x
 

Πολιτισμός

Η Τζέιν σας καλεί σε περίπατο

Η Τζέιν Τζέικομπς (Jane Jacobs) ήταν συγγραφέας, πολεοδόμος και ακτιβίστρια που υπερασπίστηκε μια προσέγγιση που βασίζεται στην κοινότητα για την οικοδόμηση πόλεων. Δεν είχε επίσημη εκπαίδευση ως σχεδιάστρια, και ωστόσο το βιβλίο της, το 1961, «The Death and Life of Great American Cities», εισήγαγε πρωτοποριακές ιδέες για το πώς οι πόλεις λειτουργούν, εξελίσσονται και αποτυγχάνουν, οι οποίες έχουν γίνει εννοιολογικοί πυλώνες για τους σημερινούς αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και πολιτικούς, ακτιβιστές και πολεοδόμους.

Η Τζέικομπς  (1916-2006) έζησε στο Γκρίνουιτς Βίλατζ μέχρι το 1968, όταν μετακόμισε στο Τορόντο. Και στις δύο πόλεις, βοήθησε στον εξοβελισμό της αυτοκινητοκεντρικής προσέγγισης στον αστικό σχεδιασμό και ενίσχυσε τον ακτιβισμό της γειτονιάς, βοηθώντας να σταματήσει η επέκταση των οδών ταχείας κυκλοφορίας και των δρόμων.

Το Jane’s Walk ιδρύθηκε στο Τορόντο το 2006 από μια ομάδα φίλων και συναδέλφων της Τζέιν Τζέικομπς ως ένας τρόπος να τιμήσει τη ζωή της και να ενεργοποιήσει τις ιδέες της. Εκείνη την πρώτη χρονιά, έγιναν μερικές βόλτες στο Τορόντο. Κατά την επόμενη δεκαετία, το κίνημα γνώρισε ταχεία παγκόσμια αποδοχή από αστικούς ακτιβιστές σε όλο τον Κόσμο. Το 2017, πραγματοποιήθηκαν 1.700 περίπατοι της Jane’s σε 225 πόλεις σε όλο τον Κόσμο, σε 37 χώρες και 6 ηπείρους. Το κίνημα συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο και έχει φτάσει πλέον σε πάνω από 500 πόλεις!

Το  Jane’s Walk Steering Committee, είναι η αποκλειστικά εθελοντική ομάδα που διοικεί το Jane’s Walk Toronto στην πλατφόρμα MakeWay. Η Διευθύνουσα Επιτροπή εδρεύει στο Τορόντο, στις  περιοχές των Wendat, Haudenosaunee, Anishinabeg και Mississaugas.

Ο περίπατος της Τζέιν

Το Jane’s Walks είναι ένας τρόπος για να συναντήσουν οι κάτοικοι τους γείτονές τους και οι γειτονιές να δημιουργήσουν κοινότητα. Το Jane’s Walk προσπαθεί να συμπεριλάβει ένα ευρύ φάσμα φωνών και ιδεών σε συζητήσεις για τις πόλεις, τις γειτονιές και τη συμμετοχή της κοινότητας. Διαφέρει από άλλες πρωτοβουλίες, επειδή η κοινότητα και τα κτίρια, τα πάρκα και το ευρύτερο περιβάλλον της είναι επίσης ενεργοί παίκτες στους περιπάτους. Εμπνέουν, απογοητεύουν, ενημερώνουν και κατευθύνουν τη συμμετοχή στις συνομιλίες. Εδώ δεν υπάρχει «μονόδρομος» να ηγηθείς στο Jane’s Walk ή να διευθύνεις ένα Φεστιβάλ. Τόσο για πόλεις όσο και για άτομα, το Jane’s Walk είναι ένα εργαλείο για τη δημιουργία και την ενθάρρυνση της συνομιλίας. Το Jane’s Walks πραγματοποιείται με τα πόδια, μέσω άλλων μορφών κινητικότητας, μέσω παράστασης ή εικονικά. Το σχέδιο είναι σκόπιμα ανοιχτό, χρησιμεύει ως ένα παγκόσμιο δοχείο για ιδέες, εξερεύνηση και ανακαλύψεις. Δημιουργεί έναν χώρο όπου τα μέλη της κοινότητας με διαφορετικές απόψεις μπορούν να μοιραστούν τις απόψεις τους. Ως πλατφόρμα για να ακουστούν αυτές οι φωνές, το Jane’s Walk απευθύνεται άμεσα και παίρνει θέση ενάντια στη ρητορική μίσους, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, την καταπίεση και τις διακρίσεις. Δημιουργήθηκε ως αναγνώριση των ιδεών και της κληρονομιάς της Jane Jacobs, η οποία έχει εμπνεύσει και έχει επηρεάσει τους οικοδόμους πόλεων για δεκαετίες. Η πρόθεση του Jane’s Walk δεν είναι να συνταγογραφήσει τις διδασκαλίες της για την κατασκευή πόλεων και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, αλλά μάλλον να προωθήσει τον διάλογο, τη συζήτηση και τη συζήτηση σχετικά με αυτές. Το Jane’s Walk 2024 στη Νέα Υόρκη θα γίνει στις 3, 4 και 5 Μαΐου. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η απλή πράξη της εξερεύνησης της πόλης ενισχύεται με προσωπικές παρατηρήσεις, τοπική ιστορία και συμμετοχή των πολιτών. Το Jane’s Walk NYC ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μοιράζονται ιστορίες για τις γειτονιές τους, να ανακαλύπτουν αόρατες πτυχές των κοινοτήτων τους και να συνδέονται με επισκέπτες και γείτονες.

Πηγή: https://janeswalk.org/new-york-city/

Η Δημοτική Εταιρεία Τέχνης της Νέας Υόρκης

Από το 1893, η Municipal Art Society of New York (MAS) έχει συγκεντρώσει τις φωνές των ανθρώπων που διαμορφώνουν το οικιστικό περιβάλλον της Νέας Υόρκης, οδηγώντας στο δρόμο προς μια πιο βιώσιμη πόλη. Διοργανώνει το Jane’s Walk στη Νέα Υόρκη από το 2011 και αυτό που ξεκίνησε ως μια χούφτα περιπάτους έχει έκτοτε εξελιχθεί σε εκατοντάδες περιπάτους και δραστηριότητες που οργανώνονται στους πέντε δήμους και στο διαδίκτυο. Για να μάθετε περισσότερα για το Jane’s Walk NYC ή για να συμμετάσχετε στο κίνημα, επικοινωνήστε με [email protected] ή επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.mas.org/janes-walk-nyc.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δίκη-ορόσημο του Ντόναλντ Τραμπ εξαρτάται από την κατάθεση ενός μάρτυρα κατηγορίας ο οποίος είπε ψέματα στο εδώλιο και δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί κανείς, δήλωσε χθες Τρίτη ένας δικηγόρος υπεράσπισης κατά τη διάρκεια της τελικής αγόρευσης, καθώς πίεζε τους ενόρκους για αθώωση στην πρώτη ποινική υπόθεση εναντίον ενός πρώην Αμερικανού προέδρου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ