x
 

Πολιτική

Η Τουρκία ακολουθεί à la carte προσέγγιση προς ψηφίσματα του ΟΗΕ

15 Απριλίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Τουρκία ακολουθεί μια à la carte προσέγγιση προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς τα ως παρωχημένα ή απορρίπτοντας το περιεχόμενό τους, όταν δεν ταιριάζουν στο αφήγημά της, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι το αποτέλεσμα της επιθετικότητάς της έχει ένα νομικά έγκυρο αποτέλεσμα, ανέφερε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη σε επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η επιστολή στάληκε έπειτα από επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας την 11η Μαρτίου 2024. Στην επιστολή της η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου σημείωσε ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας εμπλέκεται σε μια μάταιη προσπάθεια να δικαιολογήσει την επιθετικότητά της προς την Κύπρο και να νομιμοποιήσει την εγκαθίδρυση ενός υποτελούς αποσχιστικού καθεστώτος, καταφεύγοντας σε ιστορικό ρεβιζιονισμό και αλλοίωση βασικών γεγονότων.

Η κ. Μιχαήλ ανέφερε πως «σε μια εποχή κατά την οποία γίνονται προσπάθειες για την επανέναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγούσε στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά τον πρόσφατο διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, Μαρίας Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η Τουρκία συνεχίζει να απορρίπτει το πλαίσιο που έχει εγκριθεί από τα Ηνωμένα Εθνη για λύση, απαιτώντας τη νομιμοποίηση της επιβαλλόμενης από αυτήν διχοτόμησής του νησιού, επιδιώκοντας το όραμά της για μια ‘λύση δύο κρατών’ και επιχειρεί ανοιχτά να εκτροχιάσει αυτές τις προσπάθειες».

Υπογράμμισε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη του έργου της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα και στο να χαραχθεί μια θετική πορεία προς τα εμπρός, προκειμένου να σπάσει το αδιέξοδο και να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αξιοποιώντας πλήρως το κεκτημένο των συνομιλιών».

«Καλούμε την Τουρκία να εμπλακεί με το ίδιο πνεύμα για να αναζωογονήσει την ειρηνευτική διαδικασία και την προοπτική για μια συνολική λύση όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο προς όφελος όλων των Κυπρίων, αλλά και για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, σε μια χρονική περίοδο που το χρειάζεται απεγνωσμένα», επεσήμανε.

«Το γεγονός ότι η Τουρκία θεώρησε απαραίτητο να αντιδράσει σε μια αναφορά ενός άλλου κράτους μέλους, μέσω της οποίας το τελευταίο απλώς υπογράμμισε την προσήλωσή του στις θεμελιώδεις αρχές του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, είναι από μόνο του ενδεικτικό της κατάφωρης ασέβειας της ίδιας της Τουρκίας προς το διεθνές δίκαιο. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών υπό επίθεση πρέπει τυγχάνουν προάσπισης, ανεξάρτητα από το από πού προέρχονται οι επιθέσεις ή πόσο διαρκούν», σημείωσε η κ. Μιχαήλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Σημαντική επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία πραγματοποιεί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα (Andrzej Duda).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ