x
 

Κύριο Άρθρο

Η υπόθεση της Λιβύης

07 Απριλίου 2021
Kύριο Αρθρο

Υστερα από περίπου δέκα χρόνια εμφυλίου πολέμου και ταραχής η Λιβύη φαίνεται πως έχει αρχίσει να οδεύει προς μια περίοδο κάποιας ομαλότητας. Στη χώρα υπάρχει ήδη μεταβατική κυβέρνηση που υπόσχεται νόμιμες και καθαρές εκλογές και γενικά υπάρχει ένα κλίμα εντελώς διαφορετικό από αυτό που υπήρχε μέχρι πριν από μερικούς μήνες.

Σε αυτή τη νέα εποχή που ανοίγεται για τη Λιβύη δεν θα έπρεπε να λείπει η Ελλάδα και ορθώς ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έγινε προχθές ένας από τους πρώτους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επισκέφθηκαν την Τρίπολη και είχε συνάντηση με τη μεταβατική ηγεσία της χώρας.

Στην κοινή γνώμη είναι ευρέως γνωστό ότι το βασικό πρόβλημα που υπάρχει αυτή την περίοδο μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης είναι το παράνομο σύμφωνο για τις θαλάσσιες ζώνες που είχε υπογραφεί μεταξύ Τρίπολης και Αγκυρας τον Νοέμβριο του 2019. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το ενδιαφέρον της Αθήνας προς τη Λιβύη. Σαφώς και η ακύρωσή του αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και δεν είναι τυχαίο που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το έθεσε και μάλιστα επιτακτικά στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Λίβυο ομόλογό του προχθές.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο όμως δεν είναι το μόνο ζήτημα που απασχολεί την Ελλάδα σε σχέση με τη Λιβύη καθώς υπάρχουν και μια σειρά από άλλα ζητήματα οικονομικού ενδιαφέροντος. Η Λιβύη συνορεύει με την Ελλάδα (υπάρχουν κοινά θαλάσσια σύνορα) και ανέκαθεν ελληνικές επιχειρήσεις (κατασκευαστικές, ναυτιλιακές και κάθε είδους) είχαν συμφέροντα εκεί και μάλιστα μεγάλα.

Η επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών, λοιπόν, δεν έχει μόνο το νόημα να βάλει φρένο στις όποιες φιλοδοξίες της Αγκυρας που πάνε να υλοποιηθούν μέσα από παράνομα σύμφωνα, αλλά παράλληλα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ενδυνάμωση των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών.

Η Λιβύη είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να αφεθεί στα χέρια της Τουρκίας (και της Ρωσίας που επίσης δραστηριοποιείται εκεί). Δεν αρκούν όμως μόνο οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας. Χρειάζεται και η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπό αυτό το πρίσμα και η προχθεσινή επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι στην Τρίπολη (συνέπεσε με αυτή του κ. Μητσοτάκη) αποτιμάται ως κάτι ιδιαίτερα θετικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ‘χει φαίνεται η Σιβηρία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ