x
 

Πολιτική

Καμιά συζήτηση για αλλαγή της βάσης λύσης, παράλογες οι τουρκικές απαιτήσεις

17 Απριλίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ως «παράλογες» απέρριψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις τουρκικές αξιώσεις για «λύση δύο κρατών», τονίζοντας πως «δεν υπάρχει και δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει άλλη βάση λύσης του κυπριακού ζητήματος από αυτήν που περιγράφεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο Λονδίνο στην εκδήλωση για τα 90 χρόνια της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι έχει γνώση των «απαράδεκτων» τουρκικών θέσεων περί όρων για την επανέναρξη των συνομιλιών, συγκεκριμένα την «κυριαρχική ισότητα» και την ισότιμη διεθνή υπόσταση.

«Οι τουρκικές θέσεις έχουν απαντηθεί προ πολλού. Και έχουν απαντηθεί όχι μόνο από καθεμία εκ των κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για την ακρίβεια οι τουρκικές απαιτήσεις έχουν επιμόνως απαντηθεί από την ίδια τη διεθνή κοινότητα», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης ενώπιον άνω των 180 μελών της παροικίας και Βρετανών βουλευτών.

«Παρανομίες που πηγάζουν από εισβολή, χρήση βίας και κατοχή δεν μπορούν να αναγνωριστούν, δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν. Για εμάς δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», σημείωσε.

Η υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνιστά το μέλλον της Κύπρου», είπε και αναφέρθηκε στην εργασία από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία της χώρας με τρόπο «μεθοδικό και συνεπή» ώστε να δοθεί πνοή στην ειρηνευτική διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε το διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ ως «σημαντικό μήνυμα» εκ μέρους του κ. Γκουτέρες υπέρ της «απόλυτης ανάγκης» για επανέναρξη διαπραγματεύσεων προς μία κοινά αποδεκτή και δίκαιη λύση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε την ευγνωμοσύνη της κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για την «καθοριστική συνεισφορά» της παροικιακής οργάνωσης στον αγώνα για μία ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο, αλλά και στην προώθηση των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ην. Βασιλείου.

Στον εισαγωγικό χαιρετισμό του ο Χρίστος Καραολής, Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας (και Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδία ΗΒ) συνόψισε το έργο της 90χρονης πλέον παροικιακής οργάνωσης, χαρακτηρίζοντάς την «δύναμη ενότητας, στο σύνολο του πολιτικού φάσματος, για την ομογένεια».

Σημείωσε την παρουσία στην εκδήλωση και την υποστήριξη των φίλων Βρετανών βουλευτών και την ευγνωμοσύνη της οργάνωσης και της παροικίας για την ακλόνητη στήριξη εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακηρύχθηκε επισήμως «Προστάτης της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας», κίνηση που ο ίδιος είπε αποδέχεται με τιμή και ευθύνη.

Η ίδια τιμή έχει αποδοθεί σε όλους τους πρώην Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που συνοδεύεται από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και υπηρεσιακούς παράγοντες, αναχώρησε το πρωί της Τετάρτης για τις Βρυξέλλες ώστε να παραστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Σημαντική επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία πραγματοποιεί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα (Andrzej Duda).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ