x
 

Κύριο Άρθρο

Καύσωνας και πυρκαγιές

03 Αυγούστου 2021
Κύριο Αρθρο

Η Ελλάδα, αλλά και τα νότια Βαλκάνια και η νότια Ιταλία και τα τουρκικά παράλια βασανίζονται από καύσωνες μεγάλης διάρκειας και ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών που υπερβαίνουν και τα δεδομένα των δεκαετιών.

Δεν είναι ο καύσωνας που τρομάζει όσο η αντιμετώπισή του που ανησυχεί τις Αρχές.

Είναι η συχνότητα πλέον με την οποία παρατηρούνται αυτά τα καιρικά φαινόμενα. Και αν τώρα επανέρχονται κάθε 15 με 20 χρόνια, στο άμεσο μέλλον θα συμβαίνουν κάθε πέντε χρόνια και με άγνωστη διάρκεια και ένταση.

Φέτος η Ελλάδα γνώρισε τρεις καύσωνες με αυτόν που διανύει ως τον εντονότερο και μεγαλύτερο σε διάρκεια. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί. Εχει συμβεί μεγάλος καύσωνας το 1987 και το 2007 αλλά όχι τρεις και από αυτούς οι δύο πολυήμεροι.

Τρόπον τινά η Ελλάδα έχει κάποια πλεονεκτήματα: θάλασσες, νησιά, δάση, όλα σε απόσταση πνοής που λέμε.

Φανταστείτε τα Βορειοδυτικά των ΗΠΑ και τα Νοτιοδυτικά του Καναδά που δεν ήξεραν θερμοκρασία πάνω από 86 και 90 Φαρενάιτ και φέτος κάηκαν κυριολεκτικά. Το ίδιο και στη Σιβηρία. Εζησαν πρωτοφανείς θερμοκρασίες. Απέραντα δάση κάηκαν και καίγονται.

Σολομοί στη διαδρομή τους να τεκνοποιήσουν στην Αλάσκα περνούσαν από ποταμούς και γεμίζουν πληγές καθώς τα νερά βράζουν σε ορισμένα σημεία.

Σελίδες ολόκληρες γεμίζουν τα σημάδια ραγδαίας αλλαγής του κλίματος.

Οι επιστήμονες από τη δεκαετία του ‘70 προειδοποιούσαν. Και όμως! Η κλιματική αλλαγή αντί να θεωρηθεί ως επείγουσα ανάγκη επιβίωσης μετατράπηκε σε πολιτικό παιχνίδι και μέσο θησαυρισμού για πολύ πολύ ολίγους.

Μόλις χθες η Αστυνομία της Ζυρίχης στην Ελβετία απομάκρυνε ακτιβιστές για το κλίμα από το κέντρο της οικονομικής συνοικίας της Ζυρίχης, όπου βρίσκονται τα γραφεία τραπεζικών κολοσσών που χρηματοδοτούν σχέδια ορυκτών καυσίμων.

Κάτι ξέρουν οι Ελβετοί. Στην Ελβετία το κλίμα θερμαίνεται περίπου με διπλάσιο ρυθμό από εκείνον του παγκόσμιου μέσου όρου και αλλάζει τα περίφημα ορεινά τοπία της.

Λοιπόν πρέπει να ελπίζουμε; 'Η επιμένουμε να σκοτώνουμε το μέλλον των παιδιών μας πάνω στη Γη;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την εβδομάδα αυτή συμπληρώνονται 15 χρόνια από τα εγκαίνια του Μουσείου Ακρόπολης, ενός μέγιστης εθνικής σημασίας οικοδομήματος το οποίο, μόλις σε μερικά χρόνια, έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο προορισμό και μείζονα θεσμό της ελληνικής αλλά και της οικουμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ