x

Οικονομία

Ικανοποίηση στη Λευκωσία από την αξιολόγηση του οίκου Fitch

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. O οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε τη μακροχρόνια πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου κατά μία βαθμίδα στο «ΒΒΒ» από το «ΒΒΒ-» με σταθερή προοπτική.

Σε πράξη αξιολόγησης ο οίκος επικαλείται την υπεραπόδοση των δημοσίων οικονομικών το 2022 και την οικονομική ανάπτυξη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις του, καθώς και τη σημαντική μείωση του δείκτη χρέους ως το ΑΕΠ. Για το 2023 ο οίκος εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2,1%.

Παράλληλα, με αφορμή την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οίκος σημειώνει ότι δεν αναμένει ουσιαστική αλλαγή στην ευρύτερη κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής υπό τη νέα διακυβέρνηση.

Ο Fitch επισημαίνει πως η κυπριακή οικονομία έχει επιδείξει ένα βαθμό ανθεκτικότητας στους εξωτερικούς κλυδωνισμούς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με το πραγματικό ΑΕΠ να μεγεθύνεται με ρυθμό 5,6% το 2022, υπερβαίνοντας την πρόβλεψή του τον περασμένο Σεπτέμβριο για ανάπτυξη 4,7%.

Σύμφωνα με τον οίκο, τα έσοδα από τον τουρισμό έφθασαν στο 90% του 2019, ενώ η απώλεια των τουριστών από τη Ρωσία αντισταθμίστηκε από υψηλότερες αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και της χώρες της ΕΕ. Επισημαίνει δε ότι σθεναρή ανάπτυξη σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως η πληροφορική και η τεχνολογία επικοινωνιών, καταδεικνύει μια μεγαλύτερη διαφοροποίηση της οικονομίας.

Σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά, ο Fitch σημειώνει ότι αυτά βελτιώθηκαν σημαντικά πέρσι με το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης από το έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ το 2021 να μετατρέπεται σε πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ, «πολύ υψηλότερα» από τις εκτιμήσεις του τον περασμένο Σεπτέμβριο για μικρό δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ως σημαντικότατη εξέλιξη την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον Οίκο Fitch. Σε δηλώσεις του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε την αναβάθμιση ως σημαντικότατη εξέλιξη. «Την ίδια στιγμή θέλω να αναγνωρίσω τη δουλειά που έγινε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, γιατί πρέπει να λέμε τα πράγματα ως έχουν», σημείωσε.

Όπως είπε, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι απαραίτητη, μια ισχυρή και αξιόπιστη οικονομία είναι εκείνη που θα μας επιτρέψει να έχουμε και στοχευμένη κοινωνική πολιτική και «μέσα σε αυτό το πλαίσιο και εμείς συνεχίζουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι κινήσεις της Λευκωσίας στην περιοχή, όπως οι επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, σε Αίγυπτο και Ισραήλ, αποσκοπούν στην ενίσχυση των πυλώνων συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη και γίνονται παράλληλα με άλλες ενέργειες και πρωτοβουλίες σε άλλα πεδία.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ