x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Τουρκία δεν ανανέωσε άδειες παραμονής και εργασίας κληρικών

ΒΟΣΤΩΝΗ. Θέμα έχει ανακύψει από μέρους των τουρκικών Αρχών για την ανανέωση αδειών παραμονής και εργασίας κληρικών και άλλων εργαζομένων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και σε ενορίες στην Κωνσταντινούπολη και αλλού. Συγκεκριμένα, αναγκάσθηκε να φύγει ο Αρχιδιάκονος του Πατριάρχη π. Αλέξανδρος Κούτσης με καταγωγή από τη Ζάκυνθο, ο οποίος ήδη επέστρεψε στην Ελλάδα, ένας κληρικός από την Αττάλεια κι άλλος ένας από τη Σμύρνη. Επισημαίνεται ότι η άδεια παραμονής και εργασίας στην Τουρκία ανανεώνεται ανά διετία.

Πληροφορίες  του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν πως το θέμα εντάσσεται στη γενική προσέγγιση που έχει τον τελευταίο καιρό η Τουρκία για τους μετανάστες γενικά, αλλά και για εκείνους οι οποίοι αιτούνται άδεια παραμονής και εργασίας. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, πως ζητήθηκαν τετρακόσιες ογδόντα άδειες εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ όλοι μαζί οι υπηρετούντες στο Φανάρι, διάκονοι, ιερείς, αλλά και έγγαμοι κληρικοί σε ενορίες της Κωνσταντινούπολης μετά γυναικών και τέκνων, δεν υπερβαίνουν τους ογδόντα ή το πολύ τους εκατό. Οι τουρκικές Αρχές, ως λέγεται, διερωτήθηκαν πώς γίνεται η Ελληνική Κοινότητα να απαριθμεί περί τα δύο χιλιάδες άτομα και να κάνουν αίτηση για άδεια παραμονής και εργασίας πεντακόσιοι;

Κατέστη γνωστό πως κάποιοι που χειρίζονται αυτό το θέμα κληρικοί και λαϊκοί στην Κωνσταντινούπολη και προφανώς εν αγνοία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου χρησιμοποίησαν το όνομα του Πατριαρχείου για να λάβουν τη «νενομισμένη» όπως μας τη χαρακτήρισαν, προκειμένου να διευκολύνουν διάφορους γνωστούς και φίλους τους ως και πνευματικά «τεκνία» τους. Ακόμα και συντηρητές έργων τέχνης και γνωστοί γνωστών και πάει λέγοντας.

Ο Δευτερεύων Διάκονος Καλλίνικος ιστάμενος μπροστά από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε Ιερή Ακολουθία. Θα έλθει ως ιερεύς στην Αμερική. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Υπογραμμίζεται ότι οι Μητροπολίτες που υπηρετούν στο Φανάρι και στην Τουρκία γενικά προερχόμενοι εξ’ Ελλάδος έχουν λάβει την τουρκική υπηκοότητα, μέχρι και αυτός που έγινε πρόσφατα ο Σελευκείας Θεόδωρος. Επίσης, και ο σημερινός πρωτοσύγκελος του Φαναρίου, ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος, έχει λάβει την τουρκική υπηκοότητα, αλλά κάτω από αυτόν ουδείς άλλος. Επισημαίνεται ότι τους κληρικούς εξ’ Ελλάδος όλων των βαθμίδων, διακόνους, πρεσβυτέρους, επισκόπους, οι οποίοι υπηρετούν στο Φανάρι ή γενικώς στην Τουρκία, τους μισθοδοτεί η Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, ο Δευτερεύων Διάκονος της Πατριαρχικής Αυλής Καλλίνικος Χασάπης φεύγει κι αυτός από το Φανάρι και έρχεται στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Στις αρχές Ιουλίου θα τον χειροτονήσει πρεσβύτερο ο Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και θα αναλάβει εφημέριος στην κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μέριλαντ. Ο Διάκονος Καλλίνικος τυγχάνει φίλος του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, του είχε χορηγηθεί σχετική υποτροφία για σπουδές και διατριβές που έκανε στην Ουάσιγκτον προ διετίας και τώρα έρχεται να ιερατεύσει στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Ηδη ο ιερεύς πατέρας του έχει έλθει στη Νέα Υόρκη και διορίσθηκε σε κοινότητα, ενώ ο αδελφός του σπουδάζει στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Η κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Μέριλαντ ήταν πρώτα στην Ουάσιγκτον, αλλά μετακόμισε πριν μερικά χρόνια στο Μέριλαντ, πλην όμως εξακολουθεί να ανήκει στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Αμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο κι όχι στη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης. Να σημειωθεί ότι η περιοχή Μέριλαντ ανήκει κανονικά στη δικαιοδοσία της Νέας Ιερσέης.

Τονίζεται ότι ο Καλλίνικος είναι ο δεύτερος Δευτερεύων Διάκονος ο οποίος φεύγει μέσα σε λίγα χρόνια από την Πατριαρχική Αυλή. Ο άλλος ήταν ο σημερινός πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νήφων, γεννηθείς στο Σικάγο και απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η αδήριτη ανάγκη της στενότερης διασύνδεσης με τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργειών και ερευνητικών συνεργασιών ήταν το κεντρικό μήνυμα της πρώτης ημέρας των εργασιών του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ