x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ημέρα της AHEPA η 21η Μαΐου

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. ΤΕΞΑΣ. Η 21η Μαϊου, ημέρα αφιερωμένη στη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ανακηρύχθηκε πρόσφατα από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο ως Ημέρα της AHEPA. Ολοι ξέρουμε τον βίο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και έτσι αποφάσισα να σας γράψω την Ιστορία της AHEPA ώστε να γνωρίζουμε τι γιορτάζομε την ημέρα εκείνη.

Η AHEPA είναι μια ελληνo-αμερικανική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1920 με σκοπό να προστατεύσει τους Ελληνες που ζούσαν στο νότιο μέρος των ΗΠΑ. Τα χρόνια εκείνα, οι εξτρεμιστές της Κου-Κλουξ-Κλαν τρομοκρατούσαν τους Ελληνες, προκαλώντας πυρκαγιές σε ελληνικά καταστήματα και σπίτια, καθώς και απειλώντας τους με εμφανίσεις καιόμενων σταυρών και επιθέσεις στις αυλές τους. Ετσι ιδρύθηκε η AHEPA για να βοηθήσει και να προστατεύσει τους Ελληνες. Υστερα από 103 χρόνια λειτουργίας εξελίχθηκε σε μια μεγάλη οργάνωση, σε όλη την Αμερική και πρόσφατα στην Ευρώπη, Αυστραλία, ακόμα και στην ίδια την Ελλάδα και Κύπρο. Κάθε χρόνο το προεδρείο της ταξιδεύει στην Ελλάδα και συναντάται με τον εκάστοτε πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Κύπρου, και τον Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη. Στην Αμερική πάντα συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Λευκού Οίκου για την Ελλάδα, και διατηρεί επαφές με ανώτατους πολιτικούς για την προώθηση των ελληνικών θεμάτων.

Οι σύγχρονες Μπουμπουλίνες

Οι «Daughters of Penelope» (Θυγατέρες της Πηνελόπης) είναι μια διεθνής μη κομματική οργάνωση γυναικών, και συνιστά έναν εκ των τριών θυγατρικών οργανισμών της οικογένειας AHEPA, μαζί με τις «Maids of Athena» (Υπηρέτριες της Αθηνάς) και τους «Sons of Pericles» (Υιοί του Περικλέως).

Μια Μοναδική Οικογένεια Αριστείας, οι «Θυγατέρες της Πηνελόπης» υπήρξαν η πραγματοποίηση του ονείρου της Αλεξάνδρας Αποστολίδη. Η επιθυμία της ήταν να δημιουργήσει μια γυναικεία οργάνωση και λόγω της επιμονής της ίδρυσε το EOS Chapter #1 με 25 μέλη στις 16 Νοεμβρίου 1929 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας. Η ίδια εξελέγη η πρώτη Μεγάλη Πρόεδρος της οργάνωσης το 1931.

Η «Εκπαίδευση» και η «Φιλανθρωπία» (από την ανακούφιση από φυσικές καταστροφές, στη συγκέντρωση κεφαλαίων για την εξάλειψη των απειλητικών για τη ζωή ασθενειών) αποτελούν βασικούς πυλώνες της οργάνωσης.

«A Voice Through Membership Advocacy»: Η αδελφότητά τους, επίσης, χρησιμεύει ως ζωτικό όχημα για την προοδευτική εμφάνιση πολλών Αμερικανών πολιτών ελληνικής καταγωγής σε κάθε πτυχή της κοινωνίας: κυβέρνηση, επιχειρήσεις, εκπαίδευση και τέχνες.

Οι «Θυγατέρες της Πηνελόπης» έχουν περισσότερα από 25.000 μέλη και 250 τμήματα σε όλο τον κόσμο. Με τμήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Αυστρία η αποστολή και τα μέλη τους συνεχίζουν να αυξάνονται. Το 2029, οι «Θυγατέρες της Πηνελόπης» θα γιορτάσουν 100 χρόνια Ελληνισμού, Αριστείας, Παιδείας, Πολιτικής Ευθύνης και Φιλανθρωπίας.

Ενα μικρό δείγμα του έργου της οργάνωσης τα τελευταία πέντε χρόνια περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: Συγκέντρωσαν περισσότερα από $500.000 για την παροχή βοήθειας κατά των καταστροφών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα, έκαναν φιλανθρωπικές δωρεές για τις «Θυγατέρες της Πηνελόπης» ύψους μεγαλύτερου των $300.000 σε εθνικά προγράμματα, όπως το Κέντρο Ερευνας Καρκίνου Παπανικολάου, η Ενωση Αλτσχάιμερ, το Ιδρυμα Ερευνας Νεανικού Διαβήτη, η Αμερικανική Ενωση Διαβήτη και πολλά άλλα. Επίσης, δόθηκαν περισσότερα από $100.000 σε εκπαιδευτικές υποτροφίες για τις «Θυγατέρες της Πηνελόπης», καθώς και περισσότερα από $50.000 στο Meals on Wheels America για την αντιμετώπιση της απομόνωσης και της πείνας των ηλικιωμένων. Ξεκίνησε, ακόμη, μια πρωτοβουλία συγκέντρωσης κεφαλαίων μαζί με την AHEPA για την υποστήριξη της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου συγκεντρώνοντας περισσότερα από $50.000.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΤΑΤΕΝ ΑΪΛΑΝΤ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το κοκτέιλ πάρτι της κοινότητας του Στάτεν Αϊλαντ για τη γιορτή του Αγ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ