x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ιστορίες Σύγχρονης Μετανάστευσης: Διαπρέποντας στον ακαδημαϊκό στίβο, στη μακρινή Ιαπωνία

ΑΘΗΝΑ. Στους δύο αν μη τι άλλο ιδιαιτέρως διαφορετικούς κόσμους ανάμεσα στους οποίους κινείτο ανέκαθεν ως παιδί Ελληνα πατέρα και Ιαπωνέζας μητέρας, ως άλλοτε φοιτητής της Νομικής Αθηνών και σήμερα διδάσκων του Πανεπιστημίου Ryukoku στο Κιότο, αναφέρθηκε ο Αντώνης Καραΐσκος μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» για την ανατροφή, τις σπουδές και την επακόλουθη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του.

Ο Αντώνης Καραΐσκος σπούδασε στη Νομική Αθηνών και μετά στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αστικού Δικαίου της ιδίας σχολής. Κατά τα φοιτητικά του χρόνια, ασχολήθηκε εντατικά με διερμηνείες και μεταφράσεις Ιαπωνικών-Ελληνικών/Αγγλικών και ήταν ένας από τους προτεινόμενους διερμηνείς/μεταφραστές της ιαπωνικής πρεσβείας στην Αθήνα. Είχε κάνει διερμηνείες και μεταφράσεις, εκτός άλλων, για υπουργούς, βουλευτές και επίσημες αποστολές που επισκέπτονταν την Ελλάδα από την Ιαπωνία, την Ιαπωνική Κρατική Τηλεόραση, ιαπωνικές εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια. Συν τοις άλλοις, παρέδιδε μαθήματα Ιαπωνικών, ενώ, αφότου ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό του πρόγραμμα, ασχολήθηκε και με τη δικηγορία.

Ο Αντώνης Καραΐσκος με τον τότε πρωθυπουργό της Ιαπωνίας κ. Κοϊζούμι και τον μετέπειτα πρωθυπουργό της Ιαπωνίας κ. Αμπε, κατά τη διάρκεια καθηκόντων διερμηνείας για την ιαπωνική πρεσβεία στην Αθήνα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του Αντώνη Καραΐσκου

Ηταν το 2006 όταν, σε ηλικία 26 ετών, αναχώρησε για το Τόκιο της Ιαπωνίας για διδακτορικές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Waseda, με υποτροφία της ιαπωνικής κυβέρνησης. Μετά την αποφοίτησή του, δίδαξε σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια στο Κιότο, τη Σαϊτάμα και την Οσάκα, ενώ το 2016 έγινε αναπληρωτής καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κιότο. «Οι εμπειρίες που απέκτησα εκεί ήταν πραγματικά πολύτιμες», σημείωσε ο ίδιος. Μετά από 7 χρόνια διδασκαλίας στο εν λόγω Πανεπιστήμιο, άρχισε να διδάσκει από φέτος τον Απρίλιο -στην Ιαπωνία, το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει τον Απρίλιο- ως καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ryukoku. «Στα πλαίσια της ακαδημαϊκής μου δραστηριότητας, έχω διδάξει σε πανεπιστήμια στην Ταϋλάνδη, στη Μαλαισία, στην Ιταλία και στο Βιετνάμ», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.

Αντικείμενο του επιστημονικού του ενδιαφέροντος είναι το Αστικό Δίκαιο (κυρίως δίκαιο συμβάσεων), καθώς και το Δίκαιο Καταναλωτή, ενώ παράλληλα αυτή την ώρα είναι μέλος σε κρατικές επιτροπές για προπαρασκευαστικές εργασίες νέων νομοθεσιών, καθώς και μέλος συντακτικής επιτροπής νομικών περιοδικών.

Ο Αντώνης Καραΐσκος στο Κιότο της Ιαπωνίας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του Αντώνη Καραΐσκου

«Οι βασικές ομοιότητες που βρίσκω μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων Ελλάδας και Ιαπωνίας είναι η μακρόχρονη ιστορία, ο σεβασμός στην παράδοση, και το καινοτόμο πνεύμα. Η βασική διαφορά είναι ότι στην Ιαπωνία υπάρχει και μεγάλος αριθμός ιδιωτικών Πανεπιστημίων (ίσως δικαιολογείται και από το μεγάλο πληθυσμό των περίπου 130 εκατ. που έχει η Ιαπωνία), τα οποία προσφέρουν επίσης ευκαιρίες για σπουδές υψηλού επιπέδου», εξήγησε ο διαπρέπων Ελληνοϊάπωνας ακαδημαϊκός.

Ο Αντώνης Καραΐσκος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στο κρατικό κανάλι ΝΗΚ στην Ιαπωνία, στην οποία μίλησε ως καλεσμένος για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του Αντώνη Καραΐσκου

«Αποφάσισα να μείνω μόνιμα στην Ιαπωνία όχι μόνο για ακαδημαϊκούς λόγους, αλλά και επειδή μου αρέσει η ζωή εδώ. Φυσικά, μου λείπει μόνιμα η Ελλάδα και η πόλη όπου μεγάλωσα, η Αθήνα», εξομολογήθηκε ο 43χρονος σήμερα άνδρας για να αναφερθεί εν συνεχεία στην άρτια οργάνωση, την ηρεμία στους δημόσιους χώρους και την εργατικότητα των πολιτών ως συγκριτικά πλεονεκτήματα της διαβίωσης στην Ιαπωνία.

Σε σχετική, καταληκτικά, ερώτηση για το τι θα συμβούλευε νέους ανθρώπους γεμάτους φιλοδοξίες και όνειρα, ο Αντώνης Καραΐσκος είπε: «Οι ευκαιρίες στον ακαδημαϊκό χώρο αυξάνονται, όταν κάποιος έχει υπόψη όχι μόνο την ενδοχώρια αλλά και την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα. Θα συμβούλευα ανεπιφύλακτα τη νέα γενιά να δοκιμάσει και τις προοπτικές στο εξωτερικό, δίχως δισταγμό. Η ζωή στο εξωτερικό μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από την Ελλάδα ανάλογα με τη χώρα, αλλά οι νέες εμπειρίες αξίζουν πολύ».

Ο Αντώνης Καραΐσκος με συναδέλφους στο πανεπιστήμιο Thammasat της Ταϊλάνδης, στο οποίο δίδαξε ως επισκέπτης αναπληρωτής καθηγητής. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του Αντώνη Καραΐσκου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ