x
 

Πολιτική

Καμιά προγραμματισμένη επίσκεψη αξιωματούχου του ΟΗΕ στην Κύπρο

04 Μαΐου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Δεν υπάρχει επί του παρόντος προγραμματισμός για νέα αποστολή αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο για επαφές για το Κυπριακό, ωστόσο ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού μπορεί να λάβει απόφαση για κάτι τέτοιο μετά τις εκλογές στην Τουρκία, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πηγή των ΗΕ, προσθέτοντας πως στο μεταξύ άρχισε η ετοιμασία των εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, που θα συζητηθούν τον Ιούλιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, θα μεταβεί τον Ιούλιο στη Νέα Υόρκη προκειμένου να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι τότε από τον Ιανουάριο φέτος, όταν είχε προβεί στην τελευταία ενημέρωση του σώματος.
Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να γίνει η κοινοποίηση των προσχεδίων των εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο και για την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να διεξαχθεί συζήτηση και αυτές να λάβουν την τελική τους μορφή, να εγκριθούν και να δημοσιοποιηθούν. Ωστόσο δεν θα εγκριθεί ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αφού αυτή γίνεται πλέον μια φορά τον χρόνο, και η θητεία της δύναμης θα λήξει την 31η Ιανουαρίου 2024, με βάση το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που υιοθετήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2023.
Όπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ, στις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ θα γίνονται αναφορές στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, στην επίσκεψη της αναπληρώτριας ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιας για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, στην Κύπρο και στις επαφές που αυτή είχε στο νησί, στις εξελίξεις στο θέμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, καθώς και στη νεκρή ζώνη (όπως στο θέμα με το γήπεδο της Τσετίνκαγια), στις συναντήσεις των διαπραγματευτών των δυο πλευρών, στις εργασίες των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών, καθώς και σε όποιες άλλες εξελίξεις θα υπάρξουν μέχρι τότε.
Η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ από τον κ. Στιούαρτ αναμένεται να γίνει στα μέσα Ιουλίου και η έγκριση των εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ την τρίτη εβδομάδα του μήνα. Πριν τη μετάβασή του στη Νέα Υόρκη ο αξιωματούχος των ΗΕ αναμένεται να έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.
Στο μεταξύ, νέα διαδικτυακή συνάντηση είχαν την Πέμπτη ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Μενέλαος Μενελάου και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Εργκούν Ολγκούν.
Εξάλλου, η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Ισότητα των Φύλων θα πραγματοποιήσει στις 9 Μαΐου εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας για συζήτηση του θέματος της συμβολής των γυναικών στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία των Ευρωπαϊκών Σχολείων (ΕΣ) για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 2024-2025 (1η Αυγούστου 2024 - 31 Ιουλίου 2025), στο πλαίσιο του τρίο Προεδρίας, από τον Αύγουστο 2023 μέχρι τον Ιούλιο 2026, με την Ιταλία (2023-2024) να προηγείται της Κυπριακής Προεδρίας και τη Λετονία να ακολουθεί (2025-2026).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ