ΑΘΗΝΑ. Η ζωή πρωτοπόρων γυναικών που κατέφυγαν στη βόρεια επικράτεια της Αυστραλίας από το Καστελλόριζο στο Νότιο Αιγαίο, στις αρχές του 1900 όπως και πολλών άλλων μεταναστών που έφτασαν στην πρωτεύουσά της, Ντάργουιν, από ένα ταραχώδες κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον καταγράφεται στο συλλογικό έργο «Συγχρονικές και Διαχρονικές όψεις της Ελληνικής Διασποράς, 3ος Τόμος» που συνεπιμελήθηκαν τα Πανεπιστήμια Charles Darwin, Αιγαίου και Μακεδονίας.
Είναι ένα ακαδημαϊκό έργο που μας βοηθά να καταλάβουμε πού έχουμε φτάσει, εξετάζοντας πώς βρεθήκαμε εδώ και πού προχωράμε, τόνισε ο Αναστάσιος Λιβέρης δικαστής στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο Οικογενειακών Υποθέσεων της Αυστραλίας, Ελληνας τρίτης γενιάς στη χώρα, παρουσιάζοντας το συλλογικό έργο κατά την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου «Συγχρονικές και Διαχρονικές Οψεις της Ελληνικής Διασποράς IV» που συνδιοργανώνουν τα τρία Πανεπιστήμια.
Είναι ενοχλητική πραγματικότητα για όλους τους μετανάστες το ότι ανταλλάσσουν την ευημερία σε μια νέα χώρα με το να θέτουν σε κίνδυνο τη σύνδεση με την πατρίδα των μελλοντικών γενιών, τόνισε ο κ. Λιβέρης επισημαίνοντας ότι το συλλογικό έργο είναι αφιερωμένο σε όλες τις Ελληνίδες στην Αυστραλία, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι προγιαγιάδες του, Μαρία Λιβέρη και Ευαγγελία Κανάρη.
Βιβλία όπως το συγκεκριμένο μάς βοηθούν ως Ελληνες και Φιλέλληνες να διατηρήσουμε τη σύνδεσή μας με την κληρονομιά, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τον πολιτισμό και την ταυτότητα, τόνισε ο κ. Λιβέρης κατά την έναρξη του συνεδρίου στο Πανεπιστήμιο Charles Darwin, στο Ντάργουιν του οποίου είναι απόφοιτος.
Η έκδοση του εντυπωσιακού τόμου αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης του Πανεπιστημίου για επιστημονική αριστεία και τη διάδοση της γνώσης ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία, Σταύρος Βενιζέλος.
Οι παρουσιάσεις όχι μόνο της Ελληνικής Διασποράς, αλλά και της εμπειρίας των αυτοχθόνων αναμφίβολα συμβάλλουν στη βαθύτερη κατανόηση της πολυπλοκότητας που περιβάλλει τη μετανάστευση στην Αυστραλία, την Ελληνική Διασπορά και τη γλωσσική της κληρονομιά, υπογράμμισε. Η Αυστραλία είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα ειρηνικής, δημοκρατικής, πολυπολιτισμικής κοινωνίας, τόνισε κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι η αυστραλιανή ηγεσία σε όλα τα επίπεδα επιδεικνύει μια βαθιά δέσμευση για την προώθηση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας.
Εξαρτάται από εμάς να αφιερωθούμε εκ νέου στο έργο της διατήρησης και προβολής της ελληνικής γλώσσας και της κληρονομιάς της Διασποράς. Μπορούμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε γέφυρες μεταξύ ηπείρων δημιουργώντας συνδέσεις που ξεπερνούν τα σύνορα και εμπλουτίζουν την κοινή μας πολιτιστική πολυμορφία, συμπλήρωσε.
Θέματα που αφορούν την ελληνική γλώσσα, τη λογοτεχνία, την ταυτότητα, τον πολιτισμό και τη μετανάστευση εξετάζονται το 4ο Συνέδριο «Συγχρονικές και Διαχρονικές Οψεις της Ελληνικής Διασποράς» το οποίο πραγματοποιείται διαδικτυακά και με φυσική παρουσία σε τρία σκέλη, στις 31 Μαϊου με έδρα το Πανεπιστήμιο «Charles Darwin», στις 29 Ιουνίου στη Ρόδο, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στις 12 Ιουλίου 2024, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.
Ενας από τους κύριους σκοπούς αυτού του συνεδρίου το 2024 είναι να συγκεντρώσει γνώσεις για την Ελληνική Διασπορά σε όλο τον Κόσμο και να προσεγγίσει τις αντιλήψεις για την Ελληνική Διασπορά από μια διεπιστημονική οπτική που θα οδηγήσει σε βιωσιμότητα και υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε χαιρετισμό του.
Τόνισε ακόμη ότι συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Charles Darwin του Ντάργουιν που ξεκίνησε το 2007, οδήγησε στην ενίσχυση των συμπράξεων μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και προώθησε νέες μεθόδους διδασκαλίας, μάθησης και τεχνολογικά εργαλεία για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Διασπορά.
Το συνέδριο στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας και την προώθηση των ελληνικών σπουδών, της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας είπε ο αντιπρύτανης Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου.
Στον σημερινό διασυνδεδεμένο Κόσμο, η αμοιβαία κατανόηση είναι το «κλειδί» για την επίλυση των διαφορών μεταξύ κρατών και για την πρόοδο, τόνισε σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικά τα θέματα της πολιτιστικής εκπαίδευσης, της μετανάστευσης, της ιστορίας της Ελληνικής Διασποράς στην Αυστραλία που εξετάζονται στο Συνέδριο.
Το όραμα του Πανεπιστημίου Charles Darwin είναι στην πραγματικότητα να είναι το πανεπιστημιακό ίδρυμα της Αυστραλίας με τις περισσότερες διασυνδέσεις και μέσω της συνεργασίας θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτές τις σχέσεις με πολιτισμούς, κοινότητες σε όλο τον Κόσμο, να μοιραζόμαστε γνώση και πληροφορίες είπε η αναπληρώτρια αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου, Φιόνα Κούλσον και τόνισε ότι το 4ο Διεθνές Συνέδριο για την Ελληνική Διασπορά είναι παγκόσμιας σημασίας, καθώς συνδέει ανθρώπους απ’ όλο τον Κόσμο και παρέχει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 60 ακαδημαϊκούς να παρουσιάσουν τις έρευνές τους.
Γιορτάζουμε φέτος 21 χρόνια Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Charles Darwin, 18 χρόνια συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πάνω από 10 χρόνια συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τόνισε ο Γεώργιος Φραζής διοργανωτής του Συνεδρίου, αναπληρωτής καθηγητής Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Ντάργουιν σημειώνοντας ότι το συνέδριο διοργανώνεται την Εβδομάδα Εθνικής Συμφιλίωσης της Αυστραλίας.
Το συλλογικό έργο «Perspectives on the Hellenic Diaspora Volume 3» (Οψεις της Ελληνικής Διασποράς Τόμος 3) περιλαμβάνει το ευρευνητικό έργο που παρουσιάστηκε Συνέδριο για την Ελληνική Διασπορά του 2022 και άλλες ακαδημαϊκές μελέτες.