x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Κοινωνία

«Κατάρ-γκέιτ»: Ο «Ε.Κ.» «πιάνει» τον παλμό των Βρυξελλών

ΑΘΗΝΑ. Με το πολύκροτο σκάνδαλο «Κατάρ-γκέιτ», στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται και η Ελληνίδα πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, να εξακολουθεί να απασχολεί, στην καρδιά των γεγονότων, στις Βρυξέλλες, την προκύπτουσα εξ αυτού αρνητική επίδραση στην εικόνα των ευρωπαϊκών θεσμών και ειδικώς των Ελλήνων και Ιταλών πολιτικών σημειώνουν μιλώντας στον «Ε.Κ.», Ελληνες και μη κάτοικοι της πόλης.

«Αντιμετωπίζεται σαν ένα ακόμη σκάνδαλο ανάμεσα σε πολλά άλλα που είτε γνωρίζουμε είτε θα μάθουμε», δήλωσε στον «Ε.Κ.» η κ. Μαρία Μυστρίδου, διαμένουσα στην πόλη των Βρυξελλών τους τελευταίους μήνες. «Μου έκανε εντύπωση ότι αρκετοί γνωστοί μου εξέφρασαν την άποψη ότι ποτέ δεν είδαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως σοβαρό θεσμό σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά όργανα. Ο θεσμός ήδη είχε χαμηλή απήχηση στη συνείδηση του μέσου Ευρωπαίου», πρόσθεσε η κ. Μυστρίδου εξηγώντας πως τέτοια σκάνδαλα αναμένεται να ενισχύσουν την αποστασιοποίηση που συχνά παρατηρείται. Ιδιαίτερο εν προκειμένω ενδιαφέρον, κατά την ίδια, θα έχουν οι επόμενες ευρωεκλογές.

Την ίδια ώρα, ο Ιταλός Λουίτζι Φιόρα (Luigi Fiora) ανέφερε: «Εχω ακούσει να κυκλοφορούν πολλά στερεότυπα σχετικά με το ότι ο Παντσέρι και η Καϊλή είναι Ιταλός και Ελληνίδα αντιστοίχως ως σχόλια από πηγαδάκια στους διαδρόμους».

Ο κ. Φιόρα υπογράμμισε ότι, κατά την ίδια άποψη, η πλήρης έκταση της ζημίας που υπέστησαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρόκειται να διαφανεί στις επερχόμενες ευρωεκλογές του 2024. «Αναμένω πλήρως ότι το ECR (European Conservatives and Reformists) και άλλοι ευρωσκεπτικιστές, λαϊκιστές και εθνικιστές θα επωφεληθούν από το σκάνδαλο καθώς αυτό θα εκτυλίσσεται», είπε χαρακτηριστικά.

«Προφανώς και έκανε μεγάλη εντύπωση στους κύκλους των Βρυξελλών ότι η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν μπλεγμένη στο σκάνδαλο», είπε με τη σειρά της Ελληνίδα η οποία, λόγω επαγγελματικής ιδιότητος, επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Σύμφωνα με την ίδια, γράφτηκαν πολλά άρθρα στον βελγικό Τύπο για το ζήτημα, και η Ελλάδα πρωταγωνίστησε δυστυχώς αρνητικά στις εξελίξεις. «Η συγκεκριμένη κατάσταση έγινε αντικείμενο συζήτησης στον επαγγελματικό μας χώρο, στις επαφές μας με κόσμο από το εξωτερικό και, γενικά, έδωσε το έναυσμα μιας ανοιχτής «κουβέντας» αναφορικά με την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και στα πολιτικά της πρόσωπα», απάντησε σε σχετική ερώτηση του «Ε.Κ.».

Δοθείσης της κατάστασης σαστισμένη παρουσιάζεται η κοινή γνώμη στις Βρυξέλλες, ενώ όλοι φαίνεται να περιμένουν να δουν μέχρι πού θα φτάσουν οι αποκαλύψεις.

Αναφερόμενη στο Ευρωκοινοβούλιο, τα μέλη του οποίου είναι τα μόνα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς εκλεγμένα από τους Ευρωπαίους πολίτες, η Λουίζα-Ντοριάννα Μπέμπα (Luisa Dorianna Bemba), μισή Γαλλίδα-μισή Ιταλίδα, σημείωσε: «Δεν πρέπει μόνον να εκπροσωπούν τον λαό αλλά να έχουν και μία μεγαλύτερη αίσθηση ευθύνης. Για να μην αναφέρω την ειρωνεία πίσω από το όνομα της ΜΚΟ του Παντσέρι ‘Fightimpunity’ (Καταπολεμήστε την ατιμωρησία)».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το απόσπασμα από την Ομιλία Θ’ του Αγίου Ιωάννη Χρυσόστομου «Ακούσατε, παρακαλώ, πάντες οι βιωτικοί, και κτάσθε βιβλία, φάρμακα της ψυχής.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ