x
 

Κοινωνία

Η τάξη των εκατομμυριούχων της Νέας Υόρκης μεγαλώνει. Οι άλλοι φεύγουν

06 Δεκεμβρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στο απόγειο της πανδημίας, οι πλουσιότεροι Νεοϋορκέζοι έφυγαν σωρηδόν.

Η τάση οδήγησε σε μήνες χειροτέρευσης και τόσο ο δήμαρχος Ερικ Ανταμς όσο και η κυβερνήτης Κάθι Χόκουλ απέρριψαν αργότερα τις προτάσεις για αύξηση των φόρων στους πλούσιους φοβούμενοι μήπως οδηγήσουν περισσότερους από αυτούς σε πολιτείες με χαμηλούς φόρους.

Τώρα, μια νέα έκθεση που βασίζεται στην πιο πρόσφατη απογραφή και τα φορολογικά στοιχεία της πολιτείας βρήκε μια αντιστροφή: οι τάξεις των εκατομμυριούχων έχουν επανέλθει, ενώ οι Νεοϋορκέζοι χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος κατευθύνονται προς τις εξόδους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη από το Ινστιτούτο Δημοσιονομικής Πολιτικής, μια αριστερή ομάδα πολιτικής.

Οι άνθρωποι που έφυγαν από τη Νέα Υόρκη με τον ταχύτερο ρυθμό πέρυσι ήταν οικογένειες που έβγαζαν από 32.000 έως 65.000 δολάρια. Ενα δυσανάλογα υψηλό μερίδιο αυτών των μετακινούμενων ήταν Μαύροι και Ισπανόφωνοι. Ακολούθησαν άτομα που κερδίζουν από 104.000 έως 172.000 δολάρια ετησίως, ένα εισόδημα άνω του μέσου όρου σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά πιο μέτριο στη Νέα Υόρκη.

Η συνέχιση της απώλειας αυτών των κατοίκων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά πολλών βασικών υπηρεσιών και βιομηχανιών, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την άνιση ανάκαμψη της πόλης, δήλωσε ο Αντριου Μπέβεριτζ (Andrew Beveridge), πρόεδρος της Social Explorer, μιας δημογραφικής εταιρείας που εξέτασε τα νέα δεδομένα.

«Αν θέλετε ένα σύστημα μετρό, έναν τομέα γραφείων, μια βιομηχανία εστιατορίων, χρειάζεστε αυτούς τους ανθρώπους», είπε.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι οι εύποροι κάτοικοι που έφυγαν από τη Νέα Υόρκη δεν φαίνεται να έχουν εκδιωχθεί από τις πρόσφατες αυξήσεις φόρων.

Περισσότερο από τα τρία τέταρτα των πλουσίων που έφυγαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας μετακόμισαν σε άλλες πολιτείες με υψηλή φορολογία, όπως το Κονέκτικατ, το Νιου Τζέρσεϊ και την Καλιφόρνια. Η έκθεση ορίζει αυτή την ομάδα ως το 1 τοις εκατό των κορυφαίων εισοδηματικών, κερδίζοντας περισσότερα από $815.000 ετησίως.

Τα ευρήματα έρχονται σε μια εποχή που η πόλη ετοιμάζεται να περικόψει τους προϋπολογισμούς των δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων της αστυνομίας, της υγιεινής και των σχολείων – περικοπές που θα μπορούσαν να ωθήσουν περισσότερους κατοίκους της εργατικής τάξης εκτός πολιτείας, δήλωσε ο Νάθαν Γκάσντορφ (Nathan Gusdorf), διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοσιονομικής Πολιτικής.

«Η κύρια προτεραιότητα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θα πρέπει να είναι η διατήρηση του πληθυσμού της μεσαίας και εργατικής τάξης της Νέας Υόρκης, καθιστώντας την προσιτή και βιώσιμη», πρόσθεσε.

Η Νέα Υόρκη έχασε 431.000 κατοίκους από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2022, εξαλείφοντας το ήμισυ των πληθυσμιακών κερδών της πολιτείας κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση. Από το 2020, σχεδόν το 94 τοις εκατό της απώλειας πληθυσμού της πολιτείας προήλθε από τη Νέα Υόρκη.

Αλλά η τάση έχει ανατραπεί. Ενώ το κράτος έχασε 2.400 νοικοκυριά εκατομμυριούχων από το 2020 έως το 2022, σημειώθηκε καθαρό κέρδος 15.100 την ίδια περίοδο, λόγω των ισχυρών χρηματοπιστωτικών αγορών που ενίσχυσαν τα κέρδη και την επιστροφή ορισμένων οικογενειών.

Πηγή: «New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΙΟΥ ΤΖΕΡΣΕΪ. Η υπεράσπιση του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ έναντι των κατηγοριών για δημόσια διαφθορά υπέστη πλήγμα την Παρασκευή, όταν ένας επιχειρηματίας ομολόγησε την ενοχή του για συνωμοσία με σκοπό τη δωροδοκία του Δημοκρατικού από το Νιου Τζέρσεϊ και συμφώνησε να συνεργαστεί με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ