x
 

Κύριο Άρθρο

«Kαμία διαφυγή» λέει ο ΟΗΕ

10 Αυγούστου 2021
Κύριο Αρθρο

Η Γη γίνεται τόσο ζεστή που οι θερμοκρασίες σε περίπου μια δεκαετία πιθανότατα θα ξεπεράσουν ένα επίπεδο θέρμανσης που οι παγκόσμιοι ηγέτες προσπάθησαν να αποτρέψουν, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα και την οποία τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν «κόκκινο κώδικα για την ανθρωπότητα».

Μάλιστα σε δραματικό τόνο τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποίησαν ότι δεν υπάρχει καμία διαφυγή (nowhere to run, nowhere to hide) αν η κατάσταση χειροτερέψει. Η ανθρωπότητα κινδυνεύει. Ο χρόνος για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού τελειώνει.

Ειδικότερα, η νέα έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή με φόντο τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Μεσόγειο, τη Ρωσία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή από όσο υπολόγιζαν οι επιστήμονες. Και αναφέρεται ότι ο πλανήτης θα διαβεί το κρίσιμο κατώφλι θερμοκρασίας μέχρι το 2030, δέκα χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τους προηγούμενους υπολογισμούς.

Γράφουμε συνέχεια τις τελευταίες ημέρες για την κλιματική αλλαγή και τις προειδοποιήσεις δεκαετιών που δεν λογίκεψαν την ανθρωπότητα. Και να που δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το Κλίμα, που παρουσιάσθηκε τη Δευτέρα και δημοσίευσε την ουσία της ο «Εθνικός Κήρυξ».

Ευτυχώς υπάρχει μία αισιόδοξη παράμετρος.

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία και η μικρή Ελλάδα, όσο της αναλογεί, έχουν πάρει την απόφαση και είναι κατηγορηματικές ότι είναι εφικτό να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ειδικά οι ΗΠΑ πήραν σοβαρά την κλιματική κρίση και όπως είπε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών έχει δοθεί εντολή σε όλη την ομοσπονδιακή διοίκηση να καταπολεμήσει την κλιματική κρίση.

Ελπίζουμε και οι κυβερνήτες να σοβαρευτούν και να συνδράμουν την προσπάθεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Τα σημάδια είναι εδώ και δεν είναι προφητικά, αλλά αποκαλύπτουν τις επιπτώσεις. Για παράδειγμα τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι στέρεψε τελείως από την έντονη ξηρασία η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Βολιβίας, η λίμνη «Poopo» έκτασης 1.000 τ.χλμ. Τώρα είναι έρημος.

Κάτι πρέπει να γίνει ριζικά και η αρχή ας γίνει από τη συνειδητοποίηση του προβλήματος από τον καθένα από εμάς ατομικά, έτσι ώστε να γίνουμε ομάδα πίεσης για τη σωτηρία του πλανήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εχουν περάσει σχεδόν 250 χρόνια από τη δημιουργία της Αμερικανικής Ομοσπονδίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ