x
 

Εκκλησία

Η τέταρτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στο Ρότερνταμ

17 Απριλίου 2024

ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ. Την Δ΄ Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τελέσθηκε το ετήσιο καθιερωμένο Διορθόδοξο Συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Εξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων του Πατριαρχείου Γεωργίας κ. Δοσιθέου, Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ, βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως, και Τανάγρας κ. Αποστόλου, Διευθυντού του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει, και με τη συμμετοχή κληρικών διαφόρων προελεύσεων της Ιεράς Μητροπόλεως και των λοιπών Ορθοδόξων παρουσιών στην Ολλανδία.

Τη Θεία Λειτουργία λάμπρυναν με τις κατανυκτικές μελωδίες τους, η ελληνόφωνη χορωδία του Καθεδρικού Ναού του Ρότερνταμ, η ολλανδόφωνη χορωδία της ενορίας του Eindhoven, καθώς και οι αραβόφωνη και ουκρανόφωνη χορωδία, αποδίδοντας τους ύμνους σε διάφορες γλώσσες.

Ο Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου Αθηναγόρας κηρύττει στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Ρότερνταμ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΕΛΓΙΟΥ

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας ομιλώντας σχετικά με την ευαγγελική περικοπή της ημέρας -την πίστη, την προσευχή και τη νηστεία- όπως επίσης και για τη μεγάλη προσωπικότητα του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος, και κατέληξε λέγοντας ότι στην υμνολογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας η νηστεία και η προσευχή θεωρούνται ουράνια δώρα. Χάρη σε αυτά τα χαρίσματα, ο πιστός αγιάζεται. «Ας επιμείνουμε λοιπόν στη νηστεία με ακόμη μεγαλύτερη θέληση και με την βεβαιότητα της διπλής ωφέλειας, της πνευματικής και της σωματικής, όπως μας διδάσκει ο Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Ετσι θα αξιωθούμε με εξαγνισμένες ψυχές να προσκυνήσουμε και να ζήσουμε τα Αγια Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου μας».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του για την από κοινού λατρευτική σύναξη όλων των Ορθοδόξων στην Ολλανδία, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ώστε να δίδεται μαρτυρία της ενότητας των Ορθοδόξων, και ευχαρίστησε τον ιερατικό προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού, πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου και Αρχιερατικό Επίτροπο Κάτω Χωρών κ. Ιωάννη Ψωμά, για την διοργάνωση και την εν γένει φιλοξενία εκ μέρους της Ενορίας. Ακόμη, ευχαρίστησε τους συλλειτουργήσαντες αρχιερείς, θεοφιλεστάτους Επισκόπους κ. Δοσίθεο, Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ και Τανάγρας κ. Απόστολο, τους λοιπούς ιερείς που συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία, καθώς και την Γερόντισσα Ιωάννα της Μονής του Γενεθλίου της Θεοτόκου στο Asten για την παρουσία της. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε και προς τους παρευρισκομένους πρέσβεις της Ελλάδος Αικατερίνα Γκίνη, της Ουκρανίας Oleksandr Karasevych, της Ρουμανίας Lucian Fatu και της Βορείου Μακεδονίας Beti Jacheva, καθώς και στην γενική πρόξενο της Ουκρανίας Mariia Bezdieniezhna.

Τέλος, ευχαρίστησε τους ψάλτες και τις χορωδίες για την ωραία ψαλμωδία τους και όλους τους πιστούς που προσήλθαν σε αυτήν τη Διορθόδοξη Θεία Λειτουργία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Οι αποφοιτήσαντες από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης το Σάββατο 18 Μαΐου έχουν μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη συνοδευόμενοι από καθηγητές και από τον εκκλησιάρχη της Σχολής και καθηγητή του Κανονικού Δικαίου, Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Μερκάντο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ