x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Κανείς δεν πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου

Η έρευνα της οικίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του περίφημου  Μαρ-α-Λάγκο (Mar-a-Lago) από το FBI είναι όντως, όπως λέγεται και ξαναλέγεται, χωρίς προηγούμενο στην Ιστορία των ΗΠΑ, με επιπτώσεις που θα φτάσουν μακριά στο μέλλον.

Ας ελπίσουμε ότι η απόφαση για την εκτέλεσή της στηρίζεται σε πολύ σοβαρούς λόγους. Διαφορετικά θα προκαλέσει, δικαιολογημένα, αντιδράσεις από τους οπαδούς του Τραμπ -ήδη η δήλωση του αρχηγού της μειοψηφίας της Βουλής φτάνει σε ακραία όρια- και θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας από ό,τι είναι.

Οι Αρχές, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, εισέβαλαν στην οικία του Τραμπ ψάχνοντας για απόρρητα προεδρικά έγραφα.

Είναι γνωστό ότι ο Τραμπ φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο πήρε μαζί του πολλά κουτιά με έγραφα, πράγμα παράνομο.

Αυτά τα έγγραφα ανήκουν στο Εθνικό Αρχείο – National Archives- των ΗΠΑ. Πολλά από αυτά ο Τραμπ τα επέστρεψε. Φαίνεται όμως, όχι όλα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το FBI χρειάζεται δικαστική συμφωνία για να προχωρήσει στην εκτέλεση μιας τέτοιας πράξης. Πρέπει να πείσει έναν αρμόδιο δικαστή ότι έχει διαπραχθεί κάποιο έγκλημα και ότι πιθανόν να ανακαλύψει αποδεικτικά στοιχεία του εγκλήματος στον τόπο που ζητά την άδεια να ερευνήσει. Και βέβαια για να γίνει αυτό θα έπρεπε να συμφωνήσουν τα ανώτατα στελέχη του FBI και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο με ελαφρά τη καρδία. Αλλά όλα είναι πιθανά.

Ωστόσο, η ενέργεια αυτή των Αρχών επιβεβαιώνει έναν βασικό πυλώνα του Αμερικανικού Συντάγματος και το περί δικαίου αίσθημα: Οτι κανένας δεν είναι, και δεν πρέπει να είναι, πάνω από τον νόμο. Ούτε ο πρόεδρος ή πρώην πρόεδρος.

Αναμφισβήτητα, ο Τραμπ έχει συμπεριφερθεί πολλές φορές σαν να μην ισχύει αυτό για τον ίδιο.

Τώρα γνωρίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τον έφεραν οι γονείς του από την Νίσυρο στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 6 μηνών.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Αποστάσεις κράτησαν Μητσοτάκης – Ερντογάν στην σύνοδο της Πράγας

ΠΡΑΓΑ. Ακρως ενδεικτική του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η απόσταση που φρόντισαν να κρατήσουν μεταξύ τους σήμερα, Πέμπτη, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, κατά την «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Τραγωδία με ναυάγια δουλεμπορικών σε Λέσβο και Κύθηρα, τουλάχιστον 18 νεκροί – Ευθύνες στην Αγκυρα από Αθήνα

ΑΘΗΝΑ. Τραγικός είναι ο απολογισμός δύο ναυαγίων πλοιαρίων που μετέφεραν παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες σε Κύθηρα και Λέσβο, με την Αθήνα να κατηγορεί ευθέως την Αγκυρα για τη βοήθεια που προσφέρει στους διακινητές.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας