x
 

Πολιτική

Ημέρα Μνήμης στο Βατερλό της Νέας Υόρκης

Οπως πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν, η Ημέρα Μνήμης είναι μια αμερικανική αργία που γιορτάζεται την τελευταία Δευτέρα του Μαΐου και τιμά τους άνδρες και τις γυναίκες που θυσίασαν τη ζωή τους ενώ υπηρετούσαν στον στρατό των ΗΠΑ. Πώς όμως προέκυψε αυτή η γιορτή; Ο Εμφύλιος Πόλεμος στοίχισε περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε σύγκρουση στην Ιστορία των ΗΠΑ. Αυτό απαιτούσε τη δημιουργία των πρώτων εθνικών νεκροταφείων της χώρας.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1860, Αμερικανοί σε διάφορες πόλεις και χωριά άρχισαν να κάνουν αφιερώματα σε αυτούς τους αμέτρητους πεσόντες στρατιώτες κατά τη διάρκεια της Ανοιξης και στόλισαν τους τάφους τους με λουλούδια. Αν και δεν είναι σαφές πού ακριβώς προήλθε αυτή η παράδοση, ορισμένα αρχεία δείχνουν ότι μια από τις πρώτες εκδηλώσεις μνήμης για την Ημέρα Μνήμης οργανώθηκε από μια ομάδα πρώην σκλάβων στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας λιγότερο από ένα μήνα μετά την παράδοση της Συνομοσπονδίας το 1865. Παρά το γεγονός αυτό, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακήρυξε το Βατερλό της Νέας Υόρκης, την επίσημη γενέτειρα της Ημέρας Μνήμης, το 1966.

Το Βατερλό, το οποίο γιόρτασε για πρώτη φορά την ημέρα στις 5 Μαΐου 1866, επιλέχθηκε επειδή φιλοξένησε μια ετήσια εκδήλωση σε όλη την κοινότητα, κατά την οποία οι επιχειρήσεις έκλεισαν και οι κάτοικοι στόλιζαν τους τάφους των στρατιωτών με λουλούδια και σημαίες.

Η εξέλιξη της Ημέρας Στολισμού

Στις 5 Μαΐου 1868, ο στρατηγός Τζον Λόγκαν, ηγέτης μιας οργάνωσης για τους βετεράνους του Βόρειου Εμφυλίου Πολέμου, κάλεσε σε μια εθνική ημέρα μνήμης. Οπως δήλωσε:

«Η 30ή Μαΐου 1868 έχει οριστεί με σκοπό να στολίσουμε με λουλούδια ή με άλλο τρόπο τους τάφους των συντρόφων που πέθαναν για την υπεράσπιση της χώρας τους κατά τη διάρκεια της ύστερης εξέγερσης και των οποίων τα σώματα βρίσκονται τώρα σχεδόν σε κάθε πόλη, χωριό και χωριουδάκι, προαύλιο της εκκλησίας στη γη».

Ο Λόγκαν κήρυξε αυτή την ημέρα ως Decoration Day (Ημέρα Στολισμού) και επέλεξε την 30ή Μαΐου επειδή δεν ήταν η επέτειος οποιασδήποτε μάχης Εμφυλίου Πολέμου. Την πρώτη Ημέρα Στολισμού, ο στρατηγός Τζέιμς Γκάρφιλντ έκανε μια ομιλία στο Εθνικό Κοιμητήριο του Αρλινγκτον και 5.000 συμμετέχοντες στόλισαν τους τάφους των 20.000 στρατιωτών του Εμφυλίου Πολέμου που θάφτηκαν εκεί. Πολλές πολιτείες του Βορρά πραγματοποίησαν παρόμοιες εκδηλώσεις μνήμης και επανέλαβαν την παράδοση τα επόμενα χρόνια. Μέχρι το 1890 η ημέρα αυτή έγινε επίσημη κρατική αργία. Παρόλα αυτά, οι νότιες πολιτείες συνέχισαν να τιμούν τους νεκρούς σε ξεχωριστές ημέρες μέχρι και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο.

Η Ημέρα Μνήμης, Memorial Day όπως έγινε σταδιακά γνωστή η Ημέρα Διακόσμησης, αρχικά τιμούσε μόνο αυτούς που χάθηκαν στον Εμφύλιο Πόλεμο. Αυτό άλλαξε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και οι αργίες εξελίχθηκαν για να τιμήσουν το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό που σκοτώθηκε σε όλους τους πολέμους, συμπεριλαμβανομένου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του Πολέμου του Βιετνάμ, του Πολέμου της Κορέας και των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Μουσείο της Ημέρας Μνήμης

Σήμερα, ο επισκέπτης του Βατερλό μπορεί να μάθει περισσότερα για το ρόλο του χωριού στην ιστορία της Ημέρας Μνήμης στο Μουσείο Μνήμης, που άνοιξε για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας του 1966, στην κεντρική οδό 35. Ενα μεγάλο σπίτι από τούβλα του 1840 με εντυπωσιακά διακοσμητικά σιδερένια που έμεινε άδειο στα μέσα της δεκαετίας του 1960, αποκτήθηκε για να γίνει χώρος αποθήκευσης για τα πολλά ιστορικά αρχεία και αναμνηστικά που σχετίζονται με την Ημέρα Μνήμης.

Είναι ένα εθνικό μουσείο, ένα για όλη τη χώρα. Ενώ εστιάζει στην τοπική ιστορία, τα θεματικά εκθέματα στρατιωτικών αναμνηστικών από τον Εμφύλιο έως τον 20ό αιώνα έχουν ευρεία απήχηση. Ο Χιουζ (Jim Hughes) είναι διευθυντής του Μουσείου Ημέρας Μνήμης καθώς και του Μουσείου Terwilliger της ιστορικής κοινωνίας στην οδό East Williams 31, το οποίο επικεντρώνεται στην ιστορία του Βατερλό και πιστεύει ότι οι επισκέπτες έχουν διαφορετική άποψη για το μήνυμα του Μουσείου Μνήμης, για τη θυσία και την υπηρεσία των βετεράνων από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. «Η θυσία είναι φρέσκια στις αναμνήσεις τους», λέει ο Χιουζ, ο ίδιος αξιωματικός του στρατού που αποσύρθηκε στο 1988.

Για όσους απολαμβάνουν να βλέπουν ένα ανακαινισμένο σπίτι εποχής, το Memorial Day Museum προσφέρει πολλά δωμάτια με έπιπλα από τα μέσα έως τα τέλη του 19ου αιώνα. Υπάρχουν ακόμη και μερικά αντικείμενα που ανήκαν τόσο στον στρατηγό Murray όσο και στον Henry Welles, των οποίων το όραμα έκανε την Ημέρα Μνήμης αναπόσπαστο μέρος του χωριού. Στο μπροστινό σαλόνι εκτίθεται η γυάλινη καράφα κρασιού του στρατηγού Μάρεϊ, που αναφέρεται ως το τυχερό του κομμάτι επειδή κάποτε παρέσυρε μια σφαίρα που μπήκε από το παράθυρο ενός σπιτιού του νότου που επισκεπτόταν, σώζοντάς του ουσιαστικά τη ζωή. Το μουσείο διαθέτει επίσης ένα παλιό σετ ζυγαριών και ένα γουδί και γουδοχέρι από το φαρμακείο που διαχειρίζεται ο Henry Welles.

Εκτός από τις πολυάριθμες επισκέψεις στα σχολεία, ειδικά μαθητές της δεύτερης τάξης από τη Σχολική Περιοχή του Βατερλό, ο Χιουζ και εθελοντές μουσείων καλωσορίζουν άτομα και ομάδες, όπως οι Daughters of the American Revolution, κάθε χρόνο από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αντικείμενα είναι τα πρωτότυπα έγγραφα που υπογράφηκαν από τον πρόεδρο Τζόνσον και τον κυβερνήτη Ροκφέλερ το 1966, καθιστώντας το Βατερλό τη γενέτειρα της Ημέρας Μνήμης.

Αν οι επισκέπτες θέλουν να δουν στρατιωτικές στολές που αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς πολέμους και διαφορετικά τμήματα υπηρεσίας, καθώς και εκείνες που φορούν οι νοσοκόμες, το Μουσείο Ημέρας Μνήμης είναι καλά εφοδιασμένο. Ο Χιουζ παραδέχεται ότι πρέπει να είναι επιλεκτικός με τις δωρεές. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλες στολές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και άλλες ταφικές σημαίες», λέει ο Χιουζ, αλλά προσθέτει ότι ελπίζει ότι αυτές που δεν μπορεί να πάρει το μουσείο θα κρατηθούν από τις οικογένειες. Τα εκθέματα βελτιώνονται σε τακτική βάση και σηματοδοτούν επίκαιρα ορόσημα όπως η 50ή επέτειος του Πολέμου της Κορέας (1950-53).

Από τον στρατηγό Λόγκαν στο Βιετνάμ

Σε ένα μεγάλο δωμάτιο στον επάνω όροφο αφιερωμένο στον Norman Weaver, έναν στρατιώτη του πολέμου του Βιετνάμ από το Βατερλό (Waterloo), υπάρχει ένα από τα νεότερα και πιο σημαντικά αποκτήματα του μουσείου. Ένα μεγάλο πορτρέτο του στρατηγού Λόγκαν (με ημερομηνία 1888) αγοράστηκε πέρυσι σε δημοπρασία στο Οχάιο και αποκαταστάθηκε πρόσφατα. Με βάση το μέγεθός του, μπορεί να είχε κρεμαστεί κάποτε σε G.A.R. αίθουσα, σύμφωνα με τον Hughes.

Ο Χιουζ, ένας βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ, αστειεύεται ότι βρήκε ένα μέρος για τα δικά του αναμνηστικά, όπως ο φακός του στρατού και το μπαστούνι του, που εκτίθενται σε μια θήκη, και η ειδική στολή 4ης τάξης ενός φίλου.

Αναπαραστάσεις του Εμφύλιου Πολέμου

Κανένας εορτασμός της Ημέρας Μνήμης στο Βατερλό δεν είναι πλήρης χωρίς αναπαραστάσεις του Εμφυλίου Πολέμου. Η Kate Schweitz, κάτοικος του Βατερλό, ανήκει στο 148ο Σύνταγμα Εθελοντών Πεζικού της Νέας Υόρκης, την παλαιότερη οργάνωση αναπαράστασης του Εμφυλίου Πολέμου στην πολιτεία, που έχει κατασκηνώσει πίσω από το Μουσείο της Ημέρας Μνήμης σε περισσότερες από μία περιπτώσεις. Η Schweitz ξεκίνησε ως αναπαραγωγός αφού ένας φίλος την είδε στο Μουσείο Memorial Day να φοράει βικτοριανή στολή. «Δεν μπαίνω στην ιστορία του πολέμου», λέει η Schweitz, που υποδύεται μια χήρα της οποίας ο σύζυγος πέθανε από επιδημία και που αναζητά τον χαμένο γιο της στον πόλεμο. Εκτός από το κοστούμι της, απολαμβάνει τον πιο χαλαρό ρυθμό ζωής που προσφέρουν οι αναπαραστάσεις και ακούει μουσική Εμφυλίου Πολέμου στο αυτοκίνητο όταν ταξιδεύει. Η Schweitz φοράει το κοστούμι της με τσέρκι σε μια νταγκεροτυπία που έχει τραβήξει ο John Coffer του Dundee, ο οποίος φτιάχνει νταγκεροτυπίες για τις αναπαραστάσεις.

Το φετινό Celebrate Memorate θα περιλαμβάνει και πάλι τους John A. Reynolds L 1st NY Light Artillery στο πεδίο Williams Street πίσω από το Γυμνάσιο Waterloo στις 24 και 25 Μαΐου.

Ο Αβερελ (Averell), ο διευθυντής της δημόσιας υπηρεσίας στα κολέγια Hobart και William Smith, είναι λάτρης της Ιστορίας και υποδύεται έναν πυροβολητή. Ως δεκανέας πυροβολητής δίνει εντολή να γεμίσει και να πυροβολήσει το κανόνι. Είναι επίσης ο αξιωματικός ασφαλείας, φροντίζοντας οι λωρίδες να είναι καθαρές και ότι όλοι έχουν καλύψει τα αυτιά τους πριν πέσει η κανονιά. Ο Αβερελ συναντά νέους που δεν γνωρίζουν για τον Εμφύλιο Πόλεμο. «Λατρεύω τη διδακτική πτυχή του όλου πράγματος», λέει ο πατέρας δύο μικρών αγοριών, αλλά παραδέχεται ότι υπάρχει ακόμα μια διασκεδαστική πτυχή του «χόμπι» του να κάνεις αναπαράσταση του πολέμου. «Είμαστε ακόμα παιδιά που παίζουμε στρατιώτες», λέει ο Αβερελ.

Ο 4χρονος γιος του, λατρεύει να τραγουδά το «Battle Cry of Freedom», το οποίο κάποτε τραγουδούσαν στρατιώτες για να ελαφρύνουν τη μονοτονία της πορείας. Φοράει ένα αντίγραφο της στολής του πατέρα του και του αρέσει να πηγαίνει σε αναπαραστάσεις. Ο δεύτερος γιος του , ο Chamberlain, που γεννήθηκε τον Ιούλιο του 2002, πήρε το όνομά του από έναν στρατηγό του Εμφυλίου Πολέμου. Εχει ήδη πάει σε μερικές εκδηλώσεις και αναμφίβολα θα συνοδεύσει την οικογένεια στο Βατερλό αυτόν τον Μάιο.

Οι 148 εθελοντές της Νέας Υόρκης και ένας από τους απογόνους τους

Ενας ντόπιος κάτοικος του Βατερλό έχει μια μοναδική σύνδεση με τους αρχικούς 148th New York Volunteers, οι οποίοι αποτελούνταν από νεοσύλλεκτους από την περιοχή Finger Lakes. Ο πατέρας του Horace «Red» Rumsey ήταν βετεράνος του Εμφυλίου Πολέμου. Ο Horace Rumsey, Sr. (1844-1928) αναφέρεται αρκετές φορές στην ιστορία των 148th New York Volunteers, They Marched on Richmond από τον George Shadman, Jr., και η φωτογραφία του εμφανίζεται στο εξώφυλλο του βιβλίου. Ο Ράμσεϊ, τώρα 87, ήταν μόλις 12 ετών όταν πέθανε ο πατέρας του και είναι ένας από τους μόλις τριάντα έξι γιους βετεράνων της Ενωσης Εμφυλίου Πολέμου που ζουν ακόμα.

Τα βιβλία αναφέρουν τον Rumsey, Sr. ως δεκανέα στην Εταιρεία Α στους καταλόγους του Σεπτεμβρίου 1862 στο στρατόπεδο Swift στη Γενεύη. Ο συγγραφέας Shadman γράφει ότι οι Εθελοντές της 148ης Νέας Υόρκης δεν ήταν στο Gettysburg και σε μερικές από τις άλλες μεγάλες μάχες του πολέμου. Αλλά το 1864-1865, «πλήρωσαν τις οφειλές τους και υπέστησαν φρικτές απώλειες».

Ο πατέρας του Ράμσεϊ (Rumsey) αναφέρεται ως τραυματίας στη μάχη του Cold Harbor τον Ιούνιο του 1864. Στη συνέχεια, ο γιος του λέει ότι βρισκόταν σε ένα νοσοκομείο για ένα διάστημα. Ο νεότερος Ράμσεϊ δεν θυμάται ότι ο πατέρας του είχε μιλήσει πολύ για τον πόλεμο σε αυτόν και στον μεγαλύτερο αδερφό του αφού επέστρεψε στο σπίτι. Κάποτε, ο πατέρας του του έδειξε μια τρύπα στο πίσω μέρος του μηρού του που είπε ότι ήταν αυτό που του έκανε ένας «ελεύθερος σκοπευτής». Ο Ράμσεϊ συγκρίνει τον πατέρα του με βετεράνους πιο πρόσφατων πολέμων που δεν ήθελαν να μιλήσουν πολύ για τις εμπειρίες τους στο πεδίο της μάχης. Όταν επέστρεψε στο Seneca Falls, ο Rumsey, Sr. εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση, Rumsey Pump Company, για 60 χρόνια.

Αν και τα σπίτια των ιδρυτών της Ημέρας Μνήμης, Welles και Murray, δεν είναι ανοιχτά στο κοινό, είναι εύκολο να τα βρείτε σε μια περιήγηση με τα πόδια. Το Henry Welles House, ένα διώροφο σπίτι της αναγέννησης που χρονολογείται από το 1849-50, βρίσκεται στην οδό 13 Center. Το σπίτι του 1817 που νοικιάστηκε από τον General Murray στη West Main Street 111 (Routes 5 & 20, corner of Oak Street) βλέπει στο πάρκο Λαφαγιέτ (Lafayette), όπου γιορτάζεται η Ημέρα Μνήμης. Ο Murray ήταν κάτοικος του Seneca Falls, αλλά ως υπάλληλος της κομητείας Seneca μετακόμισε στο Βατερλό, την έδρα της κομητείας. Το κτίριο Seneca County Clerk εξακολουθεί να βρίσκεται στην οδό Virginia 30 (Route 96), αν και έχει τροποποιηθεί ριζικά και είναι πλέον επιχείρηση.

Το πάρκο Λαφαγιέτ, που ονομάστηκε το 1922 για να τιμήσει την επίσκεψη του ήρωα του Επαναστατικού Πολέμου, στρατηγού Μαρκήσιου ντε Λα Φαγιέτ, το 1825, είναι ένα επίκεντρο των εορτασμών του χωριού και έχει μνημεία που τιμούν τους βετεράνους. Ενα μεγάλο μνημείο σε σχήμα μενταγιόν στη νότια πλευρά του πάρκου εμφανίζει το επίσημο λογότυπο που αναγνωρίζει το χωριό ως τον τόπο γέννησης της Ημέρας Μνήμης.

Ισως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αναλογιστείτε το νόημα της Ημέρας Μνήμης από το να παρακολουθήσετε την ετήσια αναπαράσταση του Βατερλό.

Για πληροφορίες στη διεύθυνση www.waterloony.com και κάντε κλικ στο εικονίδιο Celebrate Memorate ή τηλεφωνείστε στο (800) 833-3210. Για πληροφορίες σχετικά με τα μουσεία Terwilliger και Memorial Day, καλέστε (315) 539-0533.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας πολιτικός γκρίνιαξε στην αίθουσα του δικαστηρίου, μίλησε στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω και φαινομενικά αποκοιμήθηκε μπροστά στα μάτια των ενόρκων.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ