x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ιστορίες Σύγχρονης Μετανάστευσης: «Il viaggio della felicita»

ΑΘΗΝΑ. «Il viaggio della felicita» ή αλλιώς «Το ταξίδι της ευτυχίας»… αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της σημερινής ιστορίας μετεγκατάστασης της νεαρής Δήμητρας Μεϊμάρη στο Thiene στη βόρεια Ιταλία. Παρ’ ότι, όπως σημείωσε η 28χρονη, «η Ιταλία είναι μια χώρα αρκετά δύσπιστη ως προς την αξία των ξένων», αυτός ο μικρός και γραφικός τόπος μάλλον της προσέφερε όσα η ίδια πάντα αποζητούσε.

«Η ζωή μου πριν την απόφαση να φύγω για Ιταλία βρισκόταν σε αυτό το κρίσιμο, μεταιχμιακό σημείο της ζωής ενός νέου που έχει μόλις αποφοιτήσει -είχα μόλις πάρει το πτυχίο μου από το τμήμα Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών- ψάχνει απεγνωσμένα δουλειά πιστεύοντας ότι οι εργοδότες τον περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες (#not), δεν θέλει να είναι πια βάρος στους γονείς του, αλλά ταυτόχρονα δεν καταλαβαίνει πού πατάει και πού βρίσκεται», εξομολογήθηκε η νεαρή κοπέλα στην αρχή της κουβέντας μας.

Η Δήμητρα στο κέντρο του Thiene το 2019. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Δήμητρας Μεϊμάρη

Στο σημείο αυτό, η Δήμητρα πρόσθεσε πως «η αλήθεια είναι ότι και ευκαιρίες για δουλειά βρήκα και είχα ξεκινήσει δειλά δειλά ένα διδακτορικό, αλλά μάλλον στην πυραμίδα των προτεραιοτήτων μου δεν είχα την καριέρα στην κορυφή. Για τα δικά μου στάνταρντ και τις δικές μου αξίες επιτυχία είναι να είσαι καλά με τον εαυτό σου, να είσαι ευτυχισμένος. Και αυτός είναι ο δρόμος που επιλέγω πάντα». Προς το τέλος των σπουδών της και κάτω από περίεργες συγκυρίες γνώρισε έναν άνθρωπο που έμελλε να της αλλάξει τη ζωή και να την κάνει πραγματικά ευτυχισμένη. Αυτός ο άνθρωπος στάθηκε η αφορμή να πάρει τη μεγάλη απόφαση, τολμώντας το κατά την ίδια αδιανόητο, και να αφήσει «την αγαπημένη μου ηλιόλουστη χώρα -πολύ βροχή, βρε παιδί μου, στη βόρεια Ιταλία- που δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσα να εγκαταλείψω».

Αρχικά, όπως είπε η ίδια στον «Ε.Κ.», προσπάθησε να βρει μια απασχόληση σχετική με το αντικείμενο των σπουδών της, αλλά μη κατέχοντας την γλώσσα και δη τη διάλεκτο της περιοχής βρήκε πολλές κλειστές πόρτες. «Η Ιταλία είναι μια χώρα αρκετά δύσπιστη ως προς την αξία των ξένων. Πρέπει να δουλέψεις πολύ περισσότερο από έναν Ιταλό για να αποδείξεις πόσο αξίζεις», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αυτή τη στιγμή, έχοντας με τον καιρό υπερκεράσει τις όποιες δυσκολίες, εργάζεται ως υπεύθυνη παραγωγής σε μια πολυεθνική εταιρεία που κατασκευάζει συστήματα καθισμάτων για πολυτελή αυτοκίνητα και τρένα.

Αναμνηστική φωτογραφία από την αποφοίτηση από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Δήμητρας Μεϊμάρη

Ζει στο μικρό και γραφικό Thiene στην Περιφέρεια της Vicenza της βόρειας Ιταλίας. «Η ζωή εδώ είναι ήρεμη όπως στην επαρχία, μα με τις επιλογές και τις υπηρεσίες που παρέχει μια πόλη. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη νυχτερινή ζωή και οι άνθρωποι προτιμούν τις δραστηριότητες στη φύση».

Σε σχετική δε καταληκτική ερώτηση για τις αντιδράσεις των οικείων της σε αυτή της την απόφαση, η Δήμητρα είπε: «Ηξεραν όλοι πολύ καλά ότι θα τους λείπω και θα μου λείπουν, αλλά κανένας τους δεν μου είπε ποιον δρόμο θα έπρεπε να διαλέξω. Με συμβούλεψαν απλά να ακούω πάντα την καρδιά μου!».

Η Δήμητρα στο εργαστήριο γαλακτοκομίας για τους σκοπούς της πτυχιακής της εργασίας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Δήμητρας Μεϊμάρη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΙΚΑΓΟ. Ενα ποσό που προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο δολάρια συγκεντρώθηκε από την ετήσια δεξίωση του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου (National Hellenic Museum) στο Σικάγο, η οποία έλαβε χώρα το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Marriott Marquis».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ