x

Εκκλησία

Η Θρονική Εορτή της Πρωτόθρονης Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως

01 Δεκεμβρίου 2021

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Η Πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως τίμησε τον ιδρυτή της Αγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο με Πατριαρχική και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Κατά τη Θεία Λειτουργία παρέστη Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης υπό τον Σεβ. Καρδινάλιο κ. Kurt Koch, Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.

Κατά τη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας ο Παναγιώτατος τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του Μοναχού Λουκά, αδελφού της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου, Χανίων, Κρήτης.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσφώνησε την επίσημη Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και του ιδίου προσωπικώς προς τον Αγιώτατο Πάπα Ρώμης, για την παρουσία των εκπροσώπων του στην Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Καρδινάλιος Kurt Koch επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ρώμης ανταλλάσσουν χαιρετισμό αγάπης και ειρήνης κατά τη Θρονική Γιορτή.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΌ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

«Η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε ποικιλοτρόπως την εκκλησιαστικήν ζωήν και τους διαχριστιανικούς διαλόγους. Σχεδόν επί δύο συναπτά έτη, οι στόχοι της Μεικτής Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Ρωμαιοκαθολικής και Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν κατέστη δυνατόν να προωθηθούν διά συναντήσεων πρόσωπον προς πρόσωπον. Ελπίζομεν ότι τούτο θα συμβή κατά Μάιον του έτους 2022 και ότι θα δρομολογηθή η σύγκλησις της ολομελείας της Επιτροπής. Είναι βέβαιον ότι το τρέχον θέμα του Διαλόγου ‘Πρωτείον και Συνοδικότης κατά την δευτέραν χιλιετίαν και σήμερον’ αφορά εις την φύσιν, την δομήν και την λειτουργίαν της Εκκλησίας, εις την ενότητα και την καθολικότητά της. Χαιρόμεθα ιδιαιτέρως δι’ όλας τας πρωτοβουλίας του Πάπα Φραγκίσκου αναφορικώς προς την ανάδειξιν της σημασίας της καλής λειτουργίας της συνοδικότητος. Και εις το σημείον αυτό, ο διάλογος μεταξύ της Εκκλησίας της Ρώμης και της Ορθοδόξου Εκκλησίας υπήρξε χώρος παραγωγής βαθείας θεολογικής γνώσεως και αμοιβαίου εκκλησιολογικού εμπλουτισμού. Είμεθα δε βέβαιοι ότι ο διάλογος ούτος της αγάπης και της αληθείας τροφοδοτεί και κρατύνει ευρύτερον το πνεύμα του διαλόγου και διευκολύνει την συνάντησιν των Εκκλησιών ημών με τον σύγχρονον κόσμον».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι με τον Αγιώτατο Πάπα Φραγκίσκο έχουν κοινούς προβληματισμούς και κοινές ευαισθησίες, αλλά και ταυτόσημες απόψεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας.

«Θεωρούμεν μεγίστην ευλογίαν το γεγονός ότι έχομεν μετά του αδελφού Φραγκίσκου κοινάς εκτιμήσεις διά τας συγχρόνους μεγάλας προκλήσεις. Η χριστιανική μαρτυρία εν τω κόσμω προωθείται διά των προσωπικών συναντήσεών μας, διά κοινών διακηρύξεων και πρωτοβουλιών ενώπιον φλεγόντων παγκοσμίων θεμάτων, όπως η κλιματική αλλαγή, το προσφυγικόν, η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και η κοινωνική ανισότης, η προστασία της παιδικής ηλικίας, η αντιμετώπισις του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και άλλα. Αγωνιζόμεθα διά την προώθησιν του πολιτισμού της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης, εν επιγνώσει ότι η ιδία η ζωή της Εκκλησίας είναι η μεγάλη επανάστασις εις τον χώρον των ανθρωπίνων σχέσεων, της προστασίας της ιερότητος και της ωραιότητος του προσώπου και της αναδείξεως του εν Χριστώ αιωνίου προορισμού του».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πάπα Φραγκίσκο για τις ευχές του με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 30 ετών στον Πατριαρχικό Θρόνο και του αντευχήθηκε για την επικείμενη 85η επέτειο των γενεθλίων του, για την οποία απηύθυνε στην Α. Αγιότητα θερμό συγχαρητήριο Γράμμα.

Από το Πατριαρχικό και πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για τη Θρονική Εορτή της Πρωτόθρονης Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως προεξάρχοντος του ΟΙκουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

«Αποστέλλομεν προς τον αδελφόν Πάπαν Φραγκίσκον θερμάς ευχαριστίας διά τας προσρήσεις Αυτού επί τη συμπληρώσει τριακονταετίας από της εκλογής της ημών Μετριότητος εις τον Θρόνον Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, καθώς και τας ημετέρας εγκαρδίους ευχάς επί τη επερχομένη 85η επετείω των γενεθλίων Αυτού. Δεόμενοι δε όπως ο ενδοξαζόμενος εν τοις Αποστόλοις Αυτού Ανδρέα και Πέτρω, τοις μιμηταίς και κοινωνοίς του Πάθους του Κυρίου και ιδρυταίς των Εκκλησιών ημών, χαρίζηται υμίν υγιείαν ακλόνητον και πάσαν άνωθεν ευλογίαν προς συνέχισιν της υψηλής εκκλησιαστικής υμών διακονίας, διατελούμεν μετά τιμής εξιδιασμένης και βαθείας εν Κυρίω αγάπης».

Στη συνέχεια, ο Σεβ. Καρδινάλιος Kurt Koch ανέγνωσε μήνυμα του Αγιωτάτου Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου, στην αγγλική γλώσσα, με το οποίο εξέφρασε τις θερμές ευχές του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την εορτή του προστάτη του, Αγίου Αποστόλου Ανδρέα. Στο μήνυμά του, ο Πάπας ανέφερε ότι ήταν μεγάλη χαρά για τον ίδιο η δυνατότητα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πατριάρχου στην Ρώμη, να μοιραστούν τις ανησυχίες τους σχετικά με το παρόν και το μέλλον του κόσμου μας, αλλά και να εκφράσουν την κοινή δέσμευσή τους να θέτουν θέματα μείζονος σημασίας για ολόκληρη την ανθρωπότητα, μεταξύ των οποίων το ενδιαφέρον για τη Δημιουργία, την μόρφωση των μελλοντικών γενιών, τον διάλογο μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και την επιδίωξη για την επικράτηση της ειρήνης.

Εξ’ άλλου την παραμονή της Θρονικής γιορτής ο Πατριάρχης προχείρισε σε Αρχοντα Μυρεψό τον Γεώργιο Σάββιτς, Διδάκτoρα Φαρμακευτικής, με καταγωγή από την Χαλκηδόνα και το Σχοινούδι της Ιμβρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. Συνάντηση μίας ώρας είχε σήμερα στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και την γραμμή Αθήνα - Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία "Emirates" το απόγευμα της Τρίτης, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

Κοινωνία

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Ενας άνθρωπος «μνημείο» της Ευρωπαϊκής ιστορίας γιορτάζει σήμερα στον οίκο ευγηρίας όπου ζει στη Μυτιλήνη τα 102α του γενέθλια.

ΒΙΝΤΕΟ

Στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Στις 12:45 προσγειώθηκε σήμερα το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.

Στο έλεος της χειμερινής καταιγίδας το ανατολικό τμήμα των ΗΠΑ (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το ανατολικό τμήμα των ΗΠΑ και του Καναδά παραμένουν σήμερα στο έλεος μιας χειμερινής καταιγίδας, με τις σφοδρές χιονοπτώσεις να προκαλούν εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ σε ορισμένες επαρχίες του Καναδά έχει εκδοθεί συναγερμός για μια χιονοθύελλα.