x
 

Πολιτική

Η υπόθεση παρακολουθήσεων στην «ΝΥΤ»

08 Δεκεμβρίου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε εκτενέστατο άρθρο της η εφημερίδα «New York Times», ασχολείται με την ανθηρή αγορά του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού (spyware) που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να εισβάλουν σε κινητά τηλέφωνα και να συλλέγουν δεδομένα, ενώ αναφέρεται και στην ελληνική υπόθεση των παρακολουθήσεων.

«Ακόμη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ το χρησιμοποιεί. Η κυβέρνηση Μπάιντεν πήρε δημόσια θέση πέρυσι κατά της κατάχρησης του λογισμικού με στόχο ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιφρονούντες και δημοσιογράφους: Εθεσε σε μαύρη λίστα τον πιο διαβόητο κατασκευαστή των εργαλείων hacking, την ισραηλινή εταιρεία NSO Group» αναφέρει η «ΝΥΤ».

Η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ αναπτύσσει κρυφά λογισμικό παρακολούθησης από διαφορετική ισραηλινή εταιρεία, σύμφωνα με πέντε άτομα που είναι εξοικειωμένα με τις λειτουργίες της υπηρεσίας, στην πρώτη επιβεβαιωμένη χρήση εμπορικού λογισμικού από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, η χρήση τέτοιων λογισμικών συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται σε όλο τον Κόσμο, με νέες εταιρείες – οι οποίες απασχολούν πρώην Ισραηλινούς βετεράνους της κυβερνοκατασκοπείας.

Στο ίδιο άρθρο με μεσότιτλο «Το ελληνικό δράμα», αναφέρεται και η υπόθεση των παρακολουθήσεων που έχει προκαλέσει ένταση και όπως γράφει:

Τους τελευταίους μήνες, το Predator έχει επίσης αναστατώσει τη δημόσια ζωή στην Ελλάδα, όπου διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε εναντίον δημοσιογράφων και προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει το λογισμικό ως παράνομο και είπε ότι δεν είχε καμία σχέση με αυτό. Παρά τις καταγγελίες, η Ελλάδα παραδέχτηκε ότι υποστήριξε την Intellexa και το λογισμικό της με ζωτικό τρόπο: δίνοντας άδεια στην εταιρεία να εξάγει το Predator στη Μαδαγασκάρη, η κυβέρνηση της οποίας έχει ιστορικό καταστολής των διαφωνούντων.

Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι τμήμα του υπουργείου εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής στην Intellexa στις 15 Νοεμβρίου 2021. Λόγω της πίεσης που δέχεται η χώρα, ο κ. Παπαϊωάννου είπε ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου είχε ξεκινήσει εσωτερική έρευνα μετά από δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο για την εταιρεία. Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αντιμετωπίζει το λογισμικό ως πιθανό όπλο και καλεί τις αρχές να χορηγούν άδειες εξαγωγής μετά από δέουσα επιμέλεια για να αποφευχθεί η κατάχρησή του. Οι αξιωματούχοι της Μαδαγασκάρης δεν έκαναν κάποιο σχόλιο. Στην Ελλάδα, το Predator βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο μιας εγχώριας πολιτικής δίνης.

Το έπος ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν η ελληνική εφημερίδα «Inside Story» ανέφερε ότι το Predator είχε χρησιμοποιηθεί για να μολύνει το τηλέφωνο ενός τοπικού ρεπόρτερ. Το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο βρήκε ιατροδικαστικά τη μόλυνση. Δύο πολιτικοί της αντιπολίτευσης επιβεβαίωσαν σύντομα ότι και αυτοί είχαν στοχοποιηθεί, ο καθένας με ιατροδικαστικά στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς. Και οι τρεις υποπτεύονται ότι το ελληνικό κράτος διέταξε την παρακολούθηση τους και έχουν καταθέσει μηνύσεις. Ο Θανάσης Κουκάκης, ερευνητής ρεπόρτερ, μήνυσε τον κ. Ντίλιαν και τους συνεργάτες του στην Intellexa. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αρνήθηκε ότι διέταξε παρακολούθηση μέσω Predator και υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατέχει το λογισμικό. Ακόμα κι έτσι, ο ανιψιός του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε την πολιτική εποπτεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, παραιτήθηκε λόγω του σκανδάλου τον Αύγουστο, αν και αρνείται οποιοδήποτε ρόλο σε αυτό. Την ίδια περίπου περίοδο, ο Πρωθυπουργός απέλυσε τον αρχηγό της ΕΥΠ.

Τον ίδιο μήνα, η Intellexa απέλυσε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της με έδρα την Αθήνα. Τον Νοέμβριο, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι κάποιος εκτελεί μυστικές επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας το Predator στην Ελλάδα – απλώς δεν ξέρει ποιον. «Για να είμαι ξεκάθαρος, ποτέ δεν ισχυρίστηκα -και ποτέ δεν ισχυρίστηκε η κυβέρνηση- ότι δεν υπήρχαν παραβιάσεις και δυνάμεις που χρησιμοποιούσαν το λογισμικό Predator» είπε, προσθέτοντας: «Υπάρχει παράνομο spyware σε όλη την Ευρώπη».

Πηγή: «ΝΥΤ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Αναφορά και στην Ελλάδα έχει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες ανά τον κόσμο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ