x
 

Διεθνή

Η Τουρκία κατηγορείται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Συρία

29 Φεβρουαρίου 2024

ΓΕΝΕΥΗ. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε την Τουρκία για πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές της Βόρειας Συρίας που ελέγχονται από τις τουρκικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους.

Η Συρία έχει κατακερματιστεί μετά τον εμφύλιο του 2011 και ο τουρκικός στρατός μαζί με ομάδες ανταρτών που στηρίζει ελέγχουν δύο μεγάλες περιοχές στη μεθόριο με την Τουρκία.

Η Τουρκία «ευθύνεται για σοβαρές παραβιάσεις και πιθανά εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν μέλη των δυνάμεών της και τοπικές ένοπλες ομάδες που υποστηρίζει» στη Βόρεια Συρία, ανέφερε το HRW σε έκθεσή του.

«Τούρκοι αξιωματούχοι (…) σε κάποιες περιπτώσεις ενεπλάκησαν άμεσα σε προφανή εγκλήματα πολέμου», πρόσθεσε η έκθεση.

Το HRW κατηγόρησε επίσης τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις και τις υπηρεσίες Πληροφοριών ότι «εμπλέκονται στη διάπραξη και την επίβλεψη καταχρήσεων».

Σύμφωνα με την έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, οι καταχρήσεις και οι παραβιάσεις «έχουν συνήθως στόχο άμαχους Κούρδους και οποιονδήποτε θεωρείται ότι έχει σχέσεις με τις κουρδικές δυνάμεις».

Κούρδισσες που συνελήφθησαν και κρατήθηκαν κατήγγειλαν σεξουαλική βία, κυρίως βιασμούς.

Η Αγκυρα θεωρεί τη βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι, παρακλάδι των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) εναντίον των οποίων μάχεται. Οι SDF ελέγχουν περιοχές γειτονικές με αυτές που βρίσκονται στα χέρια της Τουρκίας και των συμμαχικών της ομάδων.

Σύμφωνα με το HRW, η τοπική στρατιωτική αστυνομία και ο Εθνικός Συριακός Στρατός που υποστηρίζονται από την Αγκυρα, «συνέλαβαν αυθαίρετα και κράτησαν, εξαφάνισαν διά της βίας, βασάνισαν και κακομεταχειρίστηκαν με άλλους τρόπους, υπέβαλαν σε μη δίκαιες στρατιωτικές δίκες πολλούς ανθρώπους σε καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας».

Το Παρατηρητήριο κατηγόρησε εξάλλου την Τουρκία ότι «απέλασε με συνοπτικές διαδικασίες χιλιάδες (…) Σύρους» πρόσφυγες που είχαν καταφύγει στο έδαφός της και τους έστειλε σε περιοχές της Συρίας τις οποίες ελέγχει.

Εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι που ζούσαν σε υπό τουρκικό έλεγχο περιοχές εκτοπίστηκαν, με ομάδες του Εθνικού Συριακού Στρατού να λεηλατούν και να κατάσχουν τις περιουσίες τους, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Τουρκία και οι τοπικές Αρχές τις οποίες στηρίζει «θα πρέπει να επιτρέψουν σε ανεξάρτητους οργανισμούς έρευνας άμεση και χωρίς εμπόδια πρόσβαση στις περιοχές που ελέγχους», τόνισε το HRW.

Παράλληλα, το Παρατηρητήριο διευκρίνισε ότι ζήτησε από τις τουρκικές Αρχές να σχολιάσουν τις καταγγελίες αυτές, αλλά προς το παρόν δεν έχουν απαντήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΙΔΝΕΪ. Ο πατέρας του εφήβου που συνελήφθη αφού τη Δευτέρα επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον Ασσύριου επισκόπου και άλλων πιστών στη διάρκεια της λειτουργίας σε εκκλησία στο Σίδνεϊ δεν είχε παρατηρήσει σημάδια ριζοσπαστικοποίησης στον γιο του, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της κοινότητάς του, με την αστυνομία να εξηγεί για ποιο λόγο χαρακτήρισε “τρομοκρατικό” το περιστατικό.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ