x
 

Κοινωνία

Η υπερθέρμανση των ποταμών σκοτώνει τα ψάρια, απειλεί τη βιομηχανία

27 Ιουλίου 2021

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Νεογέννητοι σολομοί πεθαίνουν κατά χιλιάδες σε έναν ποταμό της Καλιφόρνιας και ολόκληρα είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Οι ψαράδες που βγάζουν το ψωμί τους από το ψάρεμα σολομού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι εκτεταμένοι καύσωνες και η ξηρασία αυξάνουν τη θερμοκρασία του νερού και απειλούν τα ψάρι από το Αϊνταχο έως την Καλιφόρνια.

Εκατοντάδες χιλιάδες ενήλικοι σολομοί πέθαναν στον ποταμό Κλάμαθ (Klamath River) της Βόρειας Καλιφόρνιας, καθώς η στάθμη του νερού υποχώρησε λόγω της ξηρασίας επιτρέποντας στην ανάπτυξη ενός παρασίτου απειλώντας τη ζωή μιας φυλής Ιθαγενών, της οποίας η δίαιτα και οι παραδόσεις είναι συνδεδεμένες με τα ψάρια, όπως αναφέρει το «Associated Press» σε σχετικό ρεπορτάζ του.

Ακόμα, ειδικοί επί της άγριας ζωής αναφέρουν ότι ο ποταμός Σακραμέντο είναι αντιμέτωπος με «μια σχεδόν ολοκληρωτική απώλεια» του νεαρού σολομού Τσινούκ λόγω των μη φυσιολογικά θερμών νερών. 

Η απώλεια μεγάλου μέρους σολομών ενός έτους μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις στον συνολικό πληθυσμό και να μειώσει ή να θέσει τέρμα στην αλιευτική περίοδο των ψαράδων, γεγονός που αποτελεί μια αυξανόμενη ανησυχία καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να κάνει τη Δύση των ΗΠΑ θερμότερη και πιο ξηρή. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στην αλιευτική βιομηχανία της Καλιφόρνιας, η οποία από μόνη της αξίζει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κατακόρυφη πτώση της αλιείας έχει οδηγήσει τις τιμές στα ύψη για τον σολομό, πλήττοντας τους καταναλωτές που λένε ότι πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα $35 δολάρια ανά πάουντ (0,45 κιλά) ψαριού, όπως αναφέρει στο «AP» ο Μάικ Χάντσον, ο οποίος τα τελευταία 25 χρόνια ψαρεύει και πουλάει σολομό στην αγορά του Μπέρκλεϊ. Μάλιστα, ο ίδιος λέει ότι σκέφτεται να πουλήσει την 40 πόδια βάρκα του επειδή «από δω και πέρα θα γίνει χειρότερο».

Ο χειμερινός σολομός Chinook γεννιέται στον ποταμό Σακραμέντο, διασχίζοντας εκατοντάδες μίλια έως τον Ειρηνικό, όπου συνήθως περνά τρία χρόνια πριν επιστρέψει στη γενέτειρά τους για να ζευγαρώσει και να γεννήσει τα αυγά του μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου. Σε αντίθεση με τον φθινόπωρο Chinook που επιβιώνει σχεδόν εξ ολοκλήρου λόγω προγραμμάτων αναπαραγωγής σε εκκολαπτήρια, ο χειμερινός εξακολουθεί να εκτρέφεται σε μεγάλο βαθμό στη φύση.

Αξιωματούχοι της Αλιείας πρόβλεψαν τον Μάιο ότι πάνω από 80% νεογέννητων σολομών μπορεί να πεθάνουν λόγω της υπερθέρμανσης των νερών στον ποταμό Σακραμέντο. Σήμερα, οι πολιτειακοί αξιωματούχοι για την άγρια ζωή αναφέρουν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι μεγαλύτερος λόγω της ταχύτητας που εξαντλείται η ποσότητα κρύου νερού στη Λίμνη Σάστα (Lake Shasta). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δεξαμενή της Καλιφόρνιας, η οποία είναι γεμάτη μόλις κατά το 35% της χωρητικότητάς της, ανέφεραν ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι μέσα στην εβδομάδα.

«Ο πόνος που θα νιώσουμε θα γίνει έντονος σε λίγα χρόνια από τώρα, όταν ο σολομός που μεγαλώνει με φυσικό τρόπο στον ωκεανό δεν θα υπάρχει πια», τονίζει ο Τζον ΜακΜάνους, εκτελεστικός διευθυντής της Golden State Salmon Association, η οποία εκπροσωπεί την βιομηχανία αλιείας.

Οταν η τεχνητή λίμνη Σάστα δημιουργήθηκε το 1940 μπλόκαρε την πρόσβαση προς τα κρύα βουνά, στα οποία παραδοσιακά τα ψάρια πήγαιναν για να γεννήσουν. Για να διασφαλίσει την επιβίωσή τους, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαιτείται να διατηρήσει τις θερμοκρασίες των ποταμών κάτω από τους 56 βαθμούς Φαρενάιτ, καθώς τα αυγά σολομού δεν μπορούν να επιβιώσουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Μάλιστα, τα ζεστά νερά έχουν αρχίσει να επηρεάζουν και τα μεγαλύτερα σε ηλικία ψάρια, με τους επιστήμονες να λένε ότι μερικά ψοφάνε πριν προλάβουν να γεννήσουν.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στους δρόμους και τα μετρό της Νέας Υόρκης αυξήθηκε ελαφρώς στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο δεκαετιών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας που διεξάγεται κάθε χρόνο και η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ