x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ιστορική «Ανατολή»

Με την πρωτοφανή αφόρητη ζέστη του φετινού καλοκαιριού αλλά και τις ανά την υφήλιο πυρκαγιές που άλλη μια φορά απειλούν με καταστροφή τεράστιες εκτάσεις της παγκόσμιας πανίδας και χλωρίδας, στοιχειώνει στο μυαλό μας η πασίγνωστη φωτογραφία «Earthrise» του πλανήτη μας όπως «ανατέλλει» πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης.

Ως γνωστό, την ιστορική αυτή φωτογραφία πήρε ο Αμερικανός αστροναύτης William Anders, παραμονή Χριστουγέννων του 1968, όταν με το διαστημόπλοιο «Apollo 8» βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο μας.

Είναι η πρώτη έγχρωμη απεικόνιση της Γης μέσα στο έρεβος του Διαστήματος και έχει δικαίως αποκληθεί η πιο σημαντική φωτογραφία αφού, μεταξύ άλλων, θεωρείται ότι οδήγησε στην απαρχή του κινήματος για την προστασία του περιβάλλοντος του πλανήτη μας.

Πόσες, αλήθεια, σκέψεις και προβληματισμούς δεν δημιουργεί σήμερα αυτή η φωτογραφία!

Πριν από περισσότερα από 60 χρόνια, για πρώτη φορά, η ανθρωπότητα αντίκρυζε με δέος τη γαλάζια αυτή σφαίρα, το σπίτι όλων μας, την κοινή βάρκα με την οποία ταξιδεύουμε μέσα στο σύμπαν.

Είναι μια εικόνα ασύλληπτα περιεκτική σε νόημα και συμβολισμό αφού μπορεί κατά μοναδικό τρόπο να προσφέρει σε όλους την πραγματική διάσταση της ύπαρξής μας στο χρόνο και στον χώρο.

Ιδεολογίες, συγκρούσεις, ανταγωνισμοί, εθνικές και ατομικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις, αποκτούν ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο, προοπτική και σημασία όταν ιδωθούν μέσα από το πρίσμα της «μικρής» αυτής γαλάζιας σφαίρας αιωρούμενης στο άπειρο.

Γεμίζει επίσης κανείς με αισθήματα θλίψης και απαισιοδοξίας εάν σκεφτεί τα ανεπαρκή βήματα που έχει έκτοτε κάνει η ανθρωπότητα, παρά την κυρίαρχη παρουσία της πάνω στον μικρό αυτό πλανήτη, για να τον προστατεύσει και να τον διατηρήσει βιώσιμο για όλες τις υπάρξεις που τον κατοικούν.

Η συνεχιζόμενη εξαντλητική και απερίσκεπτη εκμετάλλευσή του όλα αυτά τα χρόνια, παρά την καθολική, σφαιρική συνείδηση της Γης που μας προσέφερε για πρώτη φορά εκείνη η φωτογραφία, κάνει ακόμη πιο τραγική την εντεινόμενη στις μέρες μας απουσία μιας συντονισμένης και ουσιαστικής παγκόσμιας προσπάθειας για την προστασία και τη διατήρηση του παγκοσμίου περιβάλλοντος.

Καθιστά ακόμη πιο εναργή και πρακτικά επείγουσα την ανάγκη για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει αρχίσει να δίνει όχι πλέον προειδοποιήσεις αλλά μείζονα και συγκεκριμένα δείγματα μιας, όπως διαφαίνεται, μη αναστρέψιμης οικολογικής κατηφόρας της οποίας γνωρίζουμε το τέρμα αν δεν κινηθούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Δεν είναι ίσως υπερβολή να επισημανθεί ότι η απεικόνιση εκείνη της ομορφιάς αλλά και της μοναξιάς του πλανήτη μας μέσα στο αχανές και σκοτεινό σύμπαν υπογραμμίζει την κολοσσιαία ιστορική ευθύνη που έχουμε για την προστασία της κοινής κατοικίας όχι μόνο της ανθρωπότητας αλλά και όλων των υπάρξεων που ζουν πάνω σε αυτή τη μικρή γαλάζια σφαίρα.

Οι σκέψεις αυτές γίνονται ακόμη πιο ζοφερές εάν αναλογισθεί κανείς ότι η ανθρώπινη παρουσία στο Διάστημα όχι μόνο δεν έχει οδηγήσει ακόμη σε δραστική αντιμετώπιση όσων απειλούν την κοινή μας κοιτίδα αλλά έχει αντιμετωπισθεί από μερικές χώρες και ως πεδίο στρατιωτικού ανταγωνισμού.

Ισως ένα αντίγραφο της ιστορικής αυτής φωτογραφίας «Earthrise» θα έπρεπε μαζί με τις εθνικές σημαίες και σύμβολα, να ευρίσκεται δίπλα στον κάθε ηγέτη και υπεύθυνο όλων των χωρών για να θυμίζει πόσο κοινή είναι η τύχη μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο εξώφυλλο του περιοδικού «Foreign Affairs», της έκδοσης Σεπτεμβρίου/Οκτωβρίου, δημοσιεύεται ο χάρτης της Αμερικής με τίτλο «America Adrift», η («Αμερική παραπαίουσα»).

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ