x
 

Υγεία

Καφές εναντίον τσαγιού: Ποιο είναι το πιο υγιεινό ρόφημα;

05 Οκτωβρίου 2022

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα φλιτζάνι καφέ ή μήπως προτιμάτε μια ελαφρώς λιγότερο καφεϊνούχα ώθηση με ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι, διερωτάται δημοσίευμα της «Washington Post».

Oποια και αν είναι η προτίμησή σας, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ ή τσαγιού μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Αλλά πώς συγκρίνονται ο καφές και το τσάι σε έναν αγώνα σώμα με σώμα;

Πηγή φυτικών ινών

Γνωρίζατε ότι ο πρωινός σας καφές περιλαμβάνει φυτικές ίνες; Μια μελέτη διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο, ο καφές έχει 1,1 έως 1,8 γραμμάρια φυτικών ινών ανά φλιτζάνι, ανάλογα με το αν είναι φίλτρου, εσπρέσο ή στιγμιαίος.

Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ. Αλλά είναι περισσότερες φυτικές ίνες από όσες θα βρείτε στο χυμό πορτοκαλιού, ο οποίος έχει περίπου μισό γραμμάριο φυτικών ινών ανά φλιτζάνι. Θα πρέπει ακόμα να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά για να πάρετε τα συνιστώμενα 25 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως, αλλά δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να σας βοηθήσουν να φτάσετε εκεί. Από την άλλη πλευρά, ένα φλιτζάνι τσάι συνήθως δεν θα σας βοηθήσει να καλύψετε τις ημερήσιες απαιτήσεις σας σε φυτικές ίνες – εκτός βέβαια αν αποφασίσετε να μασήσετε τα φύλλα του τσαγιού.

Πόντος για τον καφέ!

Πνευματική συγκέντρωση

Χρειάζεται να κάνετε κάποια δουλειά; Μελετάτε για ένα διαγώνισμα; Η καφεΐνη τόσο στον καφέ όσο και στο τσάι θα σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε. Μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει το χρόνο συγκέντρωσης της προσοχής σας, την εγρήγορση και το χρόνο αντίδρασης. Αλλά η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε νευρικότητα και υπερδιέγερση, που μπορεί τελικά να βλάψει την απόδοσή σας.

Τι είναι καλύτερο, ο καφές ή το τσάι; Μια μελέτη ζήτησε από τους ανθρώπους να πίνουν τέσσερα φλιτζάνια καφέ ή τσάι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και τα δύο ροφήματα είχαν παρόμοια αποτελέσματα στην εγρήγορση και τις γνωστικές επιδόσεις. Αλλά το τσάι είχε ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι του καφέ: Είχε αρκετή καφεΐνη για να βοηθήσει την απόδοση, αλλά όχι τόση ώστε να διαταράξει τον ύπνο.

Πόντος για το τσάι!

Μια ευλογία για το μικροβίωμα του εντέρου

Ο καφές και το τσάι είναι καλές πηγές πολυφαινολών – φυτικών ενώσεων που πιστεύεται ότι παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και ενισχύουν τα ωφέλιμα βακτήρια που απαρτίζουν το μικροβίωμα του εντέρου σας, τις κοινότητες τρισεκατομμυρίων μικροβίων που ζουν μέσα στο έντερό μας, δήλωσε ο Τιμ Σπέκτορ (Tim Spector), καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου. Ο καφές έχει σημαντικά περισσότερες πολυφαινόλες από το πράσινο τσάι και το πράσινο τσάι έχει περισσότερες πολυφαινόλες από το μαύρο τσάι.

Αυτός ο γύρος πηγαίνει στον καφέ!

Χαμηλότερος κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις

Σύμφωνα με μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες, τόσο ο καφές όσο και το τσάι φαίνεται να κάνουν καλό στην καρδιά σας, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Φαίνεται ότι τα αντιοξειδωτικά και οι πολυφαινόλες του καφέ και του τσαγιού έχουν προστατευτική επίδραση στην υγεία της καρδιάς.

Εδώ πρόκειται για ισοπαλία!

Πηγή: «Washington Post»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ