x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Καιρός για μια νέα προσέγγιση στην ηγετική δόμηση της Ομογένειας

Η Ομογένεια της Αμερικής περνάει μια παρατεταμένη κρίση ηγεσίας. Μέχρι τώρα, τα περισσότερα πυρά στρέφονταν κατά του Αρχιεπισκόπου Αμερικής λόγω της βαρύτητας της θέσης του. Για να είμαστε όμως δίκαιοι, κακώς απορροφά το σύνολο της κριτικής και δεν επιμερίζονται οι ευθύνες και σε άλλα μέλη της ηγετικής πυραμίδας. Εδώ και πολλά χρόνια έχει καταστεί πασίδηλο ότι το πρόβλημα με την ηγεσία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας είναι δομικό, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει για να αντιμετωπιστεί. Λείπει ο απαραίτητος δημόσιος διάλογος και σχεδιασμός για να διορθωθούν τα χρονίζοντα δομικά προβλήματα και να ανανεωθούν οι ομογενειακοί θεσμοί.

Δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς μακριά, αφού τα προβλήματα και οι προκλήσεις είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι τα ελληνικά σχολεία διέρχονται κρίση, με τον αριθμό των μαθητών να μειώνεται συνεχώς, το χάσμα μεταξύ των μισθών των δασκάλων των κοινοτικών μας σχολείων να βαθαίνει απελπιστικά σε σύγκριση με αυτούς των υπολοίπων σχολείων και οι επενδύσεις στην ελληνική παιδεία να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες.

Στο δε τριτοβάθμιο επίπεδο, η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη και δημιουργεί διλήμματα ακόμη και αν αξίζει να διατίθενται τόσα εκατομμύρια δολάρια ετησίως για ιδρύματα όπως η Θεολογική Σχολή Βοστώνης και το Ελληνικό Κολλέγιο τα οποία δεν πιάνουν βασικούς στόχους που υπαγόρευε η ίδρυσή τους, αφού ούτε διαθέτουν κάποιο ανταγωνιστικό τμήμα κλασικών και ελληνικών σπουδών, ούτε καλλιεργούν σε ικανοποιητικό βαθμό την ελληνοπρέπεια και τις απαραίτητες γνώσεις γύρω από την ελληνική γλώσσα στους περισσότερους σπουδαστές που φοιτούν εκεί. Αναρωτιούνται πλέον όλο και περισσότεροι μήπως θα ήταν καλύτερο να εκπαιδεύονται οι αυριανοί ιερείς της Αρχιεπισκοπής σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα και την Κύπρο, για να διατηρηθούν τουλάχιστον οι οργανικοί δεσμοί με τα κέντρα του Ελληνισμού.

Τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα σε άλλους τομείς. Η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης αδυνατεί να πραγματοποιήσει εκλογές εδώ και χρόνια εξαιτίας διενέξεων που την έχουν καταστήσει ουσιαστικά ανύπαρκτη. Ακόμη και αυτή τούτη η διοργάνωση της ετήσιας Παρέλασης για την 25η Μαρτίου έχει κινδυνέψει από τη δυσλειτουργία που έχουν προκαλέσει οι έριδες. Για την ανάληψη άλλων πρωτοβουλιών, ούτε λόγος…

Σε εθνικό επίπεδο, κυριαρχεί η ίδια απαισιοδοξία. Ευχάριστη εξαίρεση αποτελεί η παρουσία του κ. Εντι Ζεμενίδη και των οργανώσεων HALC και AHI, οι οποίες προωθούν τις ελληνικές θέσεις στην Ουάσιγκτον. Ομως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη και παρά το χρήμα και την αναγνωρισιμότητα που διαθέτουν αρκετοί ομογενείς, η συνοχή και αποτελεσματικότητα που παρουσιάζει το λεγόμενο «ελληνικό λόμπι» δεν συγκρίνεται με το αντίστοιχο αρμενικό, για να μην τολμήσουμε καν να αναφερθούμε στο εβραϊκό. Στις φετινές εθνικές εκλογές στις ΗΠΑ, η Ομογένεια θα χάσει τον βουλευτή κ. Τζον Σαρμπάνη, ο οποίος δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την έδρα του, ενώ με τον νέο εκλογικό χάρτη που προωθεί η κομματική καμαρίλα στη Νέα Υόρκη, δυσκολεύει και η επανεκλογή της βουλευτού κ. Νικόλ Μαλλιωτάκη. Η δε δίκη που εκκρεμεί εις βάρος του γερουσιαστή κ. Μπομπ Μενέντεζ στερεί προς το παρόν από τον Ελληνισμό τον πλέον ένθερμο υποστηρικτή του στο Κογκρέσο. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι Τούρκοι προσπαθούν με μπαξίσια να διαβρώσουν όλους τους θεσμούς. Προφανώς, χρειάζονται ακόμη πιο συντονισμένες προσπάθειες.

Κάπου εδώ πρέπει οι ηγέτες της Ομογένειας να περάσουν από την κρισάρα και να καταστεί επιτέλους κατανοητό ότι ο πλούτος δεν πρέπει αυτομάτως να συγχέεται με την επιτελική σκέψη, το οργανωτικό ταλέντο και την πολιτική ιδιοφυία. Δυστυχώς, υπάρχουν ουκ ολίγοι ομογενείς κροίσοι που χρησιμοποιούν τον πλούτο τους για να προωθήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα και να κάνουν αυτοπροβολή αντί να μεριμνούν για το συλλογικό καλό της Ομογένειας και του Ελληνισμού. Για παράδειγμα, η ενίσχυση των κοινοτικών μας σχολείων με ένα ποσό που θα άλλαζε πραγματικά τα δεδομένα στην ελληνική παιδεία στις ΗΠΑ φαντάζει σε αρκετούς από αυτούς «λίγο» μπροστά στην προοπτική να κάνουν μια πολύκροτη δωρεά σε κάποιο ονομαστό πανεπιστήμιο, που ήδη κολυμπάει στο χρήμα και εσχάτως επιδίδεται στην επιβολή μιας νεοταξικής ατζέντας εχθρικής προς τον Ελληνισμό.

Δικαίωμά τους είναι, φυσικά, να διαθέτουν τα χρήματά τους όπου θέλουν, αλλά συνιστά βασικό λάθος της οργανωμένης Ομογένειας να σπαταλά χρόνο και φαιά ουσία επάνω τους και να τους αφήνει να καθορίζουν τις εξελίξεις.

Προφανώς, χρειάζεται καλύτερη και συστηματικότερη οργάνωση και δικλείδες ασφαλείας στην οργάνωση του Ελληνισμού της Διασποράς. Πρέπει, επίσης, να βρεθεί τρόπος να οργανωθεί και η λαϊκή βάση. Οι θεσμοί και οι στόχοι της Ομογένειας δεν μπορεί να καθορίζονται αποκλειστικά από τα συμφέροντα και τις προτιμήσεις μιας μικρής κάστας πλουσίων. Πρέπει να υπάρχουν και θεσμικοί μηχανισμοί για να λύνουν προβλήματα και να χαράσσουν μια ενιαία στρατηγική.

Φυσικά, οι μεγάλοι ευεργέτες αποτελούσαν και αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, όπως και οι ελληνικής κοινότητες και παροικίες της Διασποράς που διοργανώθηκαν από λαϊκή βάση. Μήπως ήρθε η ώρα να ιδρυθούν ελληνικές κοινότητες σε κάθε μεγαλούπολη της Αμερικής κατά τα πρότυπα των άλλων κέντρων της Διασποράς, ώστε να ενισχυθεί ο πλουραλισμός και η δημοκρατική συμμετοχή των Ομογενών σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης;

X @CTripoulas

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τυχερός είναι, για μια ακόμα φορά, ο Στέφανος Κασσελάκης.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ