x
 

Πολιτική

Η Τουρκία αντιδρά στις δύο θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές που σχεδιάζει η Ελλάδα

17 Απριλίου 2024

ΑΘΗΝΑ. Η Ελλάδα στοχεύει στη δημιουργία δύο μεγάλων θαλάσσιων πάρκων ως μέρος ενός προγράμματος 780 εκατομμυρίων ευρώ (830 εκατομμυρίων δολαρίων) για την προστασία της βιοποικιλότητας και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά διάρκεια διεθνούς διάσκεψης για τους ωκεανούς υπό τον τίτλο «Our Ocean» που διεξάγεται στην Αθήνα.

Ομως, όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αssociated Press», το σχέδιο για τα θαλάσσια πάρκα «έχει ενοχλήσει τη γειτονική και περιφερειακή αντίπαλο της Ελλάδας, την Τουρκία», ενώ περιβαλλοντικές οργανώσεις λένε ότι η πρωτοβουλία δεν είναι αρκετή, σημειώνοντας ότι η χώρα επιτρέπει επίσης επιβλαβείς για το περιβάλλον πρακτικές, όπως η εξερεύνηση ενέργειας σε ευαίσθητα θαλάσσια περιβάλλοντα.

«Ο ωκεανός έχει πληρώσει βαρύ τίμημα για την υπηρεσία του στην ανθρωπότητα. Υπήρξε μια ζωτική πηγή ζωής και βιοπορισμού. Δεν ήμασταν ευγενικοί με αυτό σε αντάλλαγμα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Συνέδριο Our Ocean στην Αθήνα. «Ετσι συναντιόμαστε σήμερα με μια νέα αίσθηση επείγοντος. Ο κόσμος μας αλλάζει ταχύτερα από την ικανότητά μας να προσαρμοστούμε στην αλλαγή. Και αυτό δημιουργεί τεράστιες πιέσεις: πολιτικές, οικονομικές, φυσικές και κοινωνικές».

Η δημιουργία των νέων θαλάσσιων πάρκων, ενός στο Ιόνιο και ενός στο Αιγαίο, θα αυξήσει το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας κατά 80% και θα καλύψει το 30% των χωρικών υδάτων της χώρας, είπε ο κ. Κ. Μητσοτάκης. Η Ελλάδα έχει χιλιάδες νησιά και νησίδες και μια από τις μεγαλύτερες ακτές της Μεσογείου.

Στο συνέδριο συμμετέχουν περίπου 300 εκπρόσωποι από περισσότερες από 100 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, δήλωσαν αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης, με ανακοινώσεις για νέες δεσμεύσεις ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έργα που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Ομως οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ζητήσει ισχυρότερες δεσμεύσεις.

Κάτω από ένα σύνθημα «η θάλασσα δεν είναι προς πώληση», η Greenpeace προέτρεψε τους ηγέτες που συμμετείχαν στη διάσκεψη να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το συνέδριο «δεν πρέπει να είναι απλώς μια ευκαιρία για τις κυβερνήσεις να συγχαρούν τον εαυτό τους για όσα έχουν πει μέχρι τώρα», δήλωσε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, επικεφαλής της Greenpeace στην Ελλάδα.

Η Αστυνομία απαγόρευσε μια προγραμματισμένη διαμαρτυρία στο χώρο από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Την ίδια στιγμή, το σχέδιο της Ελλάδας για τα δύο θαλάσσια πάρκα έχει εξοργίσει επίσης την Τουρκία. Οταν το σχέδιο κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε την Αθήνα ότι εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα για να προωθήσει τη γεωπολιτική της ατζέντα.

«Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εδώ και καιρό προσπαθεί να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. «Παρά την πρόσφατη άμβλυνση στις σχέσεις μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα αυτή τη φορά».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας απάντησε ότι η Αγκυρα «πολιτικοποιεί ένα ξεκάθαρα περιβαλλοντικό ζήτημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Στο Παλαιό Φάληρο περιόδευσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όπου και μίλησε σε συγκέντρωση πολιτών στην πλατεία του Φλοίσβου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ