x

Συνεργάτες

Καλή κίνηση αλλά ένα βήμα πιο πέρα

Πολύ καλά, έστω και με σχετική καθυστέρηση, αναφέρθηκε η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής την περασμένη εβδομάδα στο πολύ σοβαρό θέμα του εμβολιασμού για τη θωράκιση και προστασία των πιστών από τον κορωνοϊό. Τόνισε το αυτονόητο που είναι σωστό, πως «δεν υφίσταται για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους πιστούς της εξαίρεση από κανέναν εμβολιασμό για θρησκευτικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Για το λόγο αυτό πιστοποιητικά εξαίρεσης από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για θρησκευτικούς λόγους, εκδιδόμενα από ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, δεν έχουν καμία ισχύ, είναι άκυρα και δεν πρέπει να εκδίδονται από τους ιερείς μας για κανένα λόγο.

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος παροτρύνει τους πιστούς να εμπιστεύονται τις αρμόδιες υπεύθυνες ιατρικές αρχές και να μη παρασύρονται από πρόσωπα που διαδίδουν ψευδείς και επιστημονικά αβάσιμες συνωμοσιολογικές θεωρίες που κυκλοφορούν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Μέχρι εδώ καλά και άγια, αλλά υπάρχει και το εξής σοβαρό θέμα που είχαμε θίξει πριν μερικές μέρες: Υπάρχουν μερικοί ιερείς σε κοινότητες ανά την επικράτεια της Αμερικής του κυκλώματος των φονταμενταλιστών και αντιεμβολιαστών, οι οποίοι αρνούνται να εμβολιαστούν και να λαμβάνουν τα προβλεπόμενα μέτρα κατά την πανδημίας.

Εξακολουθούν ωστόσο να ιερουργούν και να ιεροπράττουν χωρίς μάσκα και προφυλάξεις επικαλούμενοι διάφορες ανόητες και αστήρικτες δικαιολογίες, ισχυριζόμενοι ότι είναι δικαίωμα και ελεύθερη επιλογή τους.

Κάποιοι μάλιστα επικαλούνται συμβουλές και οδηγίες των πνευματικών τους πατέρων εδώ, στην Ελλάδα και την Κύπρο, και λένε ότι οφείλουν να κάνουν υπακοή σ’ αυτούς. Μιλούμε για εγγάμους ιερείς οι οποίοι συμπαρασύρουν δυστυχώς και μερικούς ενορίτες τους, ενώ οι λογικοί και σκεπτόμενοι ενορίτες τους σταματούν να εκκλησιάζονται, οπότε το θέμα λαμβάνει και αυτή τη διάσταση της απομείωσης των κοινοτήτων τους.

Αν δεν ήταν ιερείς θα μπορούσαν να κάνουν ό,τι ήθελαν και θα ήταν υπεύθυνοι για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, αλλά τώρα έχουν τεράστια ευθύνη έναντι των ενοριτών τους τους οποίους θέτουν σε διακινδύνευση.

Και κάτι άλλο ακόμα, τι παράδειγμα δίνουν στους ενορίτες τους όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα στους νέους που η επιστημονική κοινότητα τεκμηριωμένα ομιλεί για τη χρησιμότητα και ευεργετικότητα του εμβολιασμού και την υψηλή επικινδυνότητα της πανδημίας, ότι δηλαδή μην ακούτε τους γιατρούς και τους ειδικούς της ιατρικής και της επιστήμης;

Ισως χρειάζεται μία γενναία απόφαση από τη θεσμική ηγεσία της Εκκλησίας με την οποία να απαγορεύεται κάθε ιεροτελεστία από ανεμβολίαστους ιερείς. Να κάθονται στα σπίτια τους άνευ μισθού και ενεργημάτων έως ότου έλθουν εις εαυτόν και ακολουθήσουν το παράδειγμα και τις προτροπές του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου.

Θεόδωρος Καλμούκος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλημέρα από μια Αθήνα που «ξύπνησε» παγωμένη, αλλά και «μουδιασμένη» από τις μεγάλες «πληγές» που της άνοιξε η κακοκαιρία «Ελπίς».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.