x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στον Μητροπολίτη Πριγκηπονήσων Δημήτριο

28 Απριλίου 2024

ΠΡΙΓΚΗΠΟΣ. Η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος, Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι (Mehmet Nuri Ersoy), προκειμένου να παρακολουθήσουν, μαζί, την πρεμιέρα της παράστασης «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», στο πολιτιστικό κέντρο «Ατατούρκ», επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Γέροντα Πριγκηπονήσων Δημήτριο.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Ελληνορθόδοξο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου. Πρόκειται για ένα πενταώροφο επιβλητικό ιστορικό ξύλινο κτίριο 20.000 τ.μ., του 19ου αι., η μεγαλύτερη ξύλινη κατασκευή στην Ευρώπη, που φιλοξένησε για δεκαετίες -από το 1903 ώς το 1964 στα 206 δωμάτιά του, εκατοντάδες ορφανά παιδιά. Το κτίριο αγοράστηκε από την Ελένη Ζαρίφη και δωρήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σήμερα χρήζει άμεσης προστασίας.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον Δήμαρχο Αdalar (Πριγκιποννήσων) Ercan Akpolat και τον Γενικό Πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη Πρέσβη Κωνσταντίνο Κούτρα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Serco Eksiyan

Η Μητρόπολη Πριγκηπονήσων εξέδωσε το ακόλουθο ανακοινωθέν:

«Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κος Δημήτριος, την μεσημβρίαν της σήμερον Παρασκευής, 26ης Απριλίου, εδέχθη εις την έδραν του, την τιμητικήν επίσκεψιν της Εξοχ. κας Λίνας Μενδώνη, Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδος.

Την Εξοχωτάτη κυρία Υπουργό συνώδευαν, ο Εξοχ. Πρέσβυς κος Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη μας, ο Εντιμ. νεοεκλεγείς Δήμαρχος των Νήσων κος Ercan Akpolat και λοιποί συνοδοί.

Μετά της κυρίας Υπουργού, ο Ποιμενάρχης μας είχε εγκάρδια συνομιλία εις το γραφείον του, προσέφερε δε εις αυτήν τον προ ολίγων μηνών κυκλοφορηθέντα επετειακόν Τόμον της εκατονταετηρίδος της  κατ’ αυτόν Ι. Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων τον οποίον μετά χαράς απεδέχθη, και ακολούθως εξενάγησεν εις τον Καθεδρικόν Ναόν της Παναγίας της Ελεούσης.

Η κυρία Υπουργός μετ’ ευλαβείας προσεκύνησε την φερώνυμον αριστουργηματικήν Ιεράν Εικόνα της Παναγίας, εκφράσασα ως διαπρεπής συνάμα ειδικός Αρχαιολόγος, τον θαυμασμόν και την συγκίνησίν της δι’ αυτήν.

Την κυρία Υπουργό προέπεμψεν ο Ποιμενάρχης μας μετά πολλής  ευχαριστίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Συνόδου του Φαναρίου, η οποία συνήλθε στις 17 και 18 Μαΐου 2024 τέθηκε ακροθιγώς το θέμα της Ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία με επιστολή της με ημερομηνία 23 Απριλίου 2024, την οποία αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας», διεμήνυσε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να μην αναμειγνύεται στις υποθέσεις τον Μονών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ