x
 

Πολιτική

Και τρίτος στο παζλ με τους σφετεριστές ε/κ περιουσιών

24 Ιανουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Συμπληρώνεται το παζλ της δράσης του Τ/κ δικηγόρου, ο οποίος τελεί υπό κράτηση στην Ιταλία δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για το αδίκημα της παράνομης εκμετάλλευσης και πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα την περίοδο 2004-2005.

Το θέμα απασχόλησε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, στην παρουσία εκπροσώπων της ΚΥΠ, της Νομικής Υπηρεσίας, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και άλλων αρχών της Δημοκρατίας, με τους αξιωματούχους και λειτουργούς που παρέστησαν να αρνούνται όμως επίμονα να φωτίσουν τις διαστάσεις του θέματος, επικαλούμενοι απόρρητες πληροφορίες και θέματα εθνικής ασφάλειας.

Τελικά, από τα λίγα που λέχθηκαν προκύπτουν, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο νέα στοιχεία. Για την υπόθεση που είναι εμπλεκόμενος ο Τ/κ δικηγόρος που συνελήφθη στην Ιταλία έχουν εκδοθεί συνολικά τρία ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης. Τα δύο πρώτα εκτελέστηκαν ήδη ενώ εκκρεμεί άλλο ένα. Το πρώτο ένταλμα αφορά τον Βρετανό απατεώνα, Γκάρι Τζον Ρομπ, ο οποίος βρίσκεται στις βρετανικές φυλακές αφού έχει καταδικαστεί για σωρεία αδικημάτων, μεταξύ των οποίων και η εμπορία ναρκωτικών, και το δεύτερο ένταλμα τον Τ/κ δικηγόρο Ακάν Κιουρσάτ.

Το τρίτο ένταλμα σύλληψης που εκκρεμή αφορά τον εργολάβο που ανέλαβε την παράνομη οικοδόμηση των έργων σε ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα (Κλεπίνη). Τα τρία πρόσωπα, ο Βρετανός απατεώνας, ο Τ/Κ δικηγόρος και ο εργολάβος (ο οποίος καταζητείται ακόμη) φαίνεται να ήταν μέλη της ίδιας εταιρείας που αποσπούσε χρηματικά ποσά από Βρετανούς με στόχο την ανέγερση επαύλεων σε ελληνοκυπριακή γη στα κατεχόμενα, τις οποίες όμως ποτέ δεν παρέδιδε.

Για την ιστορία, ο Βρετανός απατεώνας υποσχόταν επαύλεις σε Βρετανούς, έπαιρνε τα χρήματα και εξαφανιζόταν χωρίς να παραδίδει τις οικοδομές στους αγοραστές. Η υπόθεση άρχισε να προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις μετά από κινητοποίηση Βρετανών οι οποίοι είχαν πέσει θύματα του απατεώνα. Οι Βρετανοί προχώρησαν σε καταγγελίες προς τις κυπριακές αρχές, οι οποίες με τη σειρά τους προχώρησαν στην έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης.

Στο πλαίσιο της συνεδρίας της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, αναφέρθηκε επίσης ότι το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι στις καταγγελίες για σφετερισμό ε/κ γης προέβησαν Αγγλοι, οι οποίοι εξαπατήθηκαν από τον Βρετανό απατεώνα και η υπόθεση δεν προέκυψε από πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, στην Επιτροπή εξετάστηκαν τρόποι αναχαίτισης της παράνομης πώλησης ε/κ γης στα κατεχόμενα από τούδε και στο εξής. Μεταξύ άλλων προτάθηκε:

-Να κυνηγηθούν οι εργοληπτικές εταιρείες στο εξωτερικό που επενδύουν σε ελληνοκυπριακή γη στα κατεχόμενα ώστε να υπάρχει προηγούμενο σε επίπεδο ΕΕ

-Να επιβληθούν κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία σφετερίζονται γη στα κατεχόμενα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, θα βρίσκεται ξανά στην Κύπρο για νέο γύρο επαφών στις 11 ή 12 Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ