x
 

Κοινωνία

«Η Τζωρτζίνα θα έπαιρνε εξιτήριο και η μητέρα μάς είπε ότι δεν είναι καλά» κατέθεσε νοσηλεύτρια

ΑΘΗΝΑ. Με την κατάθεση της νοσηλεύτριας του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου της Πάτρας, Παναγιώτας Τσεντούρου, συνεχίστηκε χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ανθρωποκτονία σε βάρος της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας.

Η μάρτυρας, όπως ανέφερε στο δικαστήριο, είχε βάρδια στη παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου στις 8 και στις 9 Απριλίου του 2021. «Την Πέμπτη 8 του μήνα μου ανέφεραν ότι είναι ένα παιδάκι που έχει χάσει τα αδελφάκια του και ότι είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Ολα τα παιδιά φροντίζουμε και φροντίσαμε και αυτό. Μας είπαν ότι έκανε πιθανό επεισόδιο σπασμών», είπε η μάρτυρας, για να συνεχίσει: «Κατά τη διάρκεια της απογευματινής μου βάρδιας το παιδί ανέβασε σφυγμούς, στο όριο όμως. Ο γιατρός της έκανε καρδιογράφημα και μας είπε να την παρακολουθούμε. Την επόμενη ημέρα (9 Απριλίου) της κάνανε εγκεφαλογράφημα και ήταν καλό. Οι γιατροί είπαν ότι το παιδί είχε καλή κλινική εικόνα και ότι δεν υπάρχει λόγος να παραμείνει στο νοσοκομείο και πως έπρεπε να πάρει και εξιτήριο και επειδή ήταν περίοδος Covid».

Μάλιστα, όπως ανέφερε η μάρτυρας, οι γιατροί είχαν συστήσει «στους γονείς να πάνε το κοριτσάκι σε παιδοψυχολόγο για να πάρει βοήθεια ώστε να αντιμετωπίσει την απώλεια των αδελφών του». Ωστόσο, όπως τόνισε η κ. Τσεντούρου στη συνέχεια «η μητέρα μάς φώναξε και μας είπε ότι το παιδί άρχισε να βήχει και έκανε εμετό. Πήγαμε στο δωμάτιο. Το παιδί είχε σαλάκια στο νεφροειδές. Ενημερώθηκε η μητέρα πως το παιδί είναι καλά. Εκεί η μητέρα μας είπε: ‘είναι καλά αυτό το παιδί; Του δίνετε εξιτήριο;’». Τότε, όπως κατέθεσε η μάρτυρας, «ο γιατρός μας είπε να την παρακολουθήσουμε».

Την επόμενη ημέρα, η Ρούλα Πισπιρίγκου ειδοποίησε σύμφωνα με τη μάρτυρα και πάλι ότι η 9χρονη «δεν είναι καλά». Συγκεκριμένα, η μάρτυρας ανέφερε: «Μας είπε ότι το παιδί δεν μπορεί να ανασάνει και είναι μελανό. Πήγαμε στο δωμάτιο και το παιδί ήταν χλωμό και το παρακολουθούσαμε».

«Ηταν ωχρό και μετά από πέντε λεπτά συνήλθε»

Πρόεδρος: Λέτε στην κατάθεσή σας ότι στις 9 Απριλίου πήγατε και είδατε το παιδί χλωμό με τάση προς έμετο…

Μάρτυρας: Ναι, επανήλθε αμέσως το χρώμα του και δεν έκανε εμετό.

Πρόεδρος: Ποιος γιατρός συνέστησε στους γονείς το παιδί να δει παιδοψυχολόγο;

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι, ειπώθηκε την ώρα της επίσκεψης στις 9 Απριλίου, όταν οι γιατροί θα έδιναν το εξιτήριο.

Εισαγγελέας: Μας είπατε ότι σας είπε η μητέρα ότι το παιδί ήταν μελανό; Ηταν όταν πήγατε εσείς μελανό;

Μάρτυρας: Οχι ήταν ωχρό και μετά από πέντε λεπτά επανήλθε.

Εισαγγελέας: Η Τζωρτζίνα είχε ανεβάσει πυρετό;

Μάρτυρας: Στη βάρδια μου όχι.

Εισαγγελέας: Μιλήσατε με το παιδί, πώς καταλάβατε ότι είχε τάση προς εμετό;

Μάρτυρας: Προσπαθούσε να κάνει εμετό αλλά δεν μπορούσε.

Εισαγγελέας: Η μητέρα πώς αντιδρούσε; Ηταν εκεί;

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι περίμενε να πουν οι γιατροί.

«Μας ενημέρωσε η μητέρα ότι εμφάνισε βήχα και εμετό»

Εξετάζοντας τη μάρτυρα ο κ. Κούγιας εστίασε στην κατάθεση που είχε δώσει στην ανακρίτρια αναφέροντας τότε «ότι η μητέρα μας ειδοποίησε ψύχραιμη», γεγονός που κατά τον ίδιο συνέβαλλε στην ενοχοποίηση της εντολέα του.

Αλ. Κούγιας: Στις 9/4 έχετε βάρδια, έχετε βάρδια από το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Γράφετε ότι το παιδί εμφάνισε βήχα και έκανε εμετό. Γιατί λέτε ότι τώρα είχε λίγα σάλια;

Μάρτυρας: Δεν έκανε εμετό. Στην πρώτη φορά που μας φώναξε η μητέρα μάς έδειξε το νεφροειδές και είχε μέσα λίγα σάλια. Γράφω ότι μας ενημέρωσε η μητέρα ότι εμφάνισε βήχα και εμετό…

Αλ. Κούγιας: Δεν το γράφετε αυτό, είναι σαν είναι δικό σας.

Πρόεδρος: Γιατί δεν το λέτε ξεκάθαρα στην κατάθεσή σας; Γιατί στο ιστορικό φαίνεται σαν να το λέτε εσείς και όχι σαν να σας ενημερώνει η μητέρα. Μπορείτε να μας το διευκρινίσετε; Γιατί υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση;

Μάρτυρας: Εμετός είναι και το ένα εμετός και το άλλο…

Πρόεδρος: Γιατί αυτά δεν τα είπατε στην ανακρίτρια;

Μάρτυρας: Δεν ρωτήθηκα για όλες αυτές τις λεπτομέρειες.

Αλ. Κούγιας: Αποκλείεται να ήταν μελανό και η μελανότητα να μεταβλήθηκε σε ωχρότητα;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω.

Αλ. Κούγιας: Πόση ώρα κρατάει η μελανότητα;

Μάρτυρας: Δευτερόλεπτα.

Αλ. Κούγιας: Αρα;

Μάρτυρας: Δευτερόλεπτα κρατάει όταν χορηγούμε οξυγόνο, εδώ δεν είχε χορηγήθηκε οξυγόνο.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 14 Μαρτίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. «Προσέρχομαι στη σημερινή συζήτηση θεωρώντας την τραγωδία των Τεμπών ένα ζήτημα πολύ μεγαλύτερο από απλή αφορμή για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ