x

Πολιτική

Ικανοποίηση Δένδια για τις ληξιαρχικές πράξεις των αποδήμων

14 Ιανουαρίου 2022

ΑΘΗΝΑ. Ενα ακόμα βήμα για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού, που προωθεί την εικόνα ενός φιλικού προς τον απόδημο πολίτη κράτους και συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της γραφειοκρατίας, χαρακτήρισε με ανάρτησή του στο τουίτερ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τη νέα απλουστευμένη και πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία καταγραφής ληξιαρχικών γεγονότων των Eλλήνων του Εξωτερικού, για την οποία ο «Ε.Κ.» έγραψε εκτενώς στο φύλλο της Πέμπτης 13 Ιανουαρίου.

Στην ανάρτησή του ο κ. Δένδιας επισύναψε την σχετική κοινή Ανακοίνωση των υπουργείων Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 οι υπάλληλοι των προξενικών Αρχών συντάσσουν και καταχωρούν τα ληξιαρχικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην αλλοδαπή, απευθείας στο πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών». Αυτό σημαίνει, όπως εξηγείται στην κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ότι η μέχρι τώρα ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, η οποία διαρκούσε πολλούς μήνες, θα ολοκληρώνεται πλέον απευθείας, χωρίς την μεσολάβηση άλλων υπηρεσιών και σε πραγματικό χρόνο.

Ο «Ε.Κ.» επί του θέματος είχε φιλοξενήσει δηλώσεις του γενικού πρόξενου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρα Κωνσταντίνου Κούτρα, αλλά και του πρώην υφυπουργού των Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνη Η. Διαματάρη, η συμβολή του οποίου στην εξέλιξη αυτή υπήρξε καθοριστική.

Ο Δρ Κούτρας εξέφρασε την ικανοποίησή του και δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στον ρόλο του κ. Διαματάρη και του τότε υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, μνημονεύοντας μια συνάντηση που είχαν οι τρεις τους στην οποία έγινε το πρώτο βήμα της σημαντικής αυτής εξέλιξης.

«Σε αυτή τη συνάντηση, τον Σεπτέμβριο του 2019, που είχα την τιμή να είμαι παρών, συμμετείχε ο τότε ΥΦΥΠΕΞ Αντώνης Η. Διαματάρης -ο οποίος γνώριζε από πρώτο χέρι τα θέματα αυτά- και ο τότε υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, οι οποίοι και παρουσίασαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την ιδέα αυτής της ηλεκτρονικής καταχώρισης. Ο Πρωθυπουργός έδωσε αμέσως εντολή να προχωρήσει αυτό το εγχείρημα, όπου και 6 μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2020, ψηφίστηκε ο νόμος 4674/2020 ο οποίος τροποποίησε και βελτίωσε σημαντικά, άρθρα της υφιστάμενης ληξιαρχικής διαδικασίας. Πλέον, δόθηκε η δυνατότητα καταχώρισης πράξεων στο πληροφορικό σύστημα του Εθνικού Μητρώου, απ’ ευθείας από στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών που υπηρετούν στις Προξενικές Αρχές», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Η ηλεκτρονική πλατφόρμα μετά από ένα σύντομο διάστημα λειτουργίας της σε πιλοτικό επίπεδο, λειτουργεί κανονικά από την 1/1/2022. Ενδεικτικά σας αναφέρω, ότι για την πρώτη ληξιαρχική πράξη γάμου που καταχωρήθηκε στο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης, η διαδικασία στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις 3 ημέρες, ενώ μέχρι πρότινος η ίδια διαδικασία μπορεί να ολοκληρωνόταν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μετά από έναν χρόνο».

Εν συνεχεία, ο κ. Κούτρας τόνισε ότι η τροποποίηση του Ν. 344/1976, πήρε σάρκα και οστά χάρη στην πρόταση του πρώην ΥΦΥΠΕΞ, Αντώνη Η. Διαματάρη και στην επιμονή του διαδόχου του, κ. Κωνσταντίνου Βλάση και των συνεργατών τους. «Ο κύριος Διαματάρης γνώριζε από πρώτο χέρι, και ίσως καλύτερα από όλους μας, τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες ομογενείς. Γι’ αυτό το λόγο με το που παρουσίασε την ιδέα της τροποποίησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του κ. Θεοδωρικάκου, εκείνος έδωσε αμέσως εντολή να δρομολογηθούν οι ‘αλλαγές’ στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και της απλοποίησης των διαδικασιών που αφορούν τους Ελληνες πολίτες».

Αντώνης Η. Διαματάρης: Λύθηκε ένα σημαντικό θέμα των Αποδήμων

Από την πλευρά του, ο πρώην ΥΦΥΠΕΞ, Αντώνης Η. Διαματάρης, χαιρέτισε την έναρξη λειτουργίας των αναβαθμισμένων αυτών ψηφιακών υπηρεσιών, κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό πρόβλημα του Απόδημου Ελληνισμού, το οποίο λύθηκε.

Παράλληλα, ο κ. Διαματάρης αναγνώρισε τη συμβολή του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, του γενικού προξένου, Δρα Κωνσταντίνου Κούτρα αλλά και του πρώην στενού συνεργάτη του στο υπουργείο -και νυν γενικού προξένου στο Σικάγο- Εμμανουήλ Κουμπαράκη, όπως επίσης και της πολιτικής βούλησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη διασφάλιση της παράκαμψης της δύσκαμπτης γραφειοκρατίας στις ληξιαρχικές διαδικασίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Σκληρή και εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, με την συνέντευξη που παραχώρησε στο «Kontra Channel», ζητώντας εκλογές για να «φύγει η επικίνδυνη κυβέρνηση», ενώ υποστήριξε ότι πλέον δεν υπάρχει περιθώριο για συνεννόηση με την κυβέρνηση.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι και εκπαιδευτικοί φορείς στην Αθήνα.

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.