x

Υγεία

Η θεραπεία για καρκίνο του προστάτη μπορεί να περιμένει για τους περισσότερους, σύμφωνα με μελέτη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΑΡ»). Οι ερευνητές βρήκαν μακροπρόθεσμα στοιχεία ότι η ενεργή παρακολούθηση του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση στην άμεση χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολία.

Τα αποτελέσματα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σάββατο, 11 Μαρτίου, είναι ενθαρρυντικά για τους άνδρες που θέλουν να αποφύγουν τα σεξουαλικά προβλήματα και τα προβλήματα ακράτειας που σχετίζονται με τη θεραπεία, δήλωσε η Δρ Στέισι Λόιμπ (Stacy Loeb), ειδική στον καρκίνο του προστάτη στο «NYU Langone Health» που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Η μελέτη συνέκρινε άμεσα τις τρεις προσεγγίσεις – χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκων, θεραπεία με ακτινοβολία και παρακολούθηση. Οι περισσότεροι καρκίνοι του προστάτη αναπτύσσονται αργά, επομένως χρειάζονται πολλά χρόνια για να εξεταστούν τα αποτελέσματα της νόσου.

«Δεν υπήρχε διαφορά στη θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη στα 15 χρόνια μεταξύ των ομάδων», είπε η Δρ Λόιμπ. Και η επιβίωση του καρκίνου του προστάτη και για τις τρεις ομάδες ήταν υψηλή – 97% ανεξάρτητα από τη θεραπευτική προσέγγιση. «Αυτά επίσης είναι πολύ καλά νέα».

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν το Σάββατο στο «New England Journal of Medicine» και παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ουρολογίας στο Μιλάνο της Ιταλίας. Το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνας Υγείας και Φροντίδας της Βρετανίας πλήρωσε για την έρευνα.

Οι άνδρες που έχουν διαγνωστεί με εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη δεν θα πρέπει να πανικοβληθούν ή να βιαστούν να λάβουν αποφάσεις για τη θεραπεία, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Φρέντι Χάμντι (Freddie Hamdy) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αντίθετα, θα πρέπει «να εξετάσουν προσεκτικά τα πιθανά οφέλη και τις βλάβες που προκαλούνται από τις θεραπευτικές επιλογές».

Ενας μικρός αριθμός ανδρών με υψηλού κινδύνου ή πιο προχωρημένη νόσο χρειάζονται επείγουσες θεραπείες, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 1.600 άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο που συμφώνησαν να ανατεθούν τυχαία για χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία ή ενεργό παρακολούθηση. Ο καρκίνος των ασθενών περιοριζόταν στον προστάτη, έναν αδένα μεγέθους καρυδιού που είναι μέρος του αναπαραγωγικού συστήματος. Οι άνδρες στην ομάδα παρακολούθησης έκαναν τακτικές εξετάσεις αίματος και μερικοί έκαναν χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολία.

Θάνατος από καρκίνο του προστάτη σημειώθηκε στο 3,1% της ομάδας ενεργού παρακολούθησης, 2,2% στην ομάδα χειρουργικής επέμβασης και 2,9% στην ομάδα με ακτινοβολία, διαφορές που θεωρήθηκαν στατιστικά ασήμαντες.

Στα 15 χρόνια, ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στο 9,4% της ομάδας που παρακολουθούσε ενεργά, στο 4,7% στην ομάδα της χειρουργικής επέμβασης και στο 5% στην ομάδα της ακτινοβολίας. Η μελέτη ξεκίνησε το 1999 και οι ειδικοί είπαν ότι οι σημερινές πρακτικές παρακολούθησης είναι καλύτερες, με την απεικόνιση MRI και τις γονιδιακές εξετάσεις να καθοδηγούν τις αποφάσεις.

«Εχουμε περισσότερους τρόπους τώρα για να βοηθήσουμε να συλλάβουμε ότι η ασθένεια εξελίσσεται πριν εξαπλωθεί», είπε η Δρ Λόιμπ. Στις ΗΠΑ, περίπου το 60% των ασθενών χαμηλού κινδύνου επιλέγουν την παρακολούθηση, που τώρα ονομάζεται ενεργή επιτήρηση.

Ο Δρ Χάμντι είπε ότι οι ερευνητές είχαν δει τη διαφορά στον καρκίνο να εξαπλώνεται στα 10 χρόνια και περίμεναν ότι θα είχε διαφορά στην επιβίωση στα 15 χρόνια, «αλλά δεν το έκαναν». Είπε ότι η εξάπλωση από μόνη της δεν προβλέπει θάνατο από καρκίνο του προστάτη. «Αυτό είναι ένα νέο και ενδιαφέρον εύρημα, χρήσιμο για τους άνδρες όταν λαμβάνουν αποφάσεις για θεραπείες», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε για πάνω από έναν αιώνα, τα μεγάλα δόντια του Τυραννόσαυρου Ρεξ και άλλων θηριόποδων δεινοσαύρων πιθανότατα δεν προεξείχαν, αλλά καλύπτονταν πλήρως από λεπτά, φολιδωτά χείλη όταν το στόμα τους ήταν κλειστό, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ