x
 

Κοινωνία

Κάηκαν κοντέινερς με πολύτιμα αντικείμενα στο Τατόι

09 Αυγούστου 2021

ΑΘΗΝΑ. Τα δύο κοντέινερ που βρίσκονταν μπροστά από το ανάκτορο στο Τατόι χάσκουν καμμένα. Οι λαμαρίνες τους έχουν διπλωθεί σαν κομμάτια από χαρτί, ενώ στο εσωτερικό τους δεν βρίσκεται τίποτα άλλο από έναν σωρό αποκαΐδια, αναφέρει ο κ. Γιώργος Λιάλιος από την «Καθημερινή» που περιόδευσε την περιοχή των πρώην βασιλικών κτημάτων Τατοϊου, όπου φυλάσσονται πολύτιμοι θησαυροί της ελληνικής κληρονομιάς.

Τρεις άνθρωποι με πολιτικά, πιθανότατα υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, ψάχνουν γονατιστοί μέσα στις στάχτες. Ο ήχος των σπασμένων κεραμικών που ανακατεύονται είναι το μόνο που ακούγεται. Ένας άνδρας βγάζει σε μια άκρη τα μόνα αντικείμενα που έχουν διασωθεί, όλα μεταλλικά: κομμάτια από έπιπλα, ο σκελετός μιας ραπτομηχανής, ένα σιδερένιο κάγκελο, ένα μπαούλο, μια πυροστιά. 

Αυτό που μέχρι σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού αποκρύπτει, έχει συμβεί. Η φωτιά που κατέστρεψε ολόκληρο το κτήμα Τατοΐου τελικά έκαψε και τουλάχιστον δύο κοντέινερ με αντικείμενα, από αυτά που είχαν βρεθεί στα κτίρια του κτήματος. Τι αντικείμενα υπήρχαν σε αυτά -και χάθηκαν για πάντα- είναι κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το σύνολο των αντικειμένων που είχαν βρεθεί στα κτίρια του κτήματος (και προέρχονται από τις κατοικίες της πρώην βασιλικής οικογένειας) παραμένει σε κοντέινερ στην καρδιά του κτήματος. Το 2016 ένα μέρος αυτών είχε μεταφερθεί στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, όμως επεστράφη πίσω στο Τατόι από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Κάποια πολύτιμα αντικείμενα απομακρύνθηκαν από το υπουργείο στο ξεκίνημα της φωτιάς, πριν αυτή κάψει το Τατόι.

Περπατώντας από την «κάτω» είσοδο του κτήματος προς το εσωτερικό του, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Η μυρωδιά είναι έντονη, τρυπάει τη μύτη. Τη χρωματική μονοτονία του μαύρου και του γκρι σπάνε ανά κάποιες εκατοντάδες μέτρα σακούλες σκουπιδιών, με ποτήρια καφέ και μπουκάλια νερού, προφανώς από αυτούς που εργάστηκαν στην καταπολέμηση της φωτιάς.

Αρκετοί έχουν φτάσει εκεί και ως εθελοντές και προσπαθούν με ό,τι τρόπο έχουν να κάνουν κάτι. Κάποιοι οργανωμένοι εθελοντές σβήνουν κομμάτια ξύλου που καπνίζουν ακόμα ρίχνοντας χώμα με μικρά φτυαράκια. Δεν ακούγεται τίποτα, μόνο κατά διαστήματα τα πυροσβεστικά ελικόπτερα που επιχειρούν σε κάποιο άλλο σημείο της Πάρνηθας.

Λίγο πριν το μεγάλο ξέφωτο, μπροστά από τους στάβλους, η εικόνα ξαφνικά αλλάζει. Τεράστια ξεριζωμένα δέντρα και φρεσκοανοιγμένοι δρόμοι δείχνουν την προσπάθεια που έγινε να δημιουργηθεί μια αντιπυρική ζώνη και να ανακοπεί η φωτιά. Πολλά δέντρα περιμετρικά του ξέφωτου δεν είναι καμένα. Δύο πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονται σταθμευμένα εκεί, ενώ οι αγελάδες βόσκουν ανενόχλητες, προσθέτοντας μια σουρεαλιστική πινελιά στην εικόνα. 

Ανηφορίζοντας προς το βουτυροκομείο και από εκεί προς το αστυνομικό φυλάκιο βλέπεις ότι ευτυχώς τα κτίρια είναι ανέπαφα, όπως και τα δεκάδες κοντέινερ που βρίσκονται εκεί και στα οποία βρίσκεται αποθηκευμένο το μεγαλύτερο μέρος των αντικειμένων.

Η μόνη ενθαρρυντική σκέψη, μέσα σε αυτή την γκρίζα εικόνα είναι ότι το κτήμα στο Τατόι είχε καεί ακόμα τρεις φορές στο παρελθόν: το 1916, το 1945 και το 1974 και το δάσος ξαναγεννήθηκε, όπως θα ξαναγεννηθεί και αυτή τη φορά.

Το ερώτημα όμως είναι γιατί παραμένουν στο κτήμα όλα τα κινητά αντικείμενα που ανήκαν κάποτε στην τέως βασιλική οικογένεια και εδώ και δεκαετίες είναι περιουσία του ελληνικού κράτους και γιατί η συντήρηση και φύλαξή τους δεν πραγματοποιείται σε άλλο, ασφαλέστερο χώρο εκτός της Πάρνηθας. Το μόνο που δεν θα είχε σημασία αν όλα αυτά είχαν καεί είναι το ποιος (και αν) θα λογοδοτούσε για την απόφαση αυτή. 

Πηγή: «Καθημερινή»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Την πορεία των ψυχών των συμφοιτητών τους από το σκοτάδι της μοιραίας νύχτας της 28ης Φεβρουαρίου 2023 προς το φως αφηγούνται πέντε φοιτητές του ΑΠΘ, αποτυπώνοντας μέσα σε έναν πίνακα γεμάτο συμβολισμούς, τα συναισθήματα που πλημμύρισαν τις δικές τους ψυχές μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ