x
 

Κορωνοϊός

Ιράν: Ενας άνθρωπος πεθαίνει από Covid-19 κάθε δύο λεπτά

09 Αυγούστου 2021

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε δύο λεπτά λόγω της COVID-19 στο Ιράν, όπως μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση, ενώ η χειρότερα πληγείσα χώρα της Μέσης Ανατολής ανακοίνωσε νέο ημερήσιο ρεκόρ με 588 θανάτους.

Με τις αρχές να κάνουν λόγο για ελλιπή τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι νοσοκομεία σε πολλές χώρες έχουν ξεμείνει από κλίνες για νέους ασθενείς. Κάποιοι χρήστες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικρίνουν το θρησκευτικό καθεστώς για τον βραδύ ρυθμό των εμβολιασμών, με μόλις το 4% περίπου των 83 εκατ. κατοίκων να έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι 94.603, σύμφωνα με το υπουργείο, ενώ τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 40.808 τις τελευταίες 24 ώρες στα 4.199.537 στο πέμπτο κύμα της πανδημίας που αποδίδεται στο ιδιαιτέρως μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα.

«Κάθε δύο δευτερόλεπτα μολύνεται ένας άνθρωπος στο Ιράν και σχεδόν κάθε δύο λεπτά ένας άνθρωπος πεθαίνει λόγω του κορονοϊού», ανέφερε η κρατική τηλεόραση, λέγοντας ότι οι περισσότερες από τις 31 επαρχίες του Ιράν έχουν προχωρήσει σε αναβάθμιση του συναγερμού από το ‘πορτοκαλί’ στο ‘κόκκινο’ επίπεδο. Πριν από ένα μήνα καταγραφόταν περίπου ένας θάνατος ανά τρία λεπτά.

Τον Ιανουάριο, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απαγόρευσε την εισαγωγή εμβολίων αμερικανικής και βρετανικής παρασκευής, λέγοντας ότι είναι αναξιόπιστα και ίσως εξαπλώνουν τη μόλυνση.

Το Ιράν θεωρεί ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην αγορά και τον εφοδιασμό εμβολίων από άλλες χώρες οφείλονται στις αμερικανικές κυρώσεις.

Τρόφιμα, φάρμακα και άλλες προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας εξαιρούνται από τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν εκ νέου στην Τεχεράνη το 2018 αφού ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε την συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν.

Ο νέος Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, που χθες έλαβε δημοσίως την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 εγχώριας παρασκευής, κάλεσε τους αξιωματούχους να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς και να χρησιμοποιήσουν «όλα τα απαραίτητα μέσα» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός με τη χρήση εισαγόμενων δόσεων καθώς και του εμβολίου COVIran Barakat, το Ιράν συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα COVAX, που διαχειρίζεται η συμμαχία GAVI και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και που έχει στόχο να εξασφαλίσει τη δίκαιη πρόσβαση φτωχότερων χωρών σε εμβόλια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία Astrazeneca ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρει από την πώληση το εμβόλιό της κατά της Covid-19 Vaxzevria, ένα από τα πρώτα που κυκλοφόρησαν στην αγορά κατά την διάρκεια της πανδημίας, για εμπορικούς λόγους.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ