές του Yale επεξεργάζονται μία κάμερα ενσωματωμένη σε δέντρο σε πάρκο του Ντιτρόιτ, 7 Οκτωβρίου 2022. (AP Photo/Carlos Osorio)

Η δασική υπηρεσία των ΗΠΑ εκτιμά ότι καθημερινά χάνονται 6.000 στρέμματα (2.428 εκτάρια) ελεύθερου χώρου καθώς οι πόλεις και τα προάστια επεκτείνονται. Περισσότερα από τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζουν σε αστικές περιοχές μέχρι το 2050, τονίζει ο ΟΗΕ.

«Η κλιματική αλλαγή έρχεται και αντιμετωπίζουμε μια εξίσου σημαντική κρίση βιοποικιλότητας», δήλωσε η Νάταλι Πετορέλι (Nathalie Pettorelli), ανώτερη επιστήμονας της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου. «Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να εμπλακούν οι άνθρωποι με αυτά τα θέματα από τις πόλεις».

Σε έκθεσή της τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία σημείωσε την αναδόμηση της άγριας φύσης σε μητροπόλεις όπως η Σιγκαπούρη, όπου ένα τμήμα του ποταμού Κάλανγκ, μήκους 2,7 χιλιομέτρων, έχει μετατραπεί από ένα τσιμεντένιο κανάλι σε μια ελικοειδή υδάτινη οδό με φυτά, πέτρες και άλλα φυσικά υλικά και πλαισιώνεται από πράσινο πάρκο.

Φοιτητές του Yale περπατούν σε θαμνώδες έδαφος αναζητώντας τις κάμερες που έχουν τοποθετηθεί σε δέντρα σε πάρκο του Ντιτρόιτ. (AP Photo/Carlos Osorio)

Η αντιμετώπιση των αστικών ποταμών ως φυσικών υδάτων αντί για αποστραγγιστικές τάφρους μπορεί να ενισχύσει τη διέλευση των ψαριών και να επιτρέψει στα παρακείμενα εδάφη να απορροφήσουν τα πλημμυρικά ύδατα, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη φέρνει πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, αναφέρει η έκθεση.

«Πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη που έγιναν στα μέσα του 20ού αιώνα – να ασφαλτοστρώνουμε τα πάντα, να κατασκευάζουμε τα πάντα με γκρίζες υποδομές», όπως φράγματα και σωλήνες, δήλωσε η Μαρί Λο Ανταμς (Marie Law Adams), αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Northeastern University.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. «Ξεκινώ καταθέτοντας την οδύνη όλων για τα δύο παλικάρια της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ