x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ιστορίες Σύγχρονης Μετανάστευσης: Στο «άρμα» της πράσινης μετάβασης… από τη Ζυρίχη

ΑΘΗΝΑ. Από τη Ζυρίχη όπου εργάζεται τα τελευταία δύο χρόνια ως Project Manager σε μεγάλη εταιρεία Ενέργειας, ο Παναγιώτης Βαμβαράπης περνάει το δικό του μήνυμα για την διά βίου ατομική πρόοδο, τη συμπόρευση στο ταξίδι αυτό και την εν γένει έμπρακτη διεκδίκηση του ονείρου. «Η μετακίνηση στο εξωτερικό ήταν ένα μακροπρόθεσμο πλάνο και με την κατάλληλη ευκαιρία το δοκιμάσαμε», εξομολογήθηκε στον «Εθνικό Κήρυκα» για τη μεγάλη -για τον ίδιο, τη σύζυγό του, Μάγδα Κουκούτση, και τα δίδυμα παιδιά τους- απόφαση της μετανάστευσης στην Ελβετία.

Οντας απόφοιτος του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με εξειδίκευση στον τομέα της Ενέργειας, ο Παναγιώτης έμελλε να αφιερώσει την έως σήμερα επαγγελματική του σταδιοδρομία στον προκείμενο κλάδο. Πριν καν ολοκληρώσει τις σπουδές του εργάστηκε στο Ινστιτούτο Μεταλλουργίας του Πανεπιστημίου Clausthal της Γερμανίας όπου ήταν μέλος επιστημονικής ομάδας σε κυψέλες καυσίμου («fuel cells») και ηλεκτροπαραγωγή από υδρογόνο. Η εργασία του ήταν πάντα στον τομέα της Ενέργειας και απασχολήθηκε για δεκατρία χρόνια ως μηχανικός μελετών και μηχανικός έργων σε κατασκευαστικές εταιρείες του χώρου και σε πολυεθνικές όπως η General Electric, όπου υπήρξε υπεύθυνος μηχανικός έργων συντήρησης στις σύγχρονες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής Ελλάδας και Κύπρου. Παράλληλα μάλιστα με την εργασία του κατάφερε να ολοκληρώσει σπουδές πάνω στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο IE Business School της Μαδρίτης.

Ο Παναγιώτης Βαμβαράπης έξω από το γραφείο της ΗΖΙ στη Ζυρίχη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παναγιώτη Βαμβαράπη

«Η μετακίνηση στο εξωτερικό ήταν ένα μακροπρόθεσμο πλάνο και με την κατάλληλη ευκαιρία το δοκιμάσαμε στα 37 εγώ, στα 35 η Μάγδα και στα 3 τα παιδιά», σημείωσε ο Παναγιώτης και πρόσθεσε: «Δεν θα σταθώ στις χρόνιες παθογένειες που επικρατούν στην Ελλάδα και συνέβαλαν σε αυτή μας την επιλογή. Ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε η επιθυμία μας να δώσουμε την εμπειρία ενός διεθνούς περιβάλλοντος στους εαυτούς μας και στα παιδιά».

Τα τελευταία δύο χρόνια ζει με την οικογένειά του στη Ζυρίχη όπου εργάζεται ως Project Manager στη Hitachi Zosen Inova, μια εταιρεία που εξειδικεύεται στη μελέτη και κατασκευή μεγάλων ενεργειακών μονάδων, θερμικής επεξεργασίας οικιακών και βιομηχανικών απορριμμάτων (waste to energy) και χρήσης βιοκαυσίμων από οργανικά απόβλητα (renewable gas). Η σύζυγός του Μάγδα ως δικηγόρος με εξειδίκευση στο Διεθνές Δίκαιο εργάζεται προς το παρόν εθελοντικά σε μια ελβετική νομική οργάνωση.

Στην εταιρεία όπου απασχολείται αυτή τη στιγμή, ο Παναγιώτης μετέχει σε έργα που χρησιμοποιούν τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον και στόχο έχουν την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και τη μετάβαση σε πράσινες μορφές Ενέργειας. «Είναι απαίτηση της εποχής μας αλλά και σχεδιασμός σε παγκόσμιο επίπεδο, η μετάβαση από τα παλιά, ρυπογόνα ενεργειακά μοντέλα στη χρήση νέων καυσίμων, όπως το υδρογόνο και τα βιοκαύσιμα, στην αύξηση χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στην κυκλική οικονομία. Το να είμαι μέρος αυτής της προσπάθειας σε ένα διεθνές επίπεδο είναι κάτι που με χαροποιεί και μου δίνει κίνητρο να συμβάλλω κι εγώ με την εργασία μου προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Βόλτα με τα δίδυμα παιδιά τους, τον Συμεών και την Δήμητρα, στη λίμνη Turlersee στην Ελβετία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παναγιώτη Βαμβαράπη

Σε σχετική δε ερώτηση για την ποιότητα ζωής στη χώρα, ο Παναγιώτης απάντησε ότι «αυτό που απολαμβάνουμε στην Ελβετία είναι η υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, τα άριστα μέσα μεταφοράς και οι υποδομές, καθώς και η ασφάλεια στην καθημερινότητα».

«Επίσης, είμαστε μέρος ενός πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος που διαμορφώνει την κουλτούρα της χώρας. Είναι εντυπωσιακό ακόμα το γεγονός ότι οι Ελβετοί έχουν οργανώσει τις δραστηριότητές τους γύρω από τη φύση, στο οποίο βέβαια βοηθάει πολύ και η μορφολογία της χώρας με τα απαράμιλλου κάλλους βουνά και τις λίμνες» συμπλήρωσε, δίχως να αμελήσει βεβαίως να επισημάνει και τις υφιστάμενες δυσκολίες της μετοίκισης και προσαρμογής στον ξένο τόπο. «Ωστόσο πιστεύω ότι η δυσκολότερη μάχη είναι η μάχη απέναντι στον εαυτό μας, μια μάχη καθημερινή, που κερδίζεται μόνο μέσα από την αυτογνωσία και την αυτοεκτίμηση, κάτι που ισχύει ανεξαρτήτως του τόπου που βρίσκεται ο καθένας», διευκρίνισε.

Ο Παναγιώτης Βαμβαράπης στην έναρξη του ΜΒΑ στο ΙΕ Business School της Μαδρίτης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Παναγιώτη Βαμβαράπη

Την ίδια ώρα, όπως τόνισε ο 39χρονος σήμερα άνδρας, η Ελλάδα είναι η χώρα τους, επιστρέφουν και πάντα θα επιστρέφουν σε αυτή.

Κλείνοντας την κουβέντα μας, ο Παναγιώτης απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα: «Αυτό που θα ήθελα να πω, κυρίως στα νέα παιδιά, είναι να μην φοβούνται τίποτα, να επιμένουν στα όνειρά τους, είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, να μην σταματάνε να μαθαίνουν και να προσφέρουν εκεί που ο καθένας μπορεί. Είναι πολύτιμο όταν έχουμε ο ένας τον άλλον και σημαντική η όμορφη παρέα για το ταξίδι μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε μια νέα επένδυση στη λεγόμενη «πράσινη» ενέργεια, η οποία θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας νέας σειράς μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων, προχωράει η εταιρεία Red Apple Group, ιδιοκτησίας του Ελληνοαμερικανού μεγιστάνα, Τζον Κατσιματίδη (John Catsimatidis).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ