x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ημερίδα στη Βοστώνη για Ελληνίδες γυναίκες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργανώθηκε στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο της Θεολογικής Σχολής, με θέμα: «Ελληνίδες Γυναίκες από την Αρχαιότητα έως τις Ημέρες μας» στην οποία συμμετείχαν οι εξής τέσσερις ομιλητές: Η Δρ Σταματία Νόβα, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Harvard και καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Ελληνικό Κολλέγιο, η Δρ Κική Καράγλου πρώην Επιμελήτρια του Μουσείου MET στη Νέα Υόρκη, η Ελευθερία Γουφά συντηρήτρια και Πολιτιστική Διευθύντρια εκ μέρους του Μουσείου Μπενάκη και ο διεθνούς αναγνώρισης καλλιτέχνης – γλύπτης Γεώργιος Πετρίδης. Οι ομιλητές της ημερίδας παρουσίασαν μυθολογικές και ιστορικές προσωπικότητες Ελληνίδων και την επιρροή τους στον Ελληνικό Πολιτισμό.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής Γεώργιος Καντώνης προλόγισε την έναρξη της ημερίδας, λέγοντας πως «είναι λίγες οι φορές που μπορεί κανείς να παρευρεθεί σε μια έκθεση δημιουργημάτων εξαιρετικής τέχνης και να μπορέσει αφενός μεν να ακούσει τις παρατηρήσεις και τις σκέψεις σχολιαστών υψηλής μόρφωσης, αφετέρου δε να ακούσει και να συναντήσει τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Είναι τιμή μας που μπορούμε να παρουσιάσουμε και να εκθέσουμε το έργο σας, κύριε Πετρίδη και που σας έχουμε μαζί μας απόψε».

Ο καλλιτέχνης -γλύπτης Γεώργιος Πετρίδης εξηγεί στον ιερέα – καθηγητή Φίλιππο Ζυμάρη και σε επισκέπτες για την έκθεση του “Ελληνικές κεφαλές”. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με σχόλια του ίδιου του καλλιτέχνη γλύπτη Γεωργίου Πετρίδη για την έκθεσή του που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στο Μαλιώτειο Κέντρο. Ο κ. Πετρίδης, ανάμεσα στα άλλα, είπε και τα εξής: «Το έργο Ελληνικές Κεφαλές είναι ένας καλλιτεχνικός διάλογος μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, που αποσαφηνίζει τον οικουμενικό χαρακτήρα του Ελληνικού Πολιτισμού και τον θεμελιώδη ρόλο του στη διαμόρφωση της ελληνικής ταυτότητας. Η συγκεκριμένη περιοδεύουσα έκθεση αναδεικνύει την αναγκαιότητα της τέχνης και τη σημασία του δημιουργού στη σύγχρονη κοινωνία και μεταφέρει τον διαπολιτισμικό διάλογο μέσω της πολιτιστικής διπλωματίας. Η πολιτιστική διπλωματία είναι το κλειδί για την αμοιβαία κατανόηση των εθνών και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, καθώς εξετάζει την ανθρώπινη ανάπτυξη μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας».

Η Δρ. Σταματία Νόβα Διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Harvard και καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Ελληνικό Κολλέγιο, ομιλεί στην ημερίδα “Ελληνίδες Γυναίκες”. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ακολούθησε δεξίωση στους χώρους του Μαλιωτείου Κέντρου. Ανάμεσα στην πλειάδα των παρευρεθέντων στην ημερίδα ήταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη, Συμεών Τέγος, καθώς και καθηγητές, προσωπικό και φοιτητές του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση και να γνωρίσουν από κοντά τον καλλιτέχνη, Γεώργιο Πετρίδη.

Σύμφωνα με το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο, αναμένεται ότι πολλοί επισκέπτες θα προσέλθουν για να δουν τη σημαντική έκθεση «Ελληνικές Κεφαλές», η οποία θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου.

Δείγμα από την έκθεση “Ελληνικές κεφαλές” του γλύπτη Γεωργίου Πετρίδη στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο της Θεολογικής Σχολής. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος Νίκη Κεραμέως επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για την επιστολική ψήφος.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ