x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Βρετανική «κατοχή» της Κύπρου

Δεν είναι μόνο η παρανομία της τουρκικής κατοχής που ακρωτηριάζει την Κύπρο. Υπάρχει και «νόμιμη» κατοχή κυπριακών εδαφών, από ξένη χώρα. Με αφορμή τη στρατιωτική δράση των Βρετανών που επιχείρησαν κατά των Χούθι από τη στρατιωτική Βάση Ακρωτηρίου, ο δημοσιογράφος-ερευνητής Παναγιώτης Παπαδημήτρης, σε άρθρο του στην κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Ντοκουμέντα στο φως: Το κυπριακό έδαφος όπου δεν υπεστάλη ποτέ η βρετανική σημαία», κάνει μια πολύ σημαντική επισήμανση – υπενθύμιση προς όσους νομίζουν ή πιστεύουν πως η Κύπρος είναι, τουλάχιστον νομικά, απόλυτα κυρίαρχη στην εδαφική επικράτειά της.

Οι Αγγλοαμερικανοί, όπως προκύπτει από συμφωνίες που έγιναν,  είχαν διασφαλίσει πολύ καλά τα συμφέροντα τους στο νησί πριν ανακηρυχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στις 16 Αυγούστου 1960 και πριν, όπως πιστεύουν πολλοί, οι Ελληνοκύπριοι διώξουν τους Βρετανούς με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59.

Οπως επισημαίνεται, οι Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια είναι περιοχές έκτασης 160 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου η βρετανική σημαία δεν υπεστάλη ποτέ μετά το 1878, όταν οι Βρετανοί κατέλαβαν την Κύπρο. Από την άλλη, οι Αμερικανοί είχαν εξασφαλίσει από πολύ πριν την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου του 1960, τη συγκατάθεση του Μακαρίου, ως Αρχιεπισκόπου τότε, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτους.

Η συμφωνία για τις Βρετανικές Βάσεις υπογράφηκε στη Λευκωσία στις 6 Ιουλίου 1960. Με αυτήν οι Βρετανοί εξασφάλισαν απόλυτη κυριαρχία σε 160 τετραγωνικά χιλιόμετρα του κυπριακού εδάφους και ανεμπόδιστη χρήση των δρόμων της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς επίσης και δικαιώματα για ασκήσεις σε εγκαταστάσεις σε διάφορες περιοχές, όπως ο Ακάμας, η Κόσιη, το Λευκόνοικο και ο Αγιος Βασίλειος.

Η κυριαρχία των Βρετανών στην εδαφική επικράτεια των Βάσεων είναι τέτοια, ώστε η μόνη υποχρέωση που έχουν είναι να ενημερώνουν απλώς την Κυπριακή Δημοκρατία για το τι προτίθενται να κάνουν, ενώ η Κύπρος ανέλαβε μάλιστα και την υποχρέωση για την ομαλή λειτουργία τους.

Πολεμικά αλλά και πολιτικά αεροσκάφη, προσγειώνονται και απογειώνονται από τις «κυρίαρχες» βάσεις, χωρίς οι Βρετανοί να χρειάζονται οποιαδήποτε έγκριση ή άδεια από το κυπριακό κράτος. Στη Βάση Ακρωτηρίου, μάλιστα, που θεωρείται και η πιο σημαντική για τους Βρετανούς και τους συμμάχους τους, υπάρχουν σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, αποθηκευμένα και πυρηνικά όπλα.

Αυτά, εν ολίγοις, για όσους διερωτώνται γιατί οι εκάστοτε κυπριακές κυβερνήσεις από το 1960 μέχρι σήμερα τηρούν μια «ένοχη σιωπή» στο ζήτημα της λειτουργίας των Βρετανικών Βάσεων στο νησί…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ετριβα τα μάτια μου από τη συγκίνηση, διαβάζοντας σε παλαιά πρακτικά συλλόγου τι συζητούσαν, τι πρότειναν και ποιες ανησυχίες είχαν οι ομογενείς μας, πριν από ένα και περισσότερο αιώνα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ