x
 

Κοινωνία

Κατατονική γυναίκα στις ΗΠΑ ξύπνησε μετά από 20 χρόνια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Η νεαρή γυναίκα ήταν κατατονική, αφημένη σε νοσοκομειακό ίδρυμα – ακίνητη, αδιάκοπα και δεν ήξερε πού ή ποια ήταν. Το όνομά της ήταν Εϊπριλ Μπάρελ (April Burrell).

Πριν γίνει ασθενής, η Εϊπριλ ήταν μια φοιτήτρια του Α με ειδικότητα στη Λογιστική, έτοιμη να αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ Eastern Shore. Αλλά μετά από ένα τραυματικό γεγονός, όταν ήταν 21 ετών, η Εϊπριλ ανέπτυξε ξαφνικά ψύχωση και χάθηκε σε μια συνεχή κατάσταση οπτικών και ακουστικών παραισθήσεων. Η πρώην απόφοιτη με την υψηλότερη βαθμολογία δεν μπορούσε πλέον να επικοινωνήσει, να κάνει μπάνιο ή να φροντίσει τον εαυτό της.

Η Εϊπριλ διαγνώστηκε με μια σοβαρή μορφή σχιζοφρένειας, μια συχνά καταστροφική ψυχική ασθένεια που επηρεάζει περίπου το ένα τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού και μπορεί να βλάψει δραστικά τον τρόπο συμπεριφοράς και αντίληψης της πραγματικότητας από τους ασθενείς.

«Ηταν το πρώτο άτομο που είδα ποτέ ως ασθενής», είπε ο Σάντερ Μαρκξ (Sander Markx), διευθυντής Ψυχιατρικής Ακριβείας στο Πανεπιστήμιο Columbia, ο οποίος ήταν ακόμη φοιτητής Ιατρικής το 2000 όταν συνάντησε για πρώτη φορά την Εϊπριλ. «Είναι, μέχρι σήμερα, η πιο άρρωστη ασθενής που έχω δει ποτέ».

Θα περνούσαν σχεδόν δύο δεκαετίες μέχρι να ξανασυναντηθούν οι δρόμοι τους. Αλλά το 2018, μια άλλη τυχαία συνάντηση οδήγησε σε αρκετές ιατρικές ανακαλύψεις που θυμίζουν μια σκηνή από το «Awakenings», το διάσημο βιβλίο και ταινία εμπνευσμένη από το ξύπνημα των κατατονικών ασθενών που θεραπεύονταν από τον αείμνηστο νευρολόγο και συγγραφέα Ολιβερ Σακς (Oliver Sacks).

Ο Μαρκξ και οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν ότι, παρόλο που η ασθένεια της Εϊπριλ δεν διακρίνονταν κλινικά από τη σχιζοφρένεια, είχε επίσης λύκο, μια υποκείμενη και θεραπεύσιμη αυτοάνοση πάθηση που έπληττε τον εγκέφαλό της. Μετά από μήνες στοχευμένων θεραπειών -και περισσότερες από δύο δεκαετίες παγιδευμένες στο μυαλό της- η Επριλ ξύπνησε.

Το ξύπνημα της Εϊπριλ -και η επιτυχημένη θεραπεία άλλων ατόμων με παρόμοιες παθήσεις- πρόκειται τώρα να μεταμορφώσει τη φροντίδα για ορισμένους από τους πιο άρρωστους ασθενείς της Ψυχιατρικής, πολλοί από τους οποίους μαραζώνουν σε ψυχιατρικά ιδρύματα.

Ερευνητές που συνεργάζονται με το σύστημα ψυχικής περίθαλψης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης εντόπισαν περίπου 200 ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, μερικοί από τους οποίους είναι αφημένοι σε ιδρύματα εδώ και χρόνια, οι οποίοι μπορεί να βοηθηθούν από την ανακάλυψη.

«Αυτές είναι οι ξεχασμένες ψυχές», είπε ο Μαρκξ. «Δεν βελτιώνουμε απλώς τις ζωές αυτών των ανθρώπων, αλλά τους φέρνουμε πίσω από ένα μέρος από το οποίο δεν πίστευα ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν».

Πώς «χάθηκε» η Εϊπριλ

Ακόμη και ως έφηβη που μεγάλωνε στη Βαλτιμόρη, η Εϊπριλ έδειξε σημάδια της φοιτήτριας Λογιστικής που θα γινόταν αργότερα. Ισορροπούσε το βιβλιάριο επιταγών του πατέρα της και βοηθούσε να εισπράξει το ενοίκιο στα ακίνητά του. Εμενε με τον πατέρα της, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον Στρατό, και τη θετή μητέρα της και είναι ένα από τα επτά αδέρφια. Ηταν έντονα επικεντρωμένη στους ακαδημαϊκούς και θα απογοητευόταν αν έπαιρνε το βαθμό Β σε μια τάξη. Επαιζε βόλεϊ στο Γυμνάσιο και η οικογένειά της τη θυμάται ως βαθιά ικανή σε όλα τα πράγματα. Βοήθησε τον μπαμπά της να ανακαινίσει τις δεκάδες ενοικιαζόμενες ιδιοκτησίες του και μπορούσε ακόμη και να καλωδιώσει τις πρίζες και να σκαρφαλώσει σε στέγες για να βάλει πίσσα και να τις επισκευάσει.

Ομως το 1995, η οικογένειά της έλαβε ένα εφιαλτικό τηλεφώνημα από έναν καθηγητή της. Η Εϊπριλ ήταν ασυνάρτητη και είχε νοσηλευτεί. Οι λεπτομέρειες ήταν θολές, αλλά φαινόταν ότι η Εϊπριλ είχε μια τραυματική εμπειρία, την οποία η «Washingtοn Post» δεν περιγράφει για να προστατεύσει το απόρρητό της.

Αφού η Εϊπριλ πέρασε μερικούς μήνες σε ένα βραχυχρόνιο ψυχιατρείο, τελικά διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια. Κλειδώθηκε στον δικό της κόσμο της ψύχωσης, συχνά φαινόταν να σχεδιάζει με τα δάχτυλά της αυτό που φαινόταν να είναι υπολογισμοί και να συζητά με τον εαυτό της για οικονομικές συναλλαγές. Δεν μπορούσε να αναγνωρίσει, πόσο μάλλον να ασχοληθεί με την οικογένειά της. Δεν ήθελε να την αγγίζουν, να την αγκαλιάζουν ή να τη φιλούν. Η οικογένειά της ένιωσε ότι την είχε χάσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΡΛΑΝΤΟ. Για πρώτη φορά εδώ και 27 χρόνια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους ανά φυλή και εθνικότητα, μια προσπάθεια που ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα μετρήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τους κατοίκους που προσδιορίζονται ως Ισπανόφωνοι και της Μέσης Ανατολής, καθώς και της Βόρειας Αφρικής.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ