x

Οικονομία

Καλά τα δεδομένα συνταξιοδότησης για την Κύπρο

11 Οκτωβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στις δέκα χώρες με τα καλύτερα δεδομένα συνταξιοδότησης βρίσκεται η Κύπρος, επειδή οι εργαζόμενοι όταν συνταξιοδοτηθούν, λαμβάνουν σύνταξη που αντιστοιχεί σε μεγάλο μερίδιο των προηγούμενων εισοδημάτων τους. Στη βρετανική έκθεση για το συνταξιοδοτικό, ο ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος Σάιμον Λίστερ, προσπαθεί να συγκρίνει τις συντάξεις του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι των συντάξεων στον υπόλοιπο κόσμο. Ένα από τα ερωτήματα της έρευνας είναι πόσα λαμβάνουν οι Βρετανοί συνταξιούχοι σε σύγκριση με τους συνταξιούχους ανά τον κόσμο.

Για την εξαγωγή συμπερασμάτων, η έρευνα εξετάζει το ποσοστό προ-συνταξιοδοτικών εισοδημάτων που λαμβάνονται κατά τη συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», όπως διαφάνηκε από τα ευρήματα, ο παγκόσμιος μέσος όρος του ποσού που λαμβάνεται κατά τη συνταξιοδότηση, σε σύγκριση με τα εισοδήματα πριν τη συνταξιοδότηση, ανέρχεται στο 59,8%. Η Κύπρος βρίσκεται στην ένατη θέση, καθώς υπολογίζεται πως οι συντάξεις, ανέρχονται στο 83,6% των εισοδημάτων που κερδίζουν οι πολίτες, πριν από την συνταξιοδότηση. Στην πρώτη θέση με το μεγαλύτερο ποσοστό του μέσου προ-συνταξιοδοτικού εισοδήματος να παραχωρείται κατά τη συνταξιοδότηση, βρίσκεται η Ινδία (94,3%), διασφαλίζοντας τη συνέχιση του επιπέδου ζωής των εργαζομένων και μετά τη συνταξιοδότηση. Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Ιταλία (92,8%) που παρέχει τα καλύτερα δεδομένα συνταξιοδότησης στην Ευρώπη, προσφέροντας 92,8% των προ-συνταξιοδοτικών εισοδημάτων. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Τουρκία (92%), στην τέταρτη η Βουλγαρία (91,1%) και στην πέμπτη το Λουξεμβούργο (90%).

Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ποσοστό προ-συνταξιοδοτικών εισοδημάτων κατά τη συνταξιοδότηση, παρέχεται στο Μεξικό με το ποσοστό να ανέρχεται μόλις στο 23.6%. Ακολουθεί η Νότια Αφρική (27,9%), η Μεγάλη Βρετανία (28,5%) και η Λιθουανία (29,7%).

Στην έκθεση ο ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος σημειώνει, ότι οι συντάξεις μπορεί να φαίνονται λίγο μπερδεμένες, ειδικά αν μόλις αρχίζει κάποιος να καταλαβαίνει τα βασικά. Αυτός είναι ο λόγος, προσθέτει, για τον οποίο πολλοί άνθρωποι απευθύνονται στις μηχανές αναζήτησης για να κάνουν όλες τις μεγάλες ερωτήσεις, αλλά ποια είναι τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα σχετικά με τις συντάξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μερική πρόοδο όσον αφορά τη συμμόρφωση της Κύπρου με τα πρότυπα της Ομάδας Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF) για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, καταγράφει η έκθεση προόδου της MONEYVAL, της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αξιολόγησης των μέτρων για το Ξέπλυμα και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

Κοινωνία

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Ενας άνθρωπος «μνημείο» της Ευρωπαϊκής ιστορίας γιορτάζει σήμερα στον οίκο ευγηρίας όπου ζει στη Μυτιλήνη τα 102α του γενέθλια.

ΒΙΝΤΕΟ

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.

Στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας προσγειώθηκαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, τα πρώτα έξι μαχητικά γαλλικά αεροσκάφη «Rafale» (Ραφάλ) εντασσόμενα στο δυναμικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα της Μοίρας 332.