x
 

Συνεργάτες

Καλή κίνηση αλλά ένα βήμα πιο πέρα

Πολύ καλά, έστω και με σχετική καθυστέρηση, αναφέρθηκε η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής την περασμένη εβδομάδα στο πολύ σοβαρό θέμα του εμβολιασμού για τη θωράκιση και προστασία των πιστών από τον κορωνοϊό. Τόνισε το αυτονόητο που είναι σωστό, πως «δεν υφίσταται για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους πιστούς της εξαίρεση από κανέναν εμβολιασμό για θρησκευτικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Για το λόγο αυτό πιστοποιητικά εξαίρεσης από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για θρησκευτικούς λόγους, εκδιδόμενα από ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, δεν έχουν καμία ισχύ, είναι άκυρα και δεν πρέπει να εκδίδονται από τους ιερείς μας για κανένα λόγο.

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος παροτρύνει τους πιστούς να εμπιστεύονται τις αρμόδιες υπεύθυνες ιατρικές αρχές και να μη παρασύρονται από πρόσωπα που διαδίδουν ψευδείς και επιστημονικά αβάσιμες συνωμοσιολογικές θεωρίες που κυκλοφορούν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Μέχρι εδώ καλά και άγια, αλλά υπάρχει και το εξής σοβαρό θέμα που είχαμε θίξει πριν μερικές μέρες: Υπάρχουν μερικοί ιερείς σε κοινότητες ανά την επικράτεια της Αμερικής του κυκλώματος των φονταμενταλιστών και αντιεμβολιαστών, οι οποίοι αρνούνται να εμβολιαστούν και να λαμβάνουν τα προβλεπόμενα μέτρα κατά την πανδημίας.

Εξακολουθούν ωστόσο να ιερουργούν και να ιεροπράττουν χωρίς μάσκα και προφυλάξεις επικαλούμενοι διάφορες ανόητες και αστήρικτες δικαιολογίες, ισχυριζόμενοι ότι είναι δικαίωμα και ελεύθερη επιλογή τους.

Κάποιοι μάλιστα επικαλούνται συμβουλές και οδηγίες των πνευματικών τους πατέρων εδώ, στην Ελλάδα και την Κύπρο, και λένε ότι οφείλουν να κάνουν υπακοή σ’ αυτούς. Μιλούμε για εγγάμους ιερείς οι οποίοι συμπαρασύρουν δυστυχώς και μερικούς ενορίτες τους, ενώ οι λογικοί και σκεπτόμενοι ενορίτες τους σταματούν να εκκλησιάζονται, οπότε το θέμα λαμβάνει και αυτή τη διάσταση της απομείωσης των κοινοτήτων τους.

Αν δεν ήταν ιερείς θα μπορούσαν να κάνουν ό,τι ήθελαν και θα ήταν υπεύθυνοι για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, αλλά τώρα έχουν τεράστια ευθύνη έναντι των ενοριτών τους τους οποίους θέτουν σε διακινδύνευση.

Και κάτι άλλο ακόμα, τι παράδειγμα δίνουν στους ενορίτες τους όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα στους νέους που η επιστημονική κοινότητα τεκμηριωμένα ομιλεί για τη χρησιμότητα και ευεργετικότητα του εμβολιασμού και την υψηλή επικινδυνότητα της πανδημίας, ότι δηλαδή μην ακούτε τους γιατρούς και τους ειδικούς της ιατρικής και της επιστήμης;

Ισως χρειάζεται μία γενναία απόφαση από τη θεσμική ηγεσία της Εκκλησίας με την οποία να απαγορεύεται κάθε ιεροτελεστία από ανεμβολίαστους ιερείς. Να κάθονται στα σπίτια τους άνευ μισθού και ενεργημάτων έως ότου έλθουν εις εαυτόν και ακολουθήσουν το παράδειγμα και τις προτροπές του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου.

Θεόδωρος Καλμούκος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στις χιλιάδες ρεπορτάζ των ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης για τη θριαμβευτική νίκη του Ελληνοαμερικανού Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για το αξίωμα του προέδρου, γίνεται ένα σοβαρό λάθος.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ