x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Πολιτική

Η υποψήφια ευρωβουλευτής Λυδία Βενέρη στον «Ε.Κ.»: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ανάγκη για μια καλύτερη ζωή»

ΑΘΗΝΑ. Την ψήφο των Ελλήνων για να βρεθεί στην Ευρωβουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διεκδικεί η κ. Λυδία Βενέρη, δικηγόρος και Υποψήφια Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών. Η ίδια, που αποτελεί και προσωπική επιλογή του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» για την προσπάθειά της αυτή, τους στόχους και τις προτεραιότητές της τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει ουσιαστικά «την ανάγκη για καλύτερη ζωή».

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Τι σας έσπρωξε στην πολιτική;

Λυδία Βενέρη: Η επαφή μου με την ιδεολογία και τις αρχές της Αριστεράς ξεκίνησε από μικρή ηλικία, και από τα ακούσματα που έλαβα από την οικογένειά μου για τους αγώνες της, για τα γεγονότα και τις ελπίδες που σημάδεψαν τις ζωές των παλαιότερων γενεών και ειδικώς τις εξιστορήσεις της γιαγιάς μου από την αντιστασιακή της δράση. Τη μεγάλη ώθηση να ενταχθώ και να θέσω υποψηφιότητα για να συμπεριληφθώ στη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών, μου την έδωσε το άνοιγμα που έκανε στη διαδικασία ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος μου έκανε την τιμή να με συμπεριλάβει στις πέντε επιλογές του, αφού συμμετείχα σε όλη τη διαδικασία των προκριματικών. Αυτό το άνοιγμα στα μέλη και στην κοινωνία έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς νέους να λάβουμε μια θέση στο δημόσιο λόγο και να εισφέρουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας. Κίνητρό μου αποτελεί η επιθυμία για πρόοδο και ανάπτυξη της χώρας για χάρη όλων των γενεών, αλλά και η ανάγκη για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο σε μια εποχή που η συνεισφορά της καθεμίας και του καθενός από εμάς καθίσταται επιτακτική ανάγκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει αυτή τη στιγμή την ανάγκη για προοδευτική αριστεία. Μέσα από ένα πρόγραμμα θέσεων-τομών επιδιώκει να δώσει εφαρμόσιμες λύσεις σε προβλήματα που απασχολούν το σύνολο. Ταυτόχρονα επιδιώκει την ανάδειξη της προοδευτικής Αριστεράς της οποίας χαρακτηριστικά θα αποτελούν η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη. Εκφράζει την ανάγκη για μια καλύτερη ζωή.

«Ε.Κ.»: Γιατί να ψηφίσει κανείς ΣΥΡΙΖΑ και τη Λυδία Βενέρη;

Η υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Λυδία Βενέρη δίπλα στον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της ιδίας

Λυδία Βενέρη: Είμαι δικηγόρος, διεθνολόγος, με μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, ενώ εκπονώ διδακτορική διατριβή με θέμα τα νομικά ζητήματα των νέων τεχνολογιών κα ειδικώς την προστασία της ιδιωτικότητας. Επίσης, δραστηριοποιούμαι ενεργά με τη νομική υπεράσπιση των πιο  αδύναμων κοινωνικά και οικονομικά συμπολιτών μας, αλλά, και με την ενδυνάμωση των γυναικών στους τομείς της τεχνολογίας και την έμφυλη βία, με σταθερή προώθηση της νομικής κατοχύρωσης του όρου «γυναικοκτονία». Εχω ζήσει σε άλλες χώρες της ΕΕ, προσφάτως στη Γαλλία, όπου πραγματοποιώ ένα τμήμα της έρευνάς μου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Οι γνώσεις που έχω αποκτήσει από την επαγγελματική και ακαδημαϊκή μου πορεία στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στο Δίκαιο των Νέων Τεχνολογιών, το Διεθνές Αεροπορικό Δίκαιο, στο Δίκαιο των Διεθνών Συμβάσεων, μου έχουν δώσει τα εφόδια να μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της θεματολογίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να μπορώ να προωθήσω τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

«Ε.Κ.»: Ποια θεωρείτε τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη στην παρούσα φάση;

Λυδία Βενέρη: Το ζήτημα είναι πολυσύνθετο και πανευρωπαϊκό. Η Ευρώπη έχει έρθει αντιμέτωπη με απανωτές κρίσεις εσωτερικές και εξωγενείς, οι οποίες χρειάζονται συντονισμένη και προσεκτική αντιμετώπιση. Από την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη μέχρι την ισότητα και το κράτους δικαίου και από τη ραγδαία εξέλιξη των νέων τεχνολογιών έως την οικονομία, η Ευρωπαϊκή Ενωση καλείται να προσαρμοστεί ταχέως στις εξελίξεις και να επιλύσει αποτελεσματικά τα ανακύπτοντα προβλήματα προς όφελος των πολιτών.  Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη διατυπώσει 10 στόχους για μια άλλη Ευρώπη, που απαντούν στα 10 μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρώπης, και έχουν παρουσιαστεί και αναλυθεί. Για να μην μακρηγορήσω θα αναφέρω μόνο τις επικεφαλίδες: *στρατηγική αυτονομία, φραγμός στην άνοδο της ακροδεξιάς, *δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς άλλη λιτότητα, *δίκαιη και αποτελεσματική πράσινη μετάβαση, *δίκαιο μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας με συλλογικές συμβάσεις και διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων με στόχο την εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, *προώθηση της ισότητας και των δικαιωμάτων, ειδικότερα για τις γυναίκες κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία», *δράσεις για την υπέρβαση των ψηφιακών ανισοτήτων (κοινωνικών, ηλικιακών και περιφερειακών), * αυστηρούς όρους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, *νέα ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, *δημοκρατική Ευρώπη.

«Ε.Κ.»: Αν βρεθείτε στην Ευρωβουλή, ποιες θα είναι οι δικές σας προτεραιότητες;

Λυδία Βενέρη: Ο ρόλος των ευρωβουλευτών και οι αρμοδιότητές τους είναι πολλαπλές. Αρχικά κρίνω απαραίτητη τη διεύρυνση των σχέσεων με τους θεσμούς, τις οργανώσεις και τις ομάδες πολιτών που θα κληθώ να εκπροσωπήσω, εάν βρεθώ στην Ευρωβουλή, ήτοι με τους εργαζόμενους σε διάφορους κλάδους (πρωτογενής παραγωγή, δευτερογενής, υπηρεσίες, νέες τεχνολογίες) και τους νέους επαγγελματίες της χώρας μας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών. Σημαντική είναι και η έναρξη επικοινωνιών με τα στελέχη των διευθύνσεων της ΕΕ, ώστε μέσω της συνεργασίας, να μπορούν να ασκηθούν οι αρμοδιότητες αποτελεσματικά. Στη συνέχεια, η ένταξη στις Επιτροπές της Ευρωβουλής, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και σε συνεργασία με την υπόλοιπη ευρωομάδα, θα δώσει τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε και να εμπλουτίσουμε το προγραμματικό πλαίσιο στόχων για την Ευρώπη, ώστε να αποτελέσει για εμάς πλαίσιο αναφοράς για τη δράση μας.

Οι τομείς που θα επιθυμούσα να αναλάβω δράση συνδέονται άμεσα με τις σπουδές και την επαγγελματική μου εμπειρία και καλύπτουν ένα εύρος θεματολογίας, από τα ανθρώπινα δικαιώματα και την έμφυλη βία μέχρι τα διεθνή ζητήματα και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας, από το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή μέχρι τις νέες τεχνολογίες και από τη βιωσιμότητα έως την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, είναι όλα ζητήματα τα οποία προτάσσω.

«Ε.Κ.»: Το κόμμα σας είναι ούτως ή άλλως σε φάση μετασχηματισμού. Κατά τη γνώμη σας τι πρέπει να αλλάξει;

Λυδία Βενέρη: Μετασχηματισμοί βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη με πολύ βασικό το άνοιγμα στην κοινωνία, για νέα μέλη, για νέους υποψήφιους, όχι μόνο σε ηλικία, αλλά και καινούργια άτομα. Το δρομολόγησε ήδη ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, και μέσα από αυτή τη διαδικασία βρεθήκαμε υποψήφιοι αρκετά νέα πρόσωπα. Σημαντικές είναι οι θέσεις που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, προτάσεις εξειδικευμένες και τεκμηριωμένες, που συγκροτούν ένα συνολικό πρόγραμμα, αξιόπιστο και εφαρμόσιμο, οποιαδήποτε στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί να αναλάβει κυβερνητικό έργο. Ιδιαίτερης αξίας είναι και η σύσταση «δεξαμενών σκέψης». Όλες αυτές οι ενέργειες σε συνδυασμό με την όρεξη και επιθυμία όλων για συνεισφορά, με την ένταξη νέων τεχνολογιών και προοδευτικών ιδεών, φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη γραμμή.

«Ε.Κ.»: Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά, να ανακτήσει τη δύναμη που είχε κατά το πρόσφατο παρελθόν; Ο πήχης του σε αυτές τις εκλογές πού βρίσκεται;

Λυδία Βενέρη: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχωράει έχοντας την εμπειρία του παρελθόντος, με νέα ηγεσία υπό τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος αλλάζει την πτωτική πορεία του προηγούμενου διαστήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μετασχηματιστεί και εκφράζει την προοδευτική αριστερά με στοχευμένες και εφαρμόσιμες θέσεις, δίνοντας έμφαση στη βάση του και στην κοινωνία, η οποία πρέπει να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο, κάτι που ήδη πραγματοποιήθηκε μέσω της αμεσοδημοκρατικής διαδικασίας που για πρώτη φορά εισήγαγε και εφάρμοσε ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης. Είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του κόμματος και υποδεικνύει το πώς θα ενεργεί το κόμμα από τώρα και για το μέλλον και τις αρχές τις οποίες ενσαρκώνει και θα συνεχίζει να εκφράζει. Ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης έχει θέσει τον πήχη και ο στόχος είναι η ανατροπή.

«Ε.Κ.»: Το μήνυμά σας προς τους απόδημους ποιο είναι;

Λυδία Βενέρη: Εχω ζήσει, όπως προανέφερα, στο εξωτερικό, και έχω σε κάποιο (μικρό) βαθμό βιώσει ορισμένα προβλήματα των αποδήμων, τα άγχη και τις δυσκολίες της προσαρμογής σε ένα άλλο τόπο μακριά από τη χώρα σου. Ξεκινώντας με την «επίσκεψη λέξεων», που θα έλεγε ο Πλάτων, θεωρώ ότι είναι σημαντικό να διακρίνουμε τα ζητήματα ανάλογα με τις ανάγκες, δηλαδή να αποσαφηνίσουμε τους όρους απόδημος, ελληνική διασπορά, ξενιτεμένοι, ομογενείς, κ.λπ. και να εξειδικεύσουμε τις ανάγκες ανά περίπτωση, αλλά και βάζοντας σαν επιπλέον παράγοντα και τη διάκριση βάσει γενιάς αποδημίας, καθώς και εκεί μπορούμε να εντοπίσουμε διαφορετικές ανάγκες. Στη συνέχεια βέβαια και κατά ήπειρο ή και χώρα αποδημίας, ώστε να έχουμε σφαιρική εικόνα και να προσφέρουμε έργο συντονισμένα και στοχευμένα. Και επειδή μιλάμε και στο πλαίσιο των ευρωεκλογών, δηλαδή για βουλευτή στην Ευρωβουλή, σχηματικά θα έλεγα ότι θα ήθελα να εργαστώ, εάν εκλεγώ, στο «τρίγωνο»: Ελληνες του εξωτερικού (στις ΗΠΑ και αλλού) – Ευρώπη – Ελλάδα.

Είναι σημαντικό να θέσουμε τις βάσεις έτσι ώστε να είναι κατάλληλες οι συνθήκες στη χώρα προκειμένου όσοι από τους Ελληνες του εξωτερικού το επιθυμούν, να βρουν κατάλληλο το έδαφος για να επιστρέψουν στην χώρα. Να στρέψουμε το «brain drain» σε «brain gain», προς όφελος όλων. Ακόμη, συχνά αναφέρεται η σύνδεση των αποδήμων με την Ελλάδα και ακριβώς προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά να γίνουν για να προσδιοριστεί και να προωθηθεί το περιεχόμενο της «σύνδεσης»: συνεισφορά στην προώθηση των θεμάτων που συνήθως ονομάζουμε «εθνικά θέματα», μεταφορά στην Ελλάδα τεχνογνωσίας και επιχειρηματικής εμπειρίας, και πολλά άλλα ζητήματα – δυνατότητες.

Συνοψίζοντας, το κεντρικό μήνυμά μου προς του Ελληνες του εξωτερικού είναι: Η Ελλάδα είναι παντού, πάμε μαζί με διάθεση για άμεση επικοινωνία, συζήτηση και κοινή δράση!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Σύσκεψη για την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων στον δημόσιο τομέα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ