x
 

Οίνος

Ιδαία Οινοποιητική

27 Σεπτεμβρίου 2021

«Ιδαία», είναι η πρώτη ονομασία της Κρήτης, που έδωσε ο βασιλιάς της Κρήτης Δίας για να τιμήσει την σύζυγό του Ιδαία και μητέρα των δέκα Κουρητών. Η οκτάφυλλη μαργαρίτα στο σήμα του οινοποιείου, απεικονίζεται στον δίσκο της Φαιστού και θεωρείται ότι συμβολίζει το αστέρι του Σείριου, το λαμπρότερο αστέρι στον νυκτερινό ουρανό. Η Ιδαία οινοποιητική είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο που ιδρύθηκε το 1998 από τους οινολόγους Βασίλη Λαδερό και Καλλιόπη Βολιτάκη, με στόχο την ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών του νησιού και του πολύπλευρου κρητικού αμπελώνα.

Το οινοποιείο βρίσκεται στην καρδιά του κρητικού αμπελώνα στην επαρχία Μαλεβιζίου στο χωριό Βενεράτο, νότια του Ηρακλείου, μέσα στην ζώνη ΠΟΠ Δαφνές. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας ανέρχεται στα 30 στρέμματα, τα οποία εκτείνονται σε υψόμετρο 500 μέτρων, ενώ υπάρχουν μακρόχρονες συνεργασίες με καλλιεργητές της περιοχής εξασφαλίζοντας εξαιρετική πρώτη ύλη σε κάθε σοδειά. Το ανάγλυφο της περιοχής και τα ασβεστούχα και αργιλώδη εδάφη σε συνδυασμό με το μεσογειακό κλίμα που διαμορφώνεται από την αιγαιοπελαγίτικη αύρα, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την αμπελοκαλλιέργεια και την δημιουργία εκφραστικών κρασιών που ταιριάζουν με την κρητική κουλτούρα. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των αυτόχθονων ποικιλιών Βιδιανό, Βηλάνα, Θραψαθήρι, Κοτσιφάλι, Λιάτικο και Μανδηλαριά ενώ χρησιμοποιείται ένα μικρό ποσοστό από τις κοσμοπολίτικες Syrah και Grenache Rouge. Η γκάμα των κρασιών του οινοποιείου περιλαμβάνει συνολικά 10 ετικέτες.

Kυρία Βολιτάκη πώς θα χαρακτηρίζατε την φετινή χρονιά του τρύγου;

Το 2021 χαρακτηρίζεται αναμφίβολα ως μια απαιτητική χρονιά, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών κατά την διάρκεια της ωρίμανσης των σταφυλιών. Η διαχείριση των απρόοπτων αυτών συνθηκών έγινε με ιδιαίτερους χειρισμούς,   με σύμμαχο τη γνώση της αμπελοκαλλιέργειας και με γνώμονα την παραγωγή  άριστης ποιότητας οίνων. Οι καιρικές συνθήκες την περίοδο του χειμώνα στη περιοχή ήταν ήπιες, με κανονικές βροχοπτώσεις και λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές.

Την περίοδο Ιουνίου-Ιούλου παρατηρήθηκαν υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργώντας στους αμπελώνες με χαμηλό υψόμετρο πρόωρη ωρίμανση και εγκαύματα στα σταφύλια, ενώ στα υψηλότερα αμπελοτόπια η εικόνα ήταν καλύτερη με ομαλή ανάπτυξη των σταφυλιών, ισορροπημένες οξύτητες και ικανοποιητικό αρωματικό χαρακτήρα. Η περίοδος Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, υψηλές θερμοκρασίες, απουσία βροχών όμως με άριστη θερμοκρασιακή διαφορά ημέρας-νύκτας που είχε σαν αποτέλεσμα την πολύ καλή αρωματική και φαινολική ωρίμανση. Οι πρώιμες λευκές ποικιλίες ωρίμασαν το 1ο δεκαήμερο του Αυγούστου, ενώ οι ερυθρές από το τέλος του ίδιου μήνα. Ο τρύγος συνεχίζεται το Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκε για τις όψιμες ερυθρές ποικιλίες, τέλος του μήνα. Οι πρώτες ενδείξεις των οίνων που προκύπτουν από την φετινή εσοδεία δείχνουν λευκούς με πλούσια αρώματα, ισορροπημένες οξύτητες, ενώ στους ερυθρούς με ιδιαίτερη φαινολική ωρίμανση και  συμπυκνωμένα αρώματα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Καλλιόπη Βολιτάκη. Τηλ: 698 6951667 // e-mail:[email protected]/ www.idaiawine.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαρακτηρίζονται ως «θησαυροί» ή «διαμάντια» της Ηπείρου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ