x

Πολιτική

Και επισήμως δυσαρεστημένη η ελληνική κυβέρνηση με Ελπιδοφόρο

23 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΘΗΝΑ. Με τον πιο επίσημο τρόπο διατυπώθηκε η ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Τουρκικού Σπιτιού», τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, δίπλα στον ηγέτη των κατεχομένων της Κύπρου Ερσίν Τατάρ και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

«Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της» ήταν το λακωνικό σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, σήμερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ την δυσφορία τους για την κίνηση του κ. Ελπιδοφόρου εξέφρασαν με κοινή τους ανακοίνωση η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και το «Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council/HALC). Είχε προηγηθεί η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής (ΟΚΟΑ) που σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «είναι αδιανόητο να εμφανίζεται ο Αρχιεπίσκοπος στην ίδια εξέδρα με τον κατοχικό ηγέτη».

Ως προς τις δηλώσεις του κ. Οικονόμου, αυτές ουσιαστικά επιβεβαίωσαν το αρνητικό κλίμα που φαινόταν ότι υπήρχε στην ελληνική κυβέρνηση και το οποίο είχε μεταξύ άλλων εκφραστεί και από το γεγονός ότι παρά την αρχική πρόθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον κ. Ελπιδοφόρο, μια τέτοια συνάντηση δεν κατέστη δυνατό να «στριμωχθεί» μέσα στο πρόγραμμα των επαφών του στη Νέα Υόρκη, με αφορμή την επίσκεψή του για την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Μάλιστα, η δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για την κίνηση του Ελπιδοφόρου ήταν σε τέτοιο βαθμό που κατά πληροφορίες, οι οποίες περιήλθαν εις γνώσιν του «Ε.Κ.», ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να μην τον προσφωνήσει σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος στο δείπνο στο «University Club» στο Μανχάταν, το οποίο πραγματοποιούνταν με χορηγία του «The Hellenic Initiative» και στο οποίο θα παρίσταντο και οι δύο.

Σε επικοινωνία που είχε ο «Ε.Κ.» με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο, για τα διαμειφθέντα και διαμειβόμενα, ο τελευταίος δεν θέλησε στην παρούσα φάση να προβεί σε δηλώσεις ή σε κάποιο σχόλιο.

Πάντως, πηγές προσκείμενες στον Αρχιεπίσκοπο, με τις οποίες ήρθε σε επαφή ο «Ε.Κ.» διαβεβαίωναν ότι παρά την εκπεφρασμένη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί σήμερα, Παρασκευή, τον κ. Ελπιδοφόρο στην Αρχιεπισκοπή, ενώ ο τελευταίος θα τον ξεναγήσει και στον ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.

Ωστόσο, παρ’ όλα τα διαδιδόμενα από πηγές της Αρχιεπισκοπής, ο «Ε.Κ.» πληροφορήθηκε ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αρχιεπισκοπή για την Παρασκευή το πρωί στις 10 ανεβλήθη. Η Αρχιεπισκοπή ενημερώθηκε αρμοδίως γι’ αυτή την εξέλιξη.

Ως προς την κοινή παρουσία τους στον Αγιο Νικόλαο, το επίσημο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού προέβλεπε επίσκεψη στο Σημείο Μηδέν και ιδιωτική επίσκεψη στον ναό του Αγίου Νικολάου, όπου θα βρισκόταν ο υπεύθυνος Ανδρέας Βενιόπουλος για να ανοίξει και να δει ο κ. Μητσοτάκης και το εσωτερικό του ναού. Τα περί της ξενάγησης του Πρωθυπουργού από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο δεν συμπεριλαμβάνονται στην πρωθυπουργική επίσκεψη.

Να σημειωθεί δε, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα το πρωί, αφού εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για την παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια, ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στη Νέα Υόρκη και απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι το «πρόγραμμα του Πρωθυπουργού είναι υπό διαμόρφωση».

Και άλλες αντιδράσεις από ομογενειακές οργανώσεις

Εν τω μεταξύ, όπως προαναφέρθηκε, στις αντιδράσεις για την παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Τουρκικού Σπιτιού» προστέθηκαν και αυτές της ΠΣΕΚΑ και του HALC.

Συγκεκριμένα, στην κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν:

«Είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Κατανοούμε την ανάγκη και την ειδική ικανότητα και των δύο να διεξάγουν διάλογο με τις τουρκικές Αρχές. Ολοι μοιραζόμαστε την ελπίδα τους, πως μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά, ν’ απολαύσουμε όλοι πλήρη θρησκευτική ελευθερία και πως θα μπει τέλος στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο, επιτρέποντας στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να χαράξουν τη μοίρα τους.

Ο διάλογος είναι ένα πράγμα. Η συμμετοχή σε διπρόσωπες επιθέσεις γοητείας και ακροβατικά δημοσιότητας είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα.

Τόσο ο Γενικός Γραμματέας όσο και ο Σεβασμιότατος ήταν ενήμεροι πως ο Ερσίν Τατάρ επρόκειτο να συμμετάσχει στην εκδήλωση ως «πρόεδρος» της παράνομης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Παρ’ όλα αυτά επέλεξαν να εμφανιστούν μαζί του. Αυτή η εμφάνιση ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή καθώς συνέβη την ίδια εβδομάδα που ο Τατάρ επέμεινε για «λύση» δύο κρατών στην Κύπρο, που φυσικά θα συνέχιζε να παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ τερματίζοντας ουσιαστικά την προοπτική της επανένωσης της Κύπρου.

Καλούμε τον Γενικό Γραμματέα Γκουτέρες και τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο να καταστήσουν σαφή τη δέσμευσή τους στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα, επαναφέροντας την κατηγορηματική δέσμευσή τους στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο και απέχοντας από τη συμμετοχή σε περαιτέρω προσπάθειες ασβέστωσης (whitewash) του καθεστώτος Ερντογάν».

Ο όρος «whitewash» που χρησιμοποιείται στην ανακοίνωση σημαίνει: «να ξεφλουδίζεις ή να συγκαλύπτεις κακίες, εγκλήματα ή σκάνδαλα ή να απαλλάσσεις μέσω μιας εκτελεστικής έρευνας ή προκατειλημμένης παρουσίασης δεδομένων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΟΣΧΑ. Η Μόσχα «συμμερίζεται» πλήρως «την ανησυχία» για τον μεγαλοϊδεατισμό ορισμένων στην Πρίστινα και στα Τίρανα και την πρόθεσή τους για τη δημιουργία της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας» μέσω της συγχώνευσης «δύο αλβανικών κρατών» στα Βαλκάνια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Βανδάλισαν την εκκλησία του ιερέα που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Αγνωστοι βανδάλισαν τη νύχτα την εκκλησία, στα Κάτω Πατήσια, στην οποία λειτουργούσε ο ιερέας που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης και πορνογραφία ανηλίκων.

Tα Γεγονότα της Εβδομάδας απο τον «Ε.Κ.» με την Αννα Σαρηγιάννη

Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.